Lai atskatītos uz sportistu sasniegumiem un pateiktos par ieguldīto darbu pagājušajā gadā, vakar koncertzālē Latvija notika Ventspils balvas Gada atzinība sportā 2023 pasniegšanas ceremonija.

Par mūsu pilsētas vārda popularizēšanu Latvijā un pasaulē tika apbalvoti ne tikai sportisti, bet arī treneri, sporta darbinieki un entuziasti deviņās nominācijās: Labākais sportists, Labākā sportiste, Labākais treneris, Cerība sportā, Paraugs sportā, Gada labākā komanda sportā, Gada sporta seniors, Mūža ieguldījums sportā un Ventspilnieku simpātija sportā.

Lai veicinātu sporta attīstību Ventspilī, atzīmētu mūsu sportistu augstos sasniegumus, kā arī novērtētu treneru un sporta darbinieku, entuziastu ieguldīto darbu, kopš 2008. gada ir iedibināta Ventspils pašvaldības gada atzinības piešķiršana sportā (iepriekšējos gados Goda zīme sportā). Balvu deviņās nominācijās uzvarētājiem pasniedza Ventspils pašvaldības pārstāvji un viesi – Latvijas Sporta federācijas padomes valdes locekle, Sporta pedagoģijas akadēmijas profesore Agita Ābele un Latvijas Frisbija federācijas valdes locekle Linda Gulbe.

Nominācijā Labākais sportists apbalvojums tika pasniegts Latvijas vīriešu valstsvienības hokeja aizsargam Uvim Jānim Balinskim, kurš palīdzēja izcīnīt vēsturiskās bronzas medaļas. Šajā sezonā latviešu aizsargs Balinskis noslēdzis līgumu ar Nacionālās hokeja līgas klubu Floridas Panthers.

Labākās sportistes titulu ieguva Daniela Ivanova, kura Eiropas čempionātā svarcelšanā izcīnīja bronzas medaļu svara kategorijā līdz 76 kilogramiem. Danielai pieder vairāki Latvijas rekordi U17, U20 un pieaugušo vecuma grupās. Ventspilniece ir Eiropas čempione junioriem un vicečempione pasaules junioru čempionātā svarcelšanā.

Nominācijā Labākais treneris atzinību izpelnījās divi treneri – Eduards Andruškēvičs un Viktors Ščerbatihs. Šo treneru vadībā Eiropas čempionātā par čempionu kļuva Ritvars Suharevs, Daniela Ivanova izcīnīja bronzas medaļu, bet Artūrs Plēsnieks kopvērtējumā ieguva 4. vietu un grūšanā mazo bronzas godalgu. Ritvaram pasaules čempionātā 3. vieta raušanā, bet Armandam Mežinskim 2. vieta Eiropas U23 čempionātā.

Brenda Džiliana Apsīte saņēma apbalvojumu nominācijā Cerība sportā. Talantīgā sportiste izcīnīja divas zelta medaļas Baltijas U16 komandu čempionātā – tāllēkšanā ar rezultātu 6,01 m un trīsoļlēkšanā ar 12,90 m –, kā arī zelta medaļu Latvijas U16 čempionātā ar rezultātu 13,15 m, uzstādot jaunu Latvijas rekordu šajā vecuma grupā un iepriekšējo rekordu labojot par 43 centimetriem; sasniegusi arī jaunu U18 rekordu (labots par 24 cm).

Nominācijā Paraugs sportā apbalvojumu saņēma 2021. gada Tokijas olimpisko spēļu čempions Kārlis Pauls Lasmanis. Pateicoties Lasmaņa panākumiem, tika iegūtas pirmās olimpiskās zelta medaļas šī sporta veida vēsturē. 2023. gadā Latvijas izlases sastāvā basketbolists kļuva gan par Pasaules, gan Eiropas kausa bronzas medaļu ieguvēju 3x3 basketbolā. Iedibinājis stipendiju, lai veicinātu Ventspils basketbola nodaļas audzēkņu aktivitāti gan sportā, gan izglītībā. Spēlējis klasisko basketbolu arī Latvijas Basketbola līgā.

Nominācijā Gada seniors tika apbalvots Ventspils Veterānu sporta kluba dalībnieks Valdis Cela, kurš pasaules čempionātā vieglatlētikā senioriem kļuva par trīskārtēju čempionu un divkārtēju sudraba medaļas ieguvēju, savukārt Eiropas čempionātā izcīnīja trīs zelta medaļas, kā ar vienu sudraba medaļu. Izcīnījis arī godalgotas vietas Latvijas un Baltijas čempionātos vieglatlētikā senioriem.

Gada labākā komanda basketbola klubs Ventspils Latvijas Basketbola līgas finālsērijā izcīnīja sudraba medaļas. Komanda startēja Užavas kausa izcīņā. Basketbola klubs Ventspils ir desmitkārtēji Latvijas čempioni, pirmie Latvijas un Igaunijas apvienotās basketbola līgas čempioni, Baltijas Basketbola līgas čempioni un pirmie e-basketbola līgas čempioni.

Nominācijā Mūža ieguldījums apbalvojumu saņēma Uldis Boitmanis – ventspilnieks, savas pilsētas patriots, pēc izglītības fiziskās kultūras un sporta pasniedzējs. Iepriekš 16 gadus veltījis Olimpiskā centra Ventspils izaugsmei, šobrīd ar pilnu atdevi attīsta Ventspils Augstas klases sportistu atbalsta programmu, kā arī aktīvi iesaistās pilsētas, īpaši sporta dzīves, aktivitātēs. Ir basketbola kluba Ventspils un nodibinājuma Ventspils Olimpiskā vienība vadītājs. Viens no pirmajiem Ventspils atlētiskās vingrošanas celmlaužiem, pats ar to nodarbojas jau 45 gadus.

Savukārt par uzvarētāju nominācijā Ventspilnieku simpātija atzīts 6. vidusskolas sporta skolotājs Ģirts Zaķis, kurš vada arī Ventspils Frisbija klubu. Tā sportisti startē un izcīna godalgotas vietas ne tikai valsts, bet arī starptautiska mēroga sacensībās. Latvijas izlases sastāvā Frisbija klubs izcīnīja 6. vietu Eiropas čempionātā jauktajā grupā.

Nomināciju uzvarētājiem pasniedza stikla piramīdas balvu, kas jau kļuvusi par tradīciju. Pasākumā klātesošie varēja noskatīties aptuveni 15 minūšu garu filmu par 2023. gada nozīmīgākajiem notikumiem Ventspils sportā, kā arī apmeklētājus priecēja muzikāli priekšnesumi, kurus bija sarūpējuši dziedātāja Aija Vītoliņa, Ventspils Bigbends, Gita un Reinis Reimaņi, koris Kaiva un Arvis Sanders.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: