Šā gada 7. maijā sociālajos tīklos tika publicēts video, kurā ticis nofilmēts Ventspils pilsētas teritorijā klaiņojošs vilks. Vienlaikus tiek uzdoti arī jautājumi par rīcību, ko darīt šādos gadījumos, tādēļ tika sasaukta Ventspils pilsētas domes Medību koordinācijas komisija.

Tajā piedalījās speciālisti no Ventspils pašvaldības, Valsts meža dienesta, Lauksaimniecības atbalsta dienesta, kā arī mednieki un pārrunāja šīs problēmas risināšanu. Medību koordinācijas komisijas laikā komisijas locekļi vienojās par sekojošo:

1. Vilks ir meža dzīvnieks, kura klejošanas rādiuss aptuveni ir 10-15 km robežās diennaktī, un tas pārvietojas mežainā apvidū, tai skaitā var iemaldīties arī pilsētas mežos, un tiem piegulošās teritorijās, tādēļ šāda situācija nav nekas ārkārtējs;

2. Vilks kā meža dzīvnieks ir uzmanīgs un bailīgs, cilvēkiem pats tas netuvosies un neuzbruks, taču nejauši nokļuvis pilsētā, var apjukt dažādu asu smaku dēļ un zaudēt orientāciju, tādēļ var būt ļoti tramīgs un, to redzot, nevajag tuvoties. Ja atrodaties transportlīdzeklī, nevajag izkāpt no mašīnas un radīt vilkam apdraudējumu, jo var pastāvēt risks, ka dzīvnieks ir slims, līdz ar to var būt agresīvs;

3. Latvijas valsts ir pasludināta par brīvu zonu no trakumsērgas. Regulāri ik gadu Pārtikas un veterinārais dienests veic savvaļas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, izplatot speciāli sagatavotas ēsmas mežu teritorijās orientējoši uz 1 kvadrātkilometru izsviežot pa 20-25 vakcīnām, taču nekad nevar izslēgt gadījumu par kāda slima dzīvnieka iespējamību. Arī šogad no 6. maija ir uzsākta kārtējā vakcinācija, tai skaitā arī Ventspils pilsētas teritorijā;

4. Ja tiešām šķiet, ka dzīvnieka uzvedība ir aizdomīga, tas nemūk vai uzvedas agresīvi, nepieciešams zvanīt Ventspils pilsētas pašvaldības policijai uz dežūrdaļu, minot un aprakstot savu atrašanās vietu (tālruņa nr. 636 80808), ekstremālā gadījumā Ventspils pašvaldības policijas darbinieks var pieņemt lēmumu par turpmāko rīcību, ja tas rada apdraudējumu cilvēka veselībai un dzīvībai.

Kopumā vilks kā meža dzīvnieks Eiropas Savienībā ir saudzējams, turklāt Medību likums nosaka, ka medības pilsētas teritorijā ir aizliegtas. Arī vilku mazuļu dzimšanas laikā līdz 15.jūlijam to medības ir aizliegtas visās Latvijas teritorijās, kur parasti to drīkst darīt.

Ventspils pilsētas pašvaldība jau 2016. gadā iesniedza priekšlikumus par izmaiņām Medību likumā Latvijas lielo pilsētu asociācijā un Zemkopības ministrijā. Zemkopības ministrija sasauca vairākas darba grupas, kurās tika panākta vienošanās, tomēr tālāka virzība likuma grozījumos nenotika, un tādēļ šo jautājumu Ventspils pilsētas pašvaldība rosinās atkārtoti.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -4
    Vilis Skuja III 17.05.2019, 15:50:20

    Bet ko darīt,ja tiešām šķiet, ka CILVĒKA uzvedība ir aizdomīga (atbildot reizi nedēļā uz iedzīvotāju jautājumiem vai piedaloties preses konferencē)?

  • -3
    reku 17.05.2019, 17:54:16

    Tāds savā ziņā vēl bīstamāks par vilku...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: