Ventspils pilsētas dome iesniegusi Vides izglītības fondam, kas ir nacionālais Zilā Karoga kustības koordinators Latvijā, pieteikumu Zilā Karoga saņemšanai Ventspils pilsētas pludmalei 2020. gada sezonai.

Kritēriju skaits, pēc kuriem tiek vērtēta pludmale, tās apsaimniekošana un drošība, arvien pieaug. Ja sākotnēji tie bija 26, tad tagad atbilstība tiek vērtēta jau pēc 33 kritērijiem, kas sadalīti piecās grupās - vides izglītība un informācija, ūdens kvalitāte, vides pārvalde un apsaimniekošana, drošība un pakalpojumi, labā prakse.

Jaunajā vērtēšanas periodā par Zilo karogu kustības mērķi pasludināts mērķis ''Brīvs no plastmasas'', līdz ar to lielāka uzmanība pludmales apsaimniekotājiem jāpievērš atkritumu apsaimniekošanai ne tikai Zilā karoga pludmalē, bet arī peldvietai piegulošajās teritorijās, kāpu, meža zonā, autostāvvietās un pieejas punktos.

Jau iepriekšējās peldsezonās pludmales drošībai tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, bet pludmales riska novērtējums ir obligāta prasība. Ventspils pilsētas pludmales drošības novērtējumu veica biedrība ''Latvijas Pludmales Glābēju asociācija'', kas ir Starptautiskās Eiropas Glābēju Federācijas biedrs. Atbilstoši šim novērtējumam pašvaldība izstrādāja un īsteno rīcības programmu pludmales drošības paaugstināšanai.

Zilais Karogs ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, kas tiek plaši atpazīts gan iedzīvotāju, gan pašvaldību un vides institūciju vidū, bet Zilo karogu kustība ir viena no Starptautiskā vides izglītības fonda aktivitātēm.

Fonda pozitīvā lēmuma gadījumā Zilā Karoga pacelšana pludmalē plānota 6. jūnijā un tad tā būs jau 22. sezona ar Zilo Karogu.

1999. gadā, kad Ventspils pludmale pirmo reizi to saņēma, tā bija pirmā Zilā Karoga pludmale Baltijas valstīs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: