Uzņēmumā EuroLCDs Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā sadarbībā ar vēl diviem vietējiem uzņēmumiem – HansaMatrix Ventspils un Arbo Windows – tiek radīts inovatīvs produkts – gudrie logi, kas palīdzēs ekonomēt enerģiju un varēs pildīt vitrīnu lomu.

Gudro logu prototipu var apskatīt Kurzemes Democentrā. Šonedēļ SIA EuroLCDs valdes priekšsēdētājs Uldis Salenieks parādīja jauno produktu pilsētas domes, pašvaldības uzņēmumu, Ventspils brīvostas pārvaldes pārstāvjiem un citiem interesentiem. Tādi paši prototipi ir nosūtīti dažiem potenciālajiem pasūtītājiem. Bet jau aptuveni pēc mēneša inovatīvās Ventspils stikla paketes tiks izvietotas lielākajā arhitektūras stikla izstādē Somijas pilsētā Tamperē.

Gudrie logi ļauj atteikties no tradicionālajām žalūzijām un aizkariem, jo daļēju vai pilnīgu stiklu aizsegšanu var panākt, ar parastās pults palīdzību iedarbojoties uz šķidro kristālu displeju, kas iebūvēts loga stikla paketē. Gudrie logi ievērojami uzlabos jau tirgū esošo stikla pakešu kvalitāti – tiem ir labāka caurredzamība, turklāt tie vispār nepatērē enerģiju. Ja logs ir aizvērts, kristāls regulē gaismas iekļūšanu, lai radītu komfortu telpās. Turklāt logu var izmantot kā gaismas reklāmas vitrīnu, jo uz tā var projicēt jebkuru videoattēlu.

Gudro logu sērijveida ražošanai nepieciešams piesaistīt investīcijas lielformāta stikla ražošanas iekārtai, jo pašreizējā ļauj izgatavot šķidro kristālu displejus maza izmēra logiem, pastāstīja Salenieks. Viss pārējais sērijveida ražošanai nepieciešamais ir – pirmām kārtām tās ir brīnišķīgās telpas, piebilda vadītājs. Viņš uzskata, ka no prototipu radīšanas līdz reālu pasūtījumu saņemšanai var paiet ne vairāk kā pusgads. Neliela izmēra logi galvenokārt tiek izmantoti Eiropas pilsētu vecajā daļā – Anglijā, Francijā, Vācijā, no kurienes, pēc Salenieka teiktā, jau tiek izrādīta interese par Ventspils inovatīvajiem logiem.

Gudro logu prototipa izgatavošanā kopš pirmās dienas piedalījies uzņēmums Arbo Windows, kas palīdzējis risināt jautājumu par to, kā iebūvēt šķidro kristālu stikla paketē, bet pēc tam arī gatavajā logā, pastāstīja stikla pakešu ražošanas vadītāja Lāsma Muižniece. «Mēs esam gatavi piedalīties arī inovatīvo logu sērijveida ražošanā,» viņa apliecināja. Savukārt elektronisko pildījumu nodrošina HansaMatrix Ventspils.

Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Jānis Vītoliņš (Latvijai un Ventspilij) pozitīvi vērtēja uzņēmuma EuroLCDs, kuram Ventspils brīvostas pārvalde savulaik uzbūvēja ēku ar tīrām telpām 2000 m2 platībā Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, inovatīvo darbību. Pašvaldība ar nepacietību gaida, kad uzņēmums sāks ražot sērijveida produkciju, piebilda Vītoliņš. Pēc viņa domām, svarīgi ir arī tas, ka jaunā EuroLCDs produkcija ir trīs Ventspils uzņēmumu sadarbības rezultāts. Ja uzņēmumam izdosies uzsākt gudro logu sērijveida ražošanu, tad vajadzēs izveidot arī papildu darba vietas, pieļāva Vītoliņš. Iespējams, nākotnē pašvaldība arī nolems izmantot gudros logus jaunajos projektos.

Vienlaikus ar gudrajiem stikliem EuroLCDs cehos tāpat attīstās arī trīsdimensiju (3D) displeju ražošana, ko galvenokārt izmanto medicīnā, pastāstīja Salenieks. Nākamnedēļ 3D displeju prototipi tiks demonstrēti Kalifornijā, ASV. Trešais virziens – dažādu šķidro kristālu izstrādājumu ražošana citiem pasūtītājiem.

Gudrie logi bija viens no projektiem, kas tika atbalstīs no pašvaldības IKT līdzfinansējuma.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    tā viš i 26.05.2017, 14:02:48

    Apsveicami! Ar kādiem aplausiem lai sveicam pompozo,brīvostas atbalstīto,uzņēmumu-"Arbo'?! Ar,tā saucamo-"Dentro Lihgt Pobeda Chokolāde" fabrīķi.Uz cik milijoniem tas projektiņš iebrauca" Ventspils auzu brīvostā? Tagad palaižam gudros logus?Uz priekšu! Tikai,ņemiet vērā-no muļķa nekas gudrs nevar izripot.

  • 0
    norge 26.05.2017, 14:30:27

    vispar japana jau sen tadi ir un ne tikai logi bet pat klozetes un ne tikai tas vien

  • -3
    Ena 27.05.2017, 14:16:16

    Ar Angliju, nu, gan ir garām, jo 1. angļi tikpat kā nelieto aizkarus un mierīgi dzīvojas vakaros kā televizora ekrānā. 2. neteiktu, ka angļiem ir maza izmēra logi. 3. klimats te neprasa pēc tādiem logiem. 4. angļiem ir pietiekami daudz firmu, kas ražo diezgan sliktas kvalitātes logus, bet viņus tas apmierina, bet... Ventspils jau ir slavena ar megainovatīviem projektiem... Nez, cik miljonus šis atkal brīvostai izmaksās ?

  • 0
    Olegs Zakovs 31.05.2017, 00:41:56

    https://www.cnet.com/videos/samsung-transparent-lcd-smart-window-hands-on/

    Samsung laikam nozaga ideju no Arbo :) Bet... pagaidiet... tas ir CES2012 :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: