Šogad klajā nākusi Agneses Vanagas grāmata jaunākā skolas vecuma bērniem Plastmasas huligāni, kas veltīta vides piesārņojuma problēmai.

Grāmata stāsta par to, kā Čiekurkalna puikas Klāvs un Intars nejauši sastop plastmasas maisiņu Dusmukuli, kurš izrādās ne tikai dzīvs un runīgs, bet arī pikts – viņš ir izsviests mēslainē un nu, tāpat kā neskaitāmi citi maisiņi, bezdarbībā klimst pa ielām, pinas koku zaros un plunčājas peļķēs. Rodas jautājums: kā izglābt pasauli no šiem plastmasas huligāniem?

Grāmatā ir atainota pieaugušo neapdomīgā rīcība attiecībā uz vidi un bērnu patiesā apņēmība to mainīt. Autore atzīst, ka uzrakstīt šo darbu viņu iedvesmojusi bērnu neizmērojamā cieņa un mīlestība pret dabu. «Kamēr pieaugušie spriedelē par iespējamajiem rīcības plāniem dabas aizsardzības jomā, bērns pacels kāda mežā nomesto plastmasas maisiņu, nebaidoties sasmērēt rokas. Neesmu sastapusi kaislīgākus dabas aizstāvjus kā bērnus, kuriem ir izstāstītas cilvēces neapdomīgās rīcības sekas,» sacījusi Vanaga.

Agnese Vanaga ir trīs bērnu mamma, vairāku grāmatu autore un zaļā dzīvesveida entuziaste. Viņa ir studējusi finanšu vadību un filoloģiju Latvijas Universitātē un vairākus gadus strādājusi par žurnālisti.

«Kā māmiņai un zaļā dzīvesveida entuziastei autorei ir lieliski izdevies iejusties bērnu – gan blēņdaru, gan dabas aizstāvju – ādā. Manuprāt, grāmatas autore ir izvilkusi lielo lozi, radot tik ļoti nozīmīgu darbu laikā, kad ir neizsakāmi svarīgi runāt teju no rīta līdz vakaram šo spocīgo mantru par to, ka ir drastiski jāsamazina atkritumu ražošana. Un tas, ka arī latviešu bērniem ir radīta nesarežģīta, viegli uztverama grāmata, kurā smelties idejas tam, kā samazināt šo huligānisko plastmasas izstrādājumu izplatību dabā, radot daudz tīkamāku vidi, kurā uzaugt gan pašiem, gan nākotnes bērniem, ir lieliski. Tā ir vienreizēja iespēja arī mazajiem cilvēkiem iesaistīties lielos procesos, jūtoties ne mazāk nozīmīgiem kā pārējiem,» darbu vērtē grāmatu bloga Austras Grāmatas autore Arta.

Krāsainas ilustrācijas Plastmasas huligāniem radījusi jaunā māksliniece Līva Ozola.

Jāpiebilst, ka grāmata ir iekļauta to darbu vidū, ko šogad lasa Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija.

Septembrī Kaņepes kultūras centrā Rīgā pirmizrādi piedzīvoja arī izrāde bērniem, kura tapusi pēc šīs grāmatas motīviem un kurai dots tāds pats nosaukums kā grāmatai. Šobrīd iestudējumu turpina izrādīt Rīgā, taču paredzēts ar to doties arī uz reģioniem.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: