Atsvaidzinošs ūdens malks slāpju dzesēšanai, ūdens saimnieciskām vajadzībām, ūdens – viela, bez kā cilvēks nevar iztikt.

Ūdens – tas ir visas dzīvības pamatā. Pieauguša cilvēka ķermenī ir ap 70% ūdens. Tāpēc, lai organismā spētu norisināties dzīvībai svarīgi procesi, cilvēkam šķidrums jāuzņem ik dienas. Tas ir tik pat svarīgi kā nomainīt ūdeni puķu vāzē. Var teikt, ka kvalitatīvs ūdens pietiekošā daudzumā nodrošina cilvēkam komforta stāvokli un rada labsajūtu.

 

Cik daudz ūdens cilvēkam nepieciešams?

Šogad, kad vasara iesākusies ar īstu svelmi un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija liecina, ka jūnija pirmā dekāde ar + 20ºC par 6,5 grādiem pārsniegusi šim laikam pierasto vidējo gaisa temperatūru, īpaši aktuāls kļuvis jautājums: cik tad daudz šķidruma cilvēkam jāuzņem?. Ventspils poliklīnikas ģimenes ārsts Harijs Akmentiņš uzsver, ka cilvēkam jāizdzer vismaz divus litrus dienā – gan ūdeni, gan tējas, sulas un citu šķidrumu. Īpaši tas ir svarīgi karstā laikā, kad cilvēks caur plaušām un ādu pazaudē aptuveni litru šķidruma dienā. Jo vairāk svīst, jo vairāk jādzer. Šķidrums ir nepieciešams, lai nodrošinātu organisma normālu funkcionēšanu, lai notiktu vielmaiņas process, barības vielu, vitamīnu un minerālvielu uzņemšana, skaidro Akmentiņš. Bez šķidruma cilvēks nevar iztikt, jo mūsu organisms sastāv no ūdens. Šķidruma daudzums ir jāierobežo vienīgi sirds mazspējas slimniekiem, visiem pārējiem ūdens jālieto droši, piebilst ģimenes ārsts.

 

Dzert vai nedzert ūdeni no krāna?

Kaut Zemi klāj vairāk kā 70% ūdens, tikai 2,8% no tā ir saldūdens. Līdz ar to daudzviet ūdens uzkrāšana ģimenei ir apnicīgs ikdienas darbs, un dzeramais ūdens no krāna tiek uzskatīts par greznību. Pateicoties Ventspils pilsētas domes atbalstam un Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumam, pašvaldības SIA Ūdeka spēja Ventspilī vairākās kārtās realizēt ūdenssaimniecības attīstības projektu. Tādējādi šobrīd jau 91% pilsētas iedzīvotāju kvalitatīvu dzeramo ūdeni var saņemt no krāna un mūs nav jāpieskaita vairāk nekā miljardam cilvēku, kas dzīvo neapmierinošos sanitāros apstākļos un lieto nekvalitatīvu dzeramo ūdeni. Turklāt, kā pierādījuši pašvaldības Ūdekas speciālistu veiktie testi, tad ūdens, kas tiek padots uz pilsētu, ir tīrs, kvalitatīvs un atbilst visiem Eiropas Savienības un Latvijas dzeramā ūdens normatīviem. Turklāt krāna ūdens ir dzīvs un pēc saviem ķīmiskajiem rādītājiem pat vēl labāks par veikala plauktos pieejamo, pudelēs pildīto dzeramo ūdeni. Arī cenas ziņā litrs krāna ūdens ir daudzkārt lētāks par veikalā nopērkamo.

 

Ūdenssaimniecības attīstība dzīves kvalitātes uzlabošanai

Vairāk kā desmit gadu garumā Ventspilī īstenojot ūdenssaimniecības attīstību, ūdens iegūšanai izveidoti 11 jauni dziļurbumi un no jauna ir uzcelta un ekspluatācijā nodota dzeramā ūdens atdzelžošanas stacija, kuras darbība ļāvusi aizmirst par rūsaino ūdeni, kāds reiz bija Ventspilī. Arī šobrīd turpinās ūdenssaimniecības attīstība un 2013. gadā, pabeidzot nu jau projekta trešās kārtas realizāciju un izbūvējot jaunus maģistrālā ūdensvada tīkla atzarus, 93% ventspilnieku būs iespēja saņemt augstākajiem kvalitātes standartiem atbilstošu dzeramo ūdeni no krāna. Turklāt jau šobrīd pašvaldības Ūdekas speciālisti aktīvi strādā pie tālākas ūdenssaimniecības attīstības pilsētā, lai 100% visiem iedzīvotājiem varētu nodrošināt šādu iespēju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: