Olimpiskā centra Ventspils sporta un atpūtas bāzes ir teicami piemērotas arī dažādu treniņnometņu rīkošanai, kuru aktīvākais periods ir tieši vasarā. Iepriekšējos gados gan to apgrūtināja dažādi ierobežojumi un aizliegumi, bet šovasar treniņnometņu sezona atkal iegriezusies pa īstam – pie mums jau trenējas un trenēsies arī turpmāk dažādu sporta veidu, meistarības līmeņu un pat valstu pārstāvji.

Jāspēj reaģēt ātri

Vēl pirms pandēmijas Ventspilī gadā vidēji norisinājās divdesmit treniņnometnes, tad sekoja nosacīts klusuma periods – kaut kas jau notika, tomēr ne tik apjomīgi –, bet šobrīd sportotāju aktivitāte ir atgriezusies. Dažāda vecuma un meistarības sportisti izmanto gan Olimpiskā centra Ventspils viesnīcas pakalpojumus, gan dažādas sporta bāzes – stadionu, atlētikas zāli, Ledus halli, futbola laukumus un citus objektus atbilstoši sporta veida specifikai. Pieredzējušais pārvaldnieks Ainars Zablovskis atceras, ka bijuši laiki, kad vietas treniņnometnēm Ventspilī vajadzēja rezervēt ļoti savlaicīgi un dažām grupām nācās pat atteikt. Tomēr trenēties gribētāju skaitu ietekmējusi ne tikai pandēmija un ierobežojumi, bet arī notikumi Ukrainā – skaidrs, ka šādos apstākļos Krievijas sportistu treniņi šeit nav iespējami. Pie mums regulāri brauca, piemēram, šīs valsts daiļslidotāji, turklāt lielā skaitā un uz ilgu laiku. Bijuši arī citu sporta veidu pārstāvji, bet tagad šī sadarbība uz kādu laiku noteikti ir beigusies. Tomēr nav ļaunuma bez labuma, jo pandēmijas laikā noteiktie ierobežojumi citiem likuši paskatīties tieši uz Ventspili. «Pagājušajā gadā pie mums pirmo reizi ieradās Lietuvas vingrotāji, kas pirms tam bija devušies kādās tālākās vasaras treniņnometnēs. Pērn tas iespējams nebija, tāpēc atcerējās, ka ir arī Ventspils, un izvēle krita par labu mums. Šeit viņus viss tik ļoti apmierināja, ka arī šogad atgriezīsies,» stāsta Zablovskis.

Lai gan liela daļa treniņnometņu organizētāju ir labi zināmi un līdz ar to arī zināmas viņu prasības un vēlmes, netrūkst situāciju, kurās nepieciešams reaģēt ātri. Piemēram, jūnija beigās Olimpiskajā centrā jau ceturto reizi ieradās Jelgavas daiļslidotāji, kuri, protams, vēlējās arī slidot. Taču par īstu izaicinājumu ledus sagatavošanā kļuva milzīgais karstums, kas šajā laikā sasniedza Ventspili un būtiski ietekmēja arī ledus kvalitāti. Bija jāmeklē risinājumi, kā tomēr nodrošināt slidošanas treniņus, un tie arī tika atrasti. Galu galā jelgavnieki atzina, ka arī viņiem viss ir paticis, un jau vienojās par treniņnometnes rīkošanu arī nākamgad. «Protams, vasara ir tāds laiks, kad gribas atpūsties, bet, kad mēs audzēkņiem teicām, ka nometne būs Ventspilī, visi to uzņēma ar vislielāko prieku. Arī mums kā treneriem šeit viss pat ļoti apmierina – gan ledus, gan augstās kvalitātes stadions un manēža, gan iespējas treniņiem izmantot pludmali, kur var nostiprināt pēdas, kas daiļslidošanā ir ļoti svarīgi. Sākotnēji bijām domājuši, ka tā būs vispārējās fiziskās sagatavotības nometne, tomēr viss sakārtojās tā, ka vairāk slidojām jaunās programmas un nostiprinājām jau esošās,» skaidro Jelgavas daiļslidošanas treneris Andrejs Brovenko. Jaunajiem daiļslidotājiem bijušas arī divas brīvdienas, kuras izmantotas gan aktīvai, gan izzinošai atpūtai – jelgavnieki pabijuši Pludmales akvaparkā un jaunajā zinātnes centrā VIZIUM.

Vēl viena laba ziņa par Ledus halli – jau ieplānota dzesēšanas sistēmas nomaiņa un tiek meklēti šo darbu veicēji, lai turpmāk laika apstākļi aiz Ledus halles sienām neradītu papildu izaicinājumus. Tāpat Olimpiskais centrs palīdz nometņu rīkotājiem ar naktsmāju meklēšanu, ja pašu viesnīcā brīvu vietu vairs nav. Parasti arī to izdodas sakārtot, jo šāda sadarbība jau ir izdevīga visiem, pārliecināts Zablovskis.

Bobslejs, kamaniņas un citi

Jelgavas jaunie daiļslidotāji Olimpiskajā centrā Ventspils cītīgi gatavoja jaunās programmas un slīpēja jau apgūtās.

Jelgavas daiļslidotāju 35 personu lielā delegācija jau devusies prom, bet aktivitāte Olimpiskā centra Ventspils bāzēs tikai pieņemas spēkā. Jau no 4. jūlija trenējas bobslejisti, bet šonedēļ treniņnometni aizvada arī kamaniņbraucēji, kas, tāpat kā bobslejisti, vasarās Ventspilī trenējas regulāri un atgriezīsies arī augustā. «Mums Ventspilī ļoti patīk, jo šeit ir viss mums nepieciešamais. Šoreiz ieradāmies 16 cilvēku sastāvā, bet galvenā uzmanība tiks veltīta vispārējai fiziskajai sagatavotībai. Nesen bija olimpiskās spēles, pēc tām paņēmām garāku pauzi, un tagad jāieskrienas jaunajai četrgadei. Šeit viss tiešām ir perfekti, jo viss atrodas tuvu. Turklāt šīs bāzes ļauj bez problēmām pielāgot savu treniņu programmu, lai kādi arī būtu laika apstākļi,» stāsta treneris Daniels Fogelis. Starp citu, kamaniņbraucējus var sastapt arī Ledus hallē, kur tiek atstrādāta starta tehnika – jā, laukumā nav slīpuma, tomēr pingvīnu sišanai, kā to sauc kamanās, galvenais ir ledus. Tā ka tādi treniņi ne tikai ļauj neaizmirst starta izjūtas, bet arī izkopt nianses. Kamaniņu pārstāvji atzīst, ka apstākļu maiņai ļoti noder arī treniņi pludmalē.

Latvijas labākie bobslejisti un jaunie šī sporta veida talanti, Ventspilij ir uzticīgi jau sen, arī šogad ir ieradušies un būs klāt arī augustā.

Savukārt bobslejisti citādākās slodzes meklē slēpošanas kalna Lemberga hūte nogāzēs, ko apmeklēja arī šīs treniņnometnes laikā. «Cenšamies kļūt spēcīgāki, bet tie, kas jau ir spēcīgi – saglabāt savu spēku. Tāds rutīnas darbs, lai gan šoreiz ir vairāk jauno sportistu, kuriem ir ko pierādāt, jo ej nu sazini, kas no viņiem vēl sanāks,» skaidro treneris Sandis Prūsis. Viņš bobslejistus uz Ventspili ved jau gadiem, bet pēdējās divas vasaras bija krietni atšķirīgas, jo cilvēku te bija mazāk, bet dažādu nosacījumu – gluži pretēji – vairāk. Tāpēc treneris atzīst, ka īsti neskumst pēc tiem laikiem, kad varbūt bija mazāk sportistu, ar kuriem dalīt sporta bāzes, jo šis laiks paņēmis daudz spēka citādākā ziņā: «Daudz enerģijas tika tērēts dažādu prasību izpildīšanai. Maskas, izolācija, treniņi mazākās grupās – tas viss nogurdināja. Nevis fiziski, bet morāli. Tā ka šobrīd tiešām gribas izbaudīt to, ka šādu ierobežojumu nav, lai gan labi saprotam, ka tas vīruss jau nekur nav pazudis un varbūt pat esam sākuši visu ņemt pārāk viegli.» Bobsleja izlase atgriezīsies jau 1. augustā – turpināt krāt spēkus jaunajai sezonai. «Mūs šeit apmierina viss, tieši tāpēc jau mēs te esam,» secina Prūsis.

Latvijas kamaniņbraucēju izlases dāmas iesildīšanās krosa vietā izvēlējās uzspēlēt futbolu, turklāt spēle izvērsēs pat ļoti azartiska un rezultatīva.

Mēneša otrajā pusē sporta veidu specifika mainīsies – pie mums ieradīsies komandu sporta veidu pārstāvji. No 24. līdz 31. jūlijam Olimpiskā centra Ventspils futbola laukumos trenēsies jaunie futbolisti no Palangas, kuri treniņnometni pieteikuši 40 personām. Šajā pašā laikā ieradīsies arī Latvijas vīriešu lakrosa izlase 25 cilvēku sastāvā, kas gan aizvadīs treniņnometni, gan piedalīsies BeActive pludmales spēlēs. Lai gan šis sporta veids Latvijā joprojām uzskatāms par diezgan eksotisku, Ventspilī tas nebūs nekāds jaunums, jo jau pirms vairākiem gadiem šeit ne vien trenējās, bet arī aizvadīja Latvijas čempionāta spēles. Tas ir tikai vēl viens pierādījums, ka, izbaudot sportošanas un treniņu iespējas Ventspilī, gribēsies to atkal atkārtot.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: