Ir sācies atvaļinājumu laiks un daudzi dodas ceļojumos. Plānojot braucienu, cilvēks parasti vismazāk domā par slimību.

Tomēr ceļojums uz noteiktiem pasaules reģioniem var slēpt draudus saslimt ar dažādām infekcijas slimībām. To novērst palīdz profilaktiskā vakcinācija.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas procedūru kabinetā var saņemt tā saucamās ceļotāju vakcīnas pret dzelteno drudzi, holeru, arī pret A un B hepatītu. Piemēram, iebraucot valstīs ar augstu dzeltenā drudža saslimšanas risku, tiek pieprasīts starptautiskais vakcinācijas sertifikāts, ko izdod arī Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. Vakcinēties vajadzētu pāris nedēļas pirms brauciena.

 

Vispieprasītākās vakcīnas ir:

 

Dzeltenais drudzis. To izraisa vīruss, ar ko cilvēks inficējas oda koduma rezultātā. Aptuveni pusi saslimušo izglābt neizdodas. Infekcijas risks ir gandrīz visās Āfrikas valstīs, Dienvidamerikā, Centrālamerikā (Karību jūras salas), kā arī Āzijā. Atsevišķās valstīs bez dzeltenā drudža sertifikāta ceļotāji netiek ielaisti. Sertifikāts ir derīgs no 10. dienas pēc vakcinācijas un tā derīguma termiņš ir 10 gadi.

 

Holera. Holera ir zarnu infekcijas slimība, ar ko var inficēties, uzturā lietojot nepietiekami apstrādātu pārtiku vai ūdeni. Holēra galvenokārt sastopama nabadzīgās un kara izpostītās valstīs, kurās ir neatbilstoši sanitārie apstākļi un dzeramā ūdens trūkums. Holeras endēmiskās zonas ir Dienvidamerika, Centrālamerika, Āfrika un Āzija.

 

Vīrushepatīts A. To izraisa vīruss, ar ko inficējas, lietojot inficētu pārtiku vai ūdeni, vai tieši saskaroties ar slimnieku. Saslimšana variē no ļoti vieglas līdz pat smagām formām ar izteiktu aknu bojājumu un smagu atveseļošanās periodu. Riska rajoni ir viss Āfrikas kontinents, Centrālamerikas un Dienvidamerikas valstis, visa Āzija, Eiropas dienvidu daļa.

 

Vīrushepatīts B. Inficēties var tieša kontakta ceļā ar asinīm vai citiem organisma sekrētiem, ar nesteriliem manipulāciju instrumentiem, dzimumkontakta ceļā. Slimība parasti ilgstoši norit bez simptomiem, līdz parādās smagi aknu bojājumi. Ļoti augsta riska rajons ir viss Āfrikas kontinents, Dienvidaustrumāzija, Vidējie Austrumi, Karību jūras salas.

 

Slimnīca procedūru kabinetā ir iespējams vakcinēties arī pret ērču encefalītu. Vislabāk, protams, ir to darīt ziemā vai agrā pavasarī, pirms ērces ir pamodušās, taču potēties var visu gadu. Tāpat kabinetā ar ārsta nozīmējumu veic intramuskulāras un intravenozas injekcijas un venozus infūzus.

 

Kabinets darba dienās strādā no plkst.16 līdz 18:30, sestdienās, svētdienās pēc iepriekšējas vienošanās, zvanot pa tālruni 636 20980 vai 26787299.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: