Olimpiskais centrs Ventspils aicina dāmas un kungus, jauniešus un seniorus, arī cilvēkus spēka gados apmeklēt atlētikas zāli Ūdens piedzīvojumu parkā un Basketbola hallē. Tagad tas ir īpaši izdevīgi, jo Olimpiskais centrs piedāvā vēl pieejamākas cenas.

Pirmais jautājums, kas interesē tos, kas vēl nav sākuši sportot, parasti ir šāds: «Kāpēc man jātrenējas tieši atlētikas zālē?» Atlētiskā vingrošana, skaidro instruktors Ervins Melngalvis, noslogo muskuļus, dažādos veidos, pārvietojot smagumus. Piemēram, velkot un ceļot, paceļot un nolaižot. Regulārs darbs ar atsvariem iekustina visas muskuļu grupas.

Īpaši svarīgas šādas aktivitātes ir tiem, kam ir mazkustīgs dzīvesveids. Ilgstoši iztiekot bez fiziskās piepūles, ķermenis nesaņem vajadzīgo slodzi un nespēj  palīdzēt veikt pat tik elementāras lietas kā uzkāpšana pa kāpnēm 3. stāvā vai smagāku iepirkuma maisu aiznešana no veikala līdz mašīnai. Lai organisms neslinkotu un spētu mums palīdzēt, tas jātrenē, izvēloties samērīgas fiziskās aktivitātes.

Iesācējiem parasti ir daudz dažādu jautājumu, piemēram, kā sākt treniņu, cik smagus atsvarus izmantot, cik bieži apmeklēt zāli utt. Basketbola hallē apmeklētājus konsultē instruktori Gvido Kohs un Vitālijs Seilis, Ūdens piedzīvojumu parkā – Ervins Melngalvis. Šie speciālisti palīdz izstrādāt arī individuālu treniņu programmu, lai cerētais rezultāts būtu ātrāks un pamanāmāks. Instruktoru vadībā uzzināsiet, ka mūsdienu trenažieri piedāvā plašas treniņu iespējas, jo nodrošina gan labus kardiovingrinājumus, gan palīdz iegūt skaistas ķermeņa aprises.

«Kādam varbūt šķiet, ka ar viņu viss ir kārtībā, bet, sakrājis naudu un aizbraucis uz siltām zemēm, cilvēks pēkšņi secina, ka viņam tur nav, ko darīt, jo ikdienā nav pierasts staigāt un kāpelēt. Sāp kājas, lēkā spiediens, ir pārslogota sirds un asinsvadu sistēma. Lai nenonāktu šādā stāvoklī un sirds nelēktu pa muti arī ikdienišķākās situācijās, der zināt, ka glābiņš meklējams atlētikas zālē. Protams, jārēķinās ar regulāru darbu un jāsaņemas, lai vismaz divas trīs reizes nedēļā atnāktu uz zāli,» saka Ervins.

Regulāri treniņi divas trīs reizes nedēļā uzturēs labu tonusu, savukārt, ja cilvēks vēlas sasniegt pamanāmu rezultātu, atlētikas zāli var apmeklēt pat katru dienu. Vispirms, protams, jāsastāda treniņu grafiks, kas palīdzēs kontrolēt arī to, cik ilgs laiks nepieciešams, lai sagatavotos sportošanai.

Optimālais treniņa ilgums ir stunda un desmit vai divdesmit minūtes (vēl 40 minūtes tiek pavadītas ģērbtuvē un dušā). Iesācēji nodarbībā parasti uzkavējas ilgāk nekā tie, kuri jau pieraduši pie slodzes, jo, pareizāk izpildot vingrinājumus, palielinās efektivitāte un zālē vairs nav jāpavada tik daudz laika kā sākumā.


Treniņi atlētikas zālē piemēroti visiem cilvēkiem; arī tiem, kam nav ideāls veselības stāvoklis. Protams, viņiem vispirms jākonsultējas ar ģimenes ārstu, lai vienotos par pieļaujamo slodzi. Instruktoram būtu jāzina, kas cilvēkam kait, kādas ir saslimšanas, tādējādi izvairoties no pārpratumiem un izvēloties konkrētajam sportotājam atbilstīgu fizisko slodzi.

Pēdējā laikā Ventspils atlētikas zāles sākuši apmeklēt arī cilvēki ar paaugstinātu cukura līmeni, kuri nekautrējas runāt par šo īpatnību un saprot, ka samērīga fiziskā slodze samazina akūtās veselības problēmas.

Daudziem mūsdienās ir liekais svars, un arī šajā gadījumā var palīdzēt regulāri treniņi atlētikas zālē. Kāds atlētikas zāles apmeklētājs pusotra gada laikā samazinājis svaru par 40 kilogramiem un tagad jūtas daudz labāk, turklāt viņa ārsts pat joko, ka pacients atnesis cita cilvēka analīžu rādītājus, jo tie beidzot ir labi un vairs nav bažu par nopietnas saslimšanas tuvošanos.

Atlētikas zālē parasti sporto vairāk vīriešu, dāmas mēdz kautrēties par savu izskatu un uztraucas, vai neizgāzīsies, bet šādas bažas ir veltas, sievietes uzmundrina instruktors Gvido Kohs: «Zālē visi ir vienādi, nevajag domāt, ka citi, kas trenējas, pievērsīs jums neveselīgu uzmanību. Gluži otrādi – palīdzēs un paskaidros, ja vajadzēs padomus.»
Tuvojas pavasaris, visi vēlas būt labā formā, tādēļ neatlieciet sportošanu uz rītdienu, sāciet jau šodien!   

Atlētikas zāļu IZCENOJUMI

Ēdam biežāk, dzeram vairāk!

 
Ervins Melngalvis, instruktors:
 – Mainīt ēšanas paradumus bieži ir daudz grūtāk nekā saņemties un atnākt uz atlētikas zāli. Trenēties nav grūti, jo treniņš pēc stundas vai divām beidzas, bet daudzi nespēj atlikušajā nomoda laikā sakārtot savu ēšanas režīmu un turpina ēst, kā pagadās. Ja cilvēks ir iedomājies, ka ēdot maz un reti samazināsies svars, viņš vilsies un sabojās veselību. Mums katram ir jāēd regulāri, nelielām porcijām četras piecas reizes dienā.


Uzsākot regulārus treniņus, jāpierod pirms tam paēst. Divas stundas pirms treniņa var ēst visu, ko vēlamies, stundu pirms tā jāizvēlas vieglāka maltīte, bet, ja ir laiks paēst pēdējā mirklī jeb pusstundu pirms sportošanas,  apēdam auzu putru vai banānu. Pēc kārtīgas fiziskas slodzes var ēst visu, arī saldumus, pēc tam atkal jāievēro mērenība. Atcerēsimies arī to, ka vienmēr, ne tikai treniņa laikā, jālieto daudz šķidruma. Negāzēts ūdens maziem malciņiem jādzer visu dienu, sportojot mierīgi var izdzert litru pusotru.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: