Skaidrojot izlietoto bateriju kaitīgo ietekmi uz vidi, uzņēmums Zaļā josta izsludinājis ikgadējo kampaņu Tīrai Latvijai. Tās mērķis ir ne tikai veicināt izlietotu bateriju dalītu vākšanu un nonākšanu pārstrādē, bet arī izglītot sabiedrību par pareizu rīcību ar videi kaitīgiem atkritumiem un vides saudzēšanas jautājumiem.

Kampaņā aicinātas piedalīties izglītības iestādes no visas Latvijas, tai skaitā Ventspils skolas un bērnudārzi, sacenšoties savāktajā izlietoto bateriju apjomā.

Izlietoto bateriju vākšanas kampaņa Tīrai Latvijai tiek organizēta jau 14. reizi, un ik gadu tās laikā izdodas savākt ievērojamu apjomu šo videi kaitīgo atkritumu. Piemēram, pagājušā gada kampaņā piedalījās 233 izglītības iestādes, savācot vairāk nekā 21 tonnu bateriju. Rekordlielu izlietoto bateriju apjomu izdevies savākt 2017/2018. gadā, kad ar 335 izglītības iestāžu audzēkņu palīdzību pārstrādei nogādātas vairāk nekā 35 tonnas izlietotu bateriju. Tajā gadā kā piektais aktīvākais individuālais bateriju vācējs tika sumināts Ričards Austers no Tārgales pamatskolas, kurš pamanījās savākt 490 kilogramus izlietoto bateriju.

Kampaņa Tīrai Latvijai apvieno bērnus un jauniešus no visas Latvijas, palīdzot jaunatnei piedalīties tīras vides veidošanā un vērtīgu resursu taupīšanā. Turklāt konkursa laikā bērni mācās izprast izlietoto bateriju kaitīgo ietekmi uz vidi, iepazīst bateriju pārstrādes gaitu un savām acīm ierauga, cik daudz šo videi kaitīgo atkritumu katrs no mums ik gadu rada. Nododot baterijas pārstrādei, tiek ievērojami mazināts potenciālais vides piesārņojums, atgūtas vērtīgas otrreizējās izejvielas – svins, niķelis, kadmijs, dzīvsudrabs –, taupīti resursi un saudzēta daba. Visas kampaņas Tīrai Latvijai laikā savāktās izlietotās baterijas tiks nogādātas pārstrādes rūpnīcā, izkausētas un pārstrādātas jaunās vērtīgās izejvielās.

Izlietoto bateriju vākšanas kampaņas Tīrai Latvijai dalībnieku reģistrācija notiek vietnē www.tirailatvaijai.lv līdz 2020. gada 2. martam. Rezultāti tiks paziņoti nākamā gada maijā, kad svinīgā pasākumā ar naudas balvām 400, 300 un 200 eiro vērtībā tiks apbalvoti uzvarētāji un sveikti aktīvāko izglītības iestāžu pedagogi.

Dalība konkursā ne tikai sniedz lielisku iespēju integrēt vides jautājumus mācību procesā, bet arī palīdz fiziski iesaistīt sabiedrību atkritumu šķirošanā un otrreizējo izejvielu pārstrādes jaudu attīstīšanā.

Izlietoto bateriju vākšanas konkursu Tīrai Latvijai organizē vides uzņēmums Zaļā josta sadarbībā ar AS BAO un Valsts izglītības satura centru.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Prof.Preobraženskis IV 29.10.2019, 16:39:08

    Nepareizi.Arī bildē nav redzamas baterijas,bet gan barošanas elementi.Bateriju iegūst,ja vairākus elementus saslēdz kopā virknē.
    Kādreiz populāras bija plakanās baterijas ar 3,5-4.5 V spriegumu,tagad tās maz izmanto.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: