Nākamgad Ventspils sportistiem gaidāmi vairāki nozīmīgi starti Eiropas un pasaules līmeņa sacensībās svarcelšanā, vieglatlētikā un 3x3 basketbolā, uzsākot punktu krāšanu un sacenšoties par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm 2024. gadā. Svarīgas sacensības paredzētas arī šorttrekā.

Svarcelšanā nozīmīgākie ventspilnieku starti nākamgad gaidāmi pasaules čempionātā Rijādā, Saūda Arābijā, un Eiropas čempionātā Erevānā, Armēnijā, u.c. Latvijas rekordists svarcelšanā, 2020. gada vasaras olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs svara kategorijā līdz 109 kg Artūrs Plēsnieks uzsācis cīņu par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm, startējot zemākā svara kategorijā. Decembrī Bogotā, Kolumbijā, viņš pasaules čempionātā izcīnīja desmito vietu sacensībās svara kategorijā līdz 102 kilogramiem. «Šajos mačos viņš bija labāks grūšanā ar 208 kilogramiem, bet es domāju, ka viņam pa spēkam ir 212–215 kilogrami, un raušanā viņam bija 165 kilogrami, bet kādus piecus vai vairāk kilogramus viņš vēl var pielikt klāt. Tas nozīmē, ka viņam reitings paceltos līdz kādai 7., 8. vietai. Tiekot uz olimpiādi, protams, vajadzēs cīnīties un vēl vairāk celt, lai tiktu pie medaļām,» sacīja treneris Eduards Andruškevičs.

Pirmos kvalifikācijas mačus Bogotā aizvadījusi arī svarcēlāja Daniela Ivanova, svara kategorijā līdz 76 kilogramiem summā sasniedzot 212 kilogramus un ierindojoties 16. vietā no 20 dalībniecēm. «Centīsimies, lai nākamgad rezultāti ietu uz augšu, piebilda Andruškevičs. Viņai vēl paredzētas dažas treniņnometnes ārzemēs, pēc tam starts Eiropas čempionātā Armēnijā, nākamā gada rudenī – kvalifikācijas mači pasaules čempionātā Rijādā u.c.

Ritvars Suharevs Bogotā pasaules čempionātā ieņēma 14. vietu sacensībās svara kategorijā līdz 73 kilogramiem. Summā paceltie 319 kilogrami deva viņam 14. vietu 30 svarcēlāju konkurencē. «Es domāju, ka viņam ir iespējas nākamgad pacelt līdz 150 kg un nedaudz vairāk raušanā un 180 kg vai nedaudz vairāk grūšanā, tad viņš varētu būt kādā 8. vietā,» pieļāva treneris.

Savukārt Armands Mežinskis Bogotā pasaules čempionātā svarcelšanā izcīnīja 11. vietu svara kategorijā līdz 89 kilogramiem. «Viņam tehniskās kļūdas dēļ neieskaitīja paceltos 157 kilogramus – ja būtu ieskaitīts, tad viņš būtu desmitniekā,» atzina treneris. Mežinskim nākamgad paredzēti starti Eiropas čempionātā Erevānā, pasaules čempionātā Rijādā un Quatar Cup Katarā u.c.

Vieglatlētikā ventspilnieku svarīgākie starti paredzēti pasaules čempionātā Budapeštā, Ungārijā, un Eiropas čempionātā U23 Espo, Somijā. «Par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm reāli cīnīsies Rūta Kate Lasmane un Darja Sopova. Kā iznāks – redzēsim, olimpiāde paliek olimpiāde. Viņas vēl ir jaunas, tur jau tomēr startē tādi kārtīgi norūdīti sportisti ar ļoti retiem izņēmumiem. Bet viņas jau ir tajā līmenī, kur ir iespējas,» atzina treneris Juris Petrovičs. Abām sportistēm pašlaik priekšā ir smaga un gara sezona ASV. 

Kārlis Lasmanis, olimpiskās zelta medaļas ieguvējs Latvijas izlases sastāvā 2020. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Tokijā, atklāj, ka 2023. gada nozīmīgākās sacensības būs Eiropas čempionāts un pasaules čempionāts, bet vissvarīgākā ir kvalifikācija olimpiskajām spēlēm. «Būtu ļoti labi, ja mēs jau pirmajā kvalifikācijā kvalificētos olimpiskajām spēlēm, lai pēc tam mazāk stresa. Ja mēs netiekam no pirmās kvalifikācijas, tad mums ir vēl viena iespēja otrajā kvalifikācijā. Tas arī būs svarīgākais, uz ko būtu visas sezonas garumā jākoncentrējas. Protams, motivācija ir, lai mēs uzvarētu pēc iespējas vairāk, bet, kā saka, kādreiz sevi ir gudrāk pasaudzēt, lai būtu attiecīgi labākajā formā svarīgākajos turnīros,» atzina Lasmanis. «Pagaidām grūti kaut ko prognozēt, jo mums tikko ir beigusies sezona, februārī sanāksim kopā pie un runāsim, un tad arī vairāk varēsim vērtēt. Bet mēs vēl joprojām esam viena no top komandām, tā ka izredzes ir gan mums, gan pārējiem. Es pat teiktu, ka mēs esam ļoti bīstami un perspektīvi, lai kvalificētos olimpiskajām spēlēm».

Savukārt Ventspils Olimpiskās vienības šorttrekists Roberts Krūzbergs, kurš pagājušonedēļ Pasaules kausa šorttrekā ceturtā posma sacensībās Almati izcīnīja trešo vietu 1000 metru distancē, gatavojas divām nākamā gada nozīmīgākajām sacensībām – pasaules čempionātam šorttrekā Seulā, Korejā, un Eiropas čempionātam šorttrekā Gdaņskā, Polijā.

«Divas svarīgākās sacensības, protams, ir pasaules čempionāts un Eiropas čempionāts, bet arī pasaules kausi ir tikpat svarīgi, jo pēc pasaules kausiem mums būs iedalīti slidošanas numuri uz nākamo sezonu, un tas arī diezgan ietekmēs startus nākamajā sezonā. Šogad man ir 7. numurs, bet pēc pasaules kausiem – kurš es palikšu kopvērtējumā, tāds arī numurs man būs nākamo sezonu. Mums sezonā nav ļoti daudz sacensību, tāpēc es uzskatu, ka visās sacensības ir svarīgi pēc iespējas labāk nostartēt. Es cenšos iztikt bez traumām, tas ir svarīgākais,» atzina Krūzbergs.

Novēlam mūsu sportistiem izcilus startus 2023. gadā!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: