Pretēji Valsts vides dienesta (VVD) apgalvojumam, ka tas smaku kontroli Ventspils pilsētā īsteno atbilstoši likuma prasībām, Ventspils pilsētas pašvaldība norāda, ka VVD šim jautājumam uzmanību pievērsa tikai pēc tam, kad pašvaldība uz problēmas aktualitāti norādīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam.

 

Likums “Par piesārņojumu” nosaka jaunas prasības ostas termināļu operatoriem, tai skaitā tvaiku savākšanas iekārtu uzstādīšanu, smaku mērķlieluma nepārsniegšanu uz operatora robežas (ja to nosaka pašvaldības saistošie noteikumi), kā arī monitoringu jeb uzraudzību un kontroli. Un par šo prasību kontroli atbildīgs ir Valsts vides dienests.

Pilsētā ir ostas uzņēmumi, kas apzinīgi un atbildīgi izpildījuši likumā noteikto - tvaiku savākšanas iekārtas (TSI) šobrīd ir uzņēmumiem SIA ””Ventspils nafta” termināls” un SIA ”Ventamonjaks Serviss”. Turklāt visi uzņēmumi, kuriem tas noteikts, uzstādījuši kopskaitā 9 “elektroniskos degunus” smaku kontrolei. Jāatzīmē, ka VVD nekad nav iniciējis izveidot smaku monitoringa sistēmu, tā bija pašvaldības un Ventspils brīvostas pārvaldes iniciatīva.

Turklāt jau sākotnēji monitoringa sistēma izveidota ar mērķi veikt efektīvu un operatīvu kontroli, ko var nodrošināt tikai VVD. Pieredze, kuru VVD bija iespēja iegūt Tallinā un Nīderlandē, bija pašvaldības iniciatīva un šīs vizītes organizēja Ventspils brīvostas pārvalde.

Problēma ir apstāklī, ka VVD neveic ar likumu noteiktu smaku kontroles un ierobežošanas funkciju. Iepriekš minēto apliecina fakts, ka AS ”Ventbunkers” nav pabeigusi tvaiku savākšanas iekārtas būvniecību, tādējādi, pamatojoties uz spēkā esošo likumu “Par piesārņojumu”, kā arī uz Pašvaldības saistošajiem noteikumiem, gadījumā, ja AS “Ventbunkers” kopš 1. jūnija ir veicis naftas produktu iekraušanu tankkuģī, tas viennozīmīgi traktējams kā pārkāpums.

Kā jau minēts, likums “Par piesārņojumu” nepieļauj smakas mērķlieluma pārsniegumus uz termināļa. Kopš 1. jūnija, kad jaunais regulējums stājās spēkā, šādi pārsniegumi konstatēti jau 120 reizes un lielāko daļu no pārsniegumiem uzrādīja tieši AS ”Ventbunkers” “elektroniskie deguni”. Likums “Par piesārņojumu” nosaka, ka smaku kontroli veic, kā arī par piesārņojošās darbības izraisīto smaku ierobežošanu lemj VVD, sadarbojoties ar ostu pārvaldēm to kompetences ietvaros. Ostu pārvaldes var konstatēt pārsniegumu, bet tām nav ne sodīšanas, ne smaku ierobežošanas funkcijas. Šādas funkcijas ir tikai VVD.

Ņemot vērā iepriekš minēto, gan Ventspils brīvostas pārvalde, gan Ventspils pilsētas dome kategoriski iebilst VVD piedāvātajai kārtībai, kas paredz, ka smaku kontroli sākotnēji veic brīvostas pārvaldes kapteiņa dienests. Nepieņemams un neefektīvs ir arī VVD piedāvājums, ka ostas kapteiņa dienestā saņemtā informācija par pārsniegumiem būtu nododama VVD inspektoram, kurš parasti neatrodas Ventspilī, bet gan Talsos vai Tukumā.

Ventspils pašvaldība atkārtoti aicina Valsts vides dienestu pildīt likumā “Par piesārņojumu” noteiktās prasības un veikt operatīvu un efektīvu smaku kontroli, lai ventspilnieku un tās viesu ikdienu neapgrūtinātu ar naftas produktu smakām.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • 0
    Bruns Svilis 11.07.2018, 10:06:37

    Lai nu kā, bet VVD buksē smaku jautajumos..sajūta, ka šūšanas cehā pieņemti gateristi bez pirkstiem(par VVD darbu.) Vai arī attiecīgi cipari ripo attiecīgām personām maciņos?

  • 0
    gru85 11.07.2018, 10:29:24

    Vai nav gadījumā tā, ka izstrādātie saistošie noteikumi ir nepilnīgi? Vai noteikumi uzliek par pienākumu visām darbībām, kur rodas smakas, izmantot TSI?
    Ja visi šobrīd pie iekraušanas izmanto TSI, tad kāpēc smird? Acīmredzot bez iekraušanas kuģos eksistē vēl citas darbības, kurām neizmanto TSI un tur smird. Šeit dome varētu izskaidrot kāds ir, piemēram, mazuta ceļš no vagona līdz kuģim. Cik pārkraušanas punktos izmanto TSI un cik nē. Tad arī taptu skaidrāks tas kāpēc TSI visiem ir, bet smird joprojām.
    Vai vagonu noliešanas procesā tiek TSI izmantots visās kompānijās? Kad silda mazutu - kur paliek procesa laikā radušies tvaiki?

  • -4
    Ventspils pilsēta 12.07.2018, 13:46:52

    Atbild Ventspils pilsētas domes Vides uzraudzības nodaļa:
    Ņemot vērā, ka ne likums “Par piesārņojumu” tā agrākajā redakcijā, ne MK noteikumi nerisināja smaku ierobežošanas un kontroles problēmu, un rūpējoties par Ventspils iedzīvotāju labsajūtu, pašvaldība nāca ar iniciatīvu papildināt Ventspils Brīvostas saistošos noteikumus ar prasību izmantot tvaiku savākšanas iekārtas kuģu iekraušanas laikā, lai gan tas nav ne pašvaldības pienākums, ne arī kompetence. Saistošo noteikumu skaņošanas laikā, kā arī grozījumu likumā “Par piesārņojumu” sagatavošanas laikā, ko valsts institūcijas novilcināja vairāku mēnešu garumā, visām atbildīgajām institūcijām un pirmkārt Valsts vides dienestam, bija iespēja norādīt uz nepilnībām jaunajā regulējumā un vajadzības gadījumā – papildināt to.

  • -4
    Ventspils pilsēta 12.07.2018, 13:47:05

    Nav šaubu, ka vides stāvoklis pilsētā uzlabosies pēc tam, kad visi uzņēmumi, kas pārkrauj naftas produktus, atbilstoši jaunajam regulējumam uzsāks tvaiku savākšanas iekārtu izmantošanu, jo tieši kuģu iekraušanas process rada būtiskāko piesārņojošo vielu un smaku emisiju apjomu. Saprotot, ka tas pilnībā neatrisinās smaku problēmu un kā arī citas tehnoloģiskās operācijas ar naftas produktiem var radīt smaku traucējumus, Brīvostas pārvalde, piesaistot ekspertus, ir uzsākusi jautājuma izpēti par naftas produktu tvaiku savākšanu dzelzceļa cisternu izkraušanas laikā, kas ir tehnoloģiski sarežģīts un iespējams dārgs process. Pēc izpētes pabeigšanas nepieciešamības gadījumā pašvaldība rosinās tālākas izmaiņas normatīvajos aktos, lai atrastu risinājumu arī šai problēmai.

  • -1
    snaiperis999 11.07.2018, 12:17:32

    Kāda starpība,kāda smaka ir valsts vides dienestam.

  • -1
    Soross 11.07.2018, 17:11:58

    Kamēr nenoliksiet atvērtu mucu ar smirdošu mazutu pie VVD Koļegovas kabineta durvīm, tikmēr uz rīcību negaidiet!

  • 0
    Egils Liepins 12.07.2018, 22:33:00

    Vītoliņam vajadzētu biežāk lasīt ventspils.lv sadaļu "Meli par Ventspili". Balts uz melna stāv rakstīts, ka Bažām par gaisa kvalitāti Ventspilī nav pamata - https://www.ventspils.lv/lat/meli_par_ventspili/bazam_par_gaisa_kvalitati_ventspili_nav_pamata/

    Tur speciāli ir apkopota patiesa informācija, balstīta uz faktiem, oponējot plašsaziņas līdzekļos publicētajām nepatiesajām ziņām. He,he ...

  • 0
    Krišs Daugulis 14.07.2018, 14:11:54

    Piedod Jān, bet tu i ņuņņ

  • 0
    krusttēvs vilhelms 21.07.2018, 01:21:43

    NU TAD PAŠI DARBINIEKI SAVĀ LABĀ VARĒTU KAUT IZDARĪT, PRIEKŠ KAM BENDĒT VESELĪBU!!!!!

  • 0
    Ivars Jansons 21.07.2018, 10:42:21

    Līdz šim brīdim Vītoliņš nav sapratis, ka SMAKAS ( abstrakts jēdziens ) un smirdoņas ir publiskās atejās, Domes atejā, zvēraudzētavās, cūku fermās, vistu kūtīs. Par to stāsta MK noteikumi Nr169 un Nr274. Tos izdomāja Emsis ar Vējoni!!! Tagad tās muļķības ir parakstījuši Gerhards ar Straujumu, lai piesegtu Prezi...
    Ventspils ostā ostas kuģi un Pārventas uzņēmumi apzināti indē pilsētas iedzīvotājus un pilsētas viesus ar kancerogēnu vielu atgāzēm, izmešiem, emisijām, kuru kopējo daudzumu ir apskaitījusi Pļaviņas kundze VVD, Dārzu ielā 2. Tas esot vairāk, kā PIECI TŪKSTOŠI tonnu gadā!!! Lūdzu, Vītoliņa komentāru, izsmeļošu skaidrojumu tautai saprotamā valodā.

  • 0
    Freds 23.07.2018, 08:32:33

    Jansona kungs, manu prāt tie ostas uzņēmumi nevienu apzināti neindē, bet nodarbojas ar apzinātu savu maciņu papildināšanu, ap par pārējo, kā saka tiem dziļi nospļauties. :)

  • 0
    Aivars Laimonis Pirdulis 22.07.2018, 19:01:37

    http://jauns.lv/raksts/zinas/289892-sakta-parbaude-par-aivara-lemberga-meitas-ligas-bagatibu-izcelsmi?utm_source=inbox.lv&utm_medium=export&utm_campaign=Links-in-partner-sites

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: