Saistībā ar šovasar AS "Ventspils Tirdzniecības osta" radīto akmeņogļu putēšanu spēkā esošie normatīvie akti vides piesārņojuma kontrolei nav gana efektīvi, tādēļ tie būtu jāatceļ vai jāgroza, uzskata Ventspils pilsētas pašvaldība.

Kā informēja Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Ilga Zīlniece, pašvaldības skatījumā, ja jūlija otrajā pusē, kad bija acīmredzams akmeņogļu piesārņojums un liela daļa ventspilnieku un pilsētas viesu pauda savu sašutumu par to, Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde un Ventspils Tirdzniecības osta pauda viedokli, ka netiek pārkāpti normatīvie akti, tad šādi normatīvie akti nav sasnieguši savu mērķi un tie ir vai nu jāatceļ kā nevajadzīgi vai arī jāgroza. Ar šādu priekšlikumu pašvaldība vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā un VVD, norādot, ka esošie normatīvie akti nedod iespēju efektīvi kontrolēt un nenoved pie sabiedrības tiesībām dzīvot kvalitatīvā vidē.

Zīlniece skaidroja, ka par piesārņojošās darbības atļaujas izsniegšanu un tās nosacījumu izpildes kontroli atbildīga ir VVD. Arī Ventspils Tirdzniecības ostai atļauju piesārņojošās darbības veikšanai izsniegusi un tās izpildi kontrolē VVD Ventspils reģionālā vides pārvalde. "Ja uzņēmums cenšas ekonomēt uz vides prasību ievērošanas rēķina, tad VVD ir vienīgā atbildīgā institūcija, kurai ir nelokāmi jāpieprasa šo prasību izpilde, nepieciešamības gadījumā sodot vainīgo," akcentēja Zīlniece.

Pašvaldība aicinājusi VVD veikt nepieciešamās izmaiņas Ventspils Tirdzniecības ostas piesārņojošās darbības atļaujā attiecībā uz nelabvēlīgajiem meteoroloģiskajiem apstākļiem, lai tādas situācijas kā jūlija otrajā pusē neatkārtotos turpmāk un iedzīvotājiem būtu nodrošināta iespēja dzīvot labvēlīgā un veselību neapdraudošā vidē.

Patlaban pašvaldība gaida atbildes uz izteiktajiem priekšlikumiem no atbildīgajām institūcijām.

Pašvaldības pārstāvji arī tikušies ar pašreizējo VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes direktoru Normundu Broku, izklāstot viedokli par dažādām problēmām, tostarp arī akmeņogļu putēšanas jautājumiem. Pašvaldības vēlme ir panākt, lai kontrolējošās valsts iestādes un uzņēmumi pildītu savus uzdevumus piesārņojošās darbības un tās kontroles jomā. Pagaidām par uzlabojumiem vēl pāragri spriest, taču no jaunā VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes vadītāja ir sajūtama izpratne un vēlme uzlabot kontroles darbu, sacīja Zīlniece.

Katru mēnesi tiek apkopoti rezultāti no elektroniskajiem deguniem un skatīts, cik reizes tiek pārsniegtas piesārņojuma normas. Video sižetā redzams, ka situācijai ir tendence uzlaboties, bet atsevišķiem termināļiem vēl ir jāiegulda darbs, lai uzlabotu vides situāciju.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -2
    Ivars Jansons 05.09.2018, 17:31:42

    Va ta Zīlnieci nav pienācis laiks apbalvot? Cik gadus kopā ar Pļaviņas kundzi vēroja, kā tiek indēti iedzīvotāji un pilsētas viesi??? Vai tad Aivars skaidri un gaiši nepateica, ka Ventspils VVD ir ilgus gadus korumpēts kantoris? Vai tad nevarēja teikumu turpināt, un, pieminēt arī Zīlnieces NOPELNUS??? Kuras amatpersonas un kuri Brīvostas valdes locekļi nāks klausīties kārtējo iedzīvotāju izmuļķošanu piektdien Pārventas bibliotēkā???

  • 0
    Skeptiķis no malas 05.09.2018, 21:25:27

    Kā būs ar smakām ? Pret tām necīnīsies ?

  • 0
    Andrejs Pornieks 06.09.2018, 09:24:57

    Tāda nespējīga attieksme kā "VVD vietniecei" tautas sarīkojumā šķiet neizprotama patiešām. Ja Ventspilnieki jau vairāk kā ceturtdaļgadsimtu atpakaļ cēla protestus par tā industriālā sektora ietekmi uz dzīvojamo tad paliks jautājums kādā virzienā vispār attīstījušās tehnoloģijas lai "'Ventspilī padarītu dzīvi labāku" un tātad, cik efektīvi būs preventīvie pasākumi kas tieši pastāv dienesta atbildībā.
    Viena lieta ir pārzināt reģionālo problemātiku, cita - spēja ietekmēt praksi vēlamā virzienā.

  • 0
    Aijak 06.09.2018, 09:59:10

    Paldies par cīņu pret ogļu putekļiem, bet smaku problēma ir ne mazāk aktuāla.

  • -1
    Ivars Jansons 06.09.2018, 10:57:20

    Kur tad Zīlniece bija visus šos 28 gadus??? Esot runa par MK Noteikumiem 1290, kuri atļaujot 35 diennaktis gadā indēt ar ogļu putekļiem uz vella paraušanu!!!
    Kurš var izdomāt vēl lielāku stulbumu???
    Tas pats jau ir ar SMIRDOŅĀM!!! Bet, Vītolītis ar Zīlnieci līdz šim neatšķir SMIRDOŅAS no kancerogēniem ostas kuģu, un, Pārventas uzņēmumu izmešiem, atgāzēm, emisijām!!! Apzināts vājprāts!?!?

  • 0
    Ilze Ilze 06.09.2018, 21:32:02

    Jau trešo dienu Inženieru ielā dzīvoklis atkal melns no ogļu putekļiem

  • 0
    Pornieks 07.09.2018, 09:38:15

    Izvirzam varbūt kādu sazvērestības teoriju?
    Mērs jau sacīja ka nodarījums tīšs un apzināts.

  • 0
    Pornieks 07.09.2018, 09:40:05

    Piemēram - kura frakcija garantēs ka produkcija netiek konvertēta Donbasa kameņoglēs?

  • 0
    Andrejs Pornieks 07.09.2018, 11:25:55

    Vai arī - neoboļševiku uzbrukums ostai, rociet bunkuri ogļu kalnā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: