Arhitektūras pieminekļu – ēku Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2, kas simbolizē jūgendstila laikmetu Ventspilī – liktenis šobrīd pilnībā atkarīgs no viņu īpašnieka – valsts – gribas. Īpašnieks šajā gadījumā demonstrē vissliktāko attieksmes piemēru pret savu īpašumu.

4. februārī ēku tehnisko stāvokli kārtējo reizi apsekoja Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) – nekustamā īpašuma īpašnieka VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un Ventspils pašvaldības pārstāvju klātbūtnē. Atkārtota apsekošana notika tādēļ, ka pagājušajā gadā BVKB uzdeva īpašniekam – VAS VNĪ – līdz šā gada 3. februārim veikt nepieciešamos pasākumus, lai novērstu bīstamību, ko rada šīs ēkas. Pašreizējās apsekošanas rezultātā BVKB būvinspektors konstatēja, ka kopš iepriekšējās reizes nekas nav izdarīts, lai bīstamību novērstu.

2016. gadā BVKB atzina, ka abas ēkas ir avārijas stāvoklī un nav derīgas ekspluatācijai. Pilsētas pašvaldība ēku bīstamību ekspluatācijai atzina jau agrāk – 2014. gadā, pārceļot no turienes uz citām vietām Mūzikas vidusskolu. Tomēr īpašnieks kopš tā laika nav darījis neko situācijas uzlabošanai, toskait nav īstenojis savu projektu, kas paredzēja pamatu nostiprināšanu un fasādes atjaunošanu 2013. gadā. Visus šos gadus VAS VNĪ tikai neveiksmīgi cenšas pārdot savu īpašumu. Lūk, arī tagad abas ēkas – Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2 – ir izliktas izsolē: pirmās ēkas sākumcena ir 97 700 eiro, otrās – 57 900 eiro. Ņemot vērā ēku pašreizējo tehnisko stāvokli un izvērtējot investīciju apjomu, kas varētu būt vajadzīgs to atjaunošanai, iespējas veiksmīgai izsoles gaitai ir niecīgas.

Tajā pašā laikā valsts kontrolējošā struktūra BVKB, kura uzraudzībā atrodas abas ēkas, labi apzinoties situāciju, savas četru gadu pastāvēšanas laikā neko nav izdarījis, lai piespiestu īpašnieku sakārtot savu īpašumu. Visi pašvaldības pūliņi un mēģinājumi saglabāt valsts kultūrvēsturiskās nozīmes pieminekli pagaidām nav izdevušies. Šo gadu laikā ēku sienās esošās plaisas ir palielinājušās pat vizuāli, kas norāda uz to, ka sabrukšanas process ir paātrinājies. Uzstādītie marķieri liecina, ka pēdējo četru mēnešu laikā plaisas ir palielinājušās vairāk nekā par pieciem milimetriem, stāsta pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks. Ēkām draud pilnīgs sabrukums, par ko liecina to tehniskā stāvokļa apsekošanas pēdējie akti.

«Pēc BVKB būvinspektora atzinuma sagatavošanas BVKB pieņems administratīvo aktu par bīstamības novēršanu. Ja tas no ēkas īpašnieka puses tiks ignorēts, BVKB uzsāks piespiedu izpildes procesu, piemērojot piespiedu naudu,» informē birojs. «Tā kā BVKB nav tiesīgs piemērot administratīvo sodu, būvinspektora atzinums tiks nosūtīts arī Ventspils domes Būvniecības administratīvajai inspekcijai, kas var lemt par administratīvā soda noteikšanu,» tālāk teikts BVKB komentārā.

Šo apgalvojumu apšauba Ventspils Būvniecības administratīvās inspekcijas vadītājs Jurģis Rasa. «Likums neļauj pašvaldībai pieņemt kaut kādus lēmumus par ēkām, kas ir Būvniecības valsts kontroles biroja uzraudzībā. Sākot ar 2016. gadu, kad birojs pirmo reizi konstatēja ēku bīstamo tehnisko stāvokli, nav izdarīts nekas situācijas uzlabošanai. Mēs gaidām, ka pēc šīs apsekošanas beidzot kaut kas izkustēsies un sāksies praktiskas ēku glābšanas darbības,» situāciju komentēja Rasa, piebilstot, ka dome izvērtēs iespējamo pašvaldības rīcību par soda uzlikšanu pēc atzinuma saņemšanas. Viņš arī atgādināja, ka pagājušajā gadā birojs veica ēku apsekošanu tikai pēc uzstājīga pilsētas domes aicinājuma.

«Pašvaldība ir ļoti norūpējusies par ēku stāvokli, jo tās reāli apdraud iedzīvotāju drošību,» pašvaldības bažas apstiprināja Ošenieks. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, 2019. gadā VAS VNĪ paredzēja finansējumu ēku sakārtošanai, tomēr reālie darbi joprojām nav uzsākti. Pilsētas dome regulāri nosūta vēstules Ekonomikas ministrijai, kurai ir pakļauts BVKB, vēloties beidzot ieraudzīt reālus ja ne renovācijas būvdarbus, tad vismaz vēsturisko ēku iekonservēšanu.

Valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi – ēkas Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2 – uzbūvēti 20. gadsimta sākumā jūgendstilā un ir viena no svarīgākajām Pils ielas apbūves daļām, skaidro pilsētas galvenās arhitektes vietniece vēsturiskās pilsētvides jautājumos Inga Apmane. Ēkas ar tornīti ir viens no Ventspils simboliem, Apmane uzsver ēku ārkārtīgi svarīgo vēsturisko nozīmi. Viņasprāt, visšokējošākais ir tas, ka valsts pieļauj iespēju šīs ēkas nojaukt. Vienu reizi pašvaldība jau spēja iestāties pret to, saņemot atbalstu no toreizējās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas. Vai izdosies pamudināt valsts ierēdņus, no kuriem patlaban atkarīgs arhitektūras pieminekļu Ventspilī liktenis, glābt šīs vērtības, rādīs turpmākie notikumi.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -2
    Krišs Daugulis 13.02.2020, 18:20:39

    Tad vaig piedalities izsole un atpirkt to ēk no sliktajiem. Tad izremontet, un piespraust seu velvien medāl.

  • -1
    aga 13.02.2020, 18:45:31

    Kāpēc netiek rakstīts kurš ir vainīgs pie šīs ne tik vecās ēkas sabrukšanas ? Un proti - kā man reiz stāstīja kompetents cilvēks tajā jomā, tad vainīga ir ostas pričala būvniecība turpat lejā, tas ir mūsu ''brīvvalsts'' laikā, kuras celšanas laiks ir starts šīs ēkas sabrukumam. Īsti neatceros, bet kautkāds sakars bija, ka skolas pamatos ir tipa koka pāļi, un pie milzīgajām vibrācijām ir noticis šis kāzus.

    Morāle- pati Ventspils ir šo ēku sabojājusi un nu taisa te tagad pigorus, ka neviens neko tur nedara un neizrāda interesi. Paši salauzāt, nu tad paši labojiet, nav ko dzīt te melno PR. Ēkai kaut kādi 100 gadi un brūk kopā, tātad mums ir kas spriežot pēc VB suņa murgiem? - nosacīti jauna ķieģeļu ēka=salmu būda ? Tā ?

  • -1
    Zyklon B 13.02.2020, 21:18:40

    Taisni tā.Vēl var piebilst,ka Pils ielas rekonstrukcija,kas iekļāva sevī vecā bruģa noņemšanu, visu pazemes komunikāciju izbūvi un jauna seguma ieklāšanu,arī darīja skādi priekš ēkām.

  • -1
    Jānis ... 13.02.2020, 22:43:34

    "Laika zobs", īpašnieka bezatbildība un neapdomīga Ventas gultnes padziļināšana ir devusi savus rezultātus....

  • -7
    Pipars 13.02.2020, 21:59:33

    Valsts nolaidusi ēkas lidz pēdejam!!!???
    Vai tas nozīmē ka šīs ēkas ir nolaiduši līdz kliņķim Lembergs,Ošenieks,Rasa,Apmane,Naruševica,kaimiņu Janka un Olga????
    Valsts esam mēs visi,un valsts nav nolaidusi šis ēkas lidz kliņkim.
    Bet to ir izdarījuši ierēdņi Ekonomikas ministrijā un VNI darbinieki.
    Katrai darbībai un kļūdai ir vārds un uzvārds,un no tiem arī ir jāprasa atbildība!

  • -1
    otrakeda . 14.02.2020, 01:04:25

    tieši tā-
    vainīgs Pipars,un
    mazais ķipars (atvieglotais,no domes darbībām..)

  • 0
    Egils Liepins 15.02.2020, 01:17:29

    Valsts iztērēja 30 miljonus par jaunas mūzikas skolas būvniecību, kur vēl pieķēra klāt koncertzāli. Tiešām gribu zināt vārdus, kam lai pasakās, nevis tiem, kas mēģina sevi pasniegt kā lielos cēlājus.

  • -1
    FerdinanTs. 15.02.2020, 07:54:02

    Jā,vai tiešām pa to laiku,kamēr cēla jauno mūzikas skolu (plus vēl koncertzāli,par kuras aktuālo nepieciešamību var vēl pastrīdēties!),vai nevarēja avest kārtībā un kapitāli atremontēt šīs ēkas un atkal tur būtu Mūzikas vidusskola?Kam vajadzēja to monstru kādreizējā Ļeņina laukumā?Arī līdzekļi būtu ietaupīti.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: