Saistībā ar izmaiņām valsts normatīvajos aktos*, sākot ar 2016. gadu, ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējiem visā valstī bija jāievieš jauna norēķinu sistēma, paredzot daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām par pakalpojumiem norēķināties pēc ūdens patēriņa skaitītāja, kas uzstādīts uz ievada ēkā.

Pašvaldības SIA ŪDEKA valdes priekšsēdētājs Edgars Daugelis skaidro: «Nu jau vairāk nekā gadu strādājam ar jauno norēķinu sistēmu un, pielietojot jaunpieņemtās normas praksē, mēs esam saskārušies ar vairākiem neskaidriem jautājumiem, kurus, mūsuprāt, var risināt, veicot izmaiņas LR normatīvajos aktos, kas regulē ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas jomu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, par kuru visvairāk uztraucas iedzīvotāji – vairākās pilsētas mājās ir ievērojamas un pastāvīgas ūdens patēriņa starpības, kuras jāapmaksā visiem un rodas vairāku iemeslu dēļ. Galvenokārt starpības rodas tādēļ, ka dzīvokļos ir neprecīzi skaitītāji, dzīvokļos un uz ēkas ievada ir atšķirīgas precizitātes vai ražotāju skaitītāji. Starpības rodas arī tādēļ, ka atsevišķi klienti uzrāda mazāku ūdens patēriņu, nekā tas ir patiesībā, kā arī tiek mehāniski ietekmēti skaitītāji, izmantojot magnētus, adatas u.c. negodīgas metodes, kas palīdz apturēt skaitītāju kustību un ietekmē to rādījumus.»

Līdz ar to Ventspils pilsētas dome sadarbībā ar ŪDEKU ir izstrādājusi priekšlikumus turpmākai rīcībai normatīvo aktu sakārtošanā, lai risinātu radušos jautājumus un neskaidrības iedzīvotāju labā. Izstrādātie priekšlikumi paredz dzīvojamo māju pārvaldniekiem un iedzīvotājiem plašākas iespējas un risinājumus ūdens patēriņa starpību samazināšanai, kas ierobežos negodprātīgas rīcības attiecībā uz dzīvokļos esošo skaitītāju rādījumu ietekmēšanu, patēriņa neuzrādīšanu, dzīvojamās mājas īpašnieku pieņemto lēmumu par starpību mazināšanu nepildīšanu u.c. gadījumiem.

Izstrādātie un piedāvātie grozījumi paredz arī pagarināt ūdens patēriņa skaitītāju verificēšanas periodu, nosakot to ne retāk kā reizi sešos gados, kā tas ir Vācijā, Čehijā un Lietuvā. Šobrīd spēkā esošie noteikumi nosaka verificēšanu ne retāk kā reizi četros gados, taču, būtiski uzlabojoties gan ūdens kvalitātei, gan ūdensapgādes sistēmu un ūdens patēriņa skaitītāju kvalitātei, iespējams pagarināt skaitītāju verifikācijas termiņu. Turklāt, ieviešot skaitītāju verificēšanas periodiskumu reizi sešos gados, būtu iespējams ietaupīt līdzekļus gan iedzīvotājiem, gan arī pakalpojumu sniedzējiem.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs atzīst: «Pēc jaunās norēķinu kārtības ieviešanas ventspilniekiem radās dažādi jautājumi saistībā ar ūdens patēriņa starpībām. Lai palīdzētu iedzīvotājiem, Ventspils pilsētas dome sadarbībā ar ŪDEKU sāka meklēt risinājumus, izpētot gan citu valstu pieredzi un pastāvošo kārtību norēķinos par ūdenssaimniecības pakalpojumiem, gan izvērtējot iespējas veikt grozījumus esošajā kārtībā, kas palīdzētu risināt starpību jautājumus. Šobrīd esam izstrādājuši vairākus priekšlikumus grozījumiem, kurus iesniegsim Latvijas Pašvaldību savienībai un Latvijas Lielo pilsētu asociācijai, lai kopīgi sagatavotu un iesniegtu priekšlikumus izvērtēšanai LR Ekonomikas ministrijā un LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Ventspils pilsētas dome arī piedāvās likumdevējiem izvērtēt iespēju piemērot kaimiņvalsts – Lietuvas – pieredzi dzīvojamo māju ūdenssaimniecības pakalpojumu uzskaitē, kas paredz iedzīvotājiem iespēju izvēlēties norēķināties par pakalpojumiem tikai pēc dzīvokļos esošajiem skaitītāju rādījumiem, nemaksājot starpības. Šādā gadījumā iedzīvotājiem būtu jānorēķinās par nedaudz (Lietuvā līdz 10%) dārgāku tarifu, nekā norēķinoties pēc uz ēkas ievada uzstādīta skaitītāja rādījumiem. Turklāt šādas metodes izvēles gadījumā dzīvokļos esošie skaitītāji būtu ŪDEKAs īpašumā un pārziņā, līdz ar to iedzīvotājiem nebūtu jāuztraucas ne par skaitītāju izvēli, ne regulāro verificēšanu, ne arī par starpību uzrēķiniem rēķinos.»

* Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums un MK noteikumi nr. 524

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Ventiņheiteris2 02.06.2017, 11:09:07

    Vajag mainīt likumdošanu, kas paredz biežāku ūdens skaitītāju fizisku pārbaudi, salīdzinot ar iesniegtajiem rādītājiem - ik pa 6 mēnešiem. Ja nelaiž dzīvoklī vienreiz un tad otreiz atkārtoti, skaitītājus anulē un lai maksā vidējo statistisko + visu starpību. Demokrātija ne pie kāda rezultāta nenovedīs...

  • 0
    No malas 02.06.2017, 16:29:14

    Vispareizākais būt pāriet uz PRIEKŠAPMAKSAS ūdensskaitītājiem!
    Ir iemaksāta naudiņa-ūdentiņš tek,nav naudas-krānā sausums.

  • -2
    gg65 02.06.2017, 16:51:24

    Ko tas maina, ja skaitītājam uzliek magnētus vai žnaudzējus, lai tas neskaitītu pareizi patēriņu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: