Vasarai šogad Stiklu ciemā trūkst ierastā viegluma. Kopš Ventspils novada domes 28. aprīļa sēdes, kurā koalīcijas deputāti vienbalsīgi lēma likvidēt Annahites pamatskolu, pāri ciematiņam pārvilkusies neziņas mākoņi. «Brīžiem nevar parunāt,» atzīst ilggadējā skolas direktore Lienīte Alsberga.

Tomēr dzīve turpinās. Lielākajai daļai skolotāju ar 15. jūniju izrakstīta brīvlaišanas lapa. «Taisām inventarizācijas, likvidējam 19. gadsimta inventāru, kas nepatika ministrijai. Arī tie, kas jau atlaisti, brauc mums palīgā un dara, kas jādara. Parakstot pieņemšanas – nodošanas aktus, izsniedzam citām novada skolām visu, kas viņiem var noderēt. Ar 15. jūliju projām iet vēl pieci, tad paliksim tikai trīs – es, skolas saimnieks un grāmatvede. Arhīvs vēl jāsakārto. 31. augusts būs pēdējā darba diena mums,» tā Alsberga. Vaicāta, vai atvadu balle ar grupu Zvaigžņu lietus, par kuru Ventas Balsij Stiklu skolas ļaudis stāstīja maijā, jau nodejota, viņa atbild ar ironisku: «Noteikti. 13. jūnijā mēs paši, kolektīvs, sagājām kopā, dalījāmies atmiņās. Mēs, administrācija, uzdāvinājām katram tādu maisiņu ar uzrakstu Annahites pamatskola.» Vaicāta, vai ir saņemts paldies par darbu no novada izglītības dzīves vadītājiem, viņa atjoko, ka vasara vēl gara un laika tam gana. Skaidrību jautājumā par Zvaigžņu lietu ievieš skolas saimnieks, kā viņu iesaukuši savējie, un pedagogs Edgars Mihņēvičs: «Tā nagliņa, kur var uzkarināt visus paldies un solījumus, ir jau nolūzusi. Par Zvaigžņu lietu toreiz runājām ar domes priekšsēdētāju Mucenieka kungu. Tas bija tāds kā joks no sērijas – vai tad balli arī apmaksāsiet?! Un viņš beigās teica, ka ir gatavs to darīt. Bet – kādu balli!? Ir jau, protams, arī vietas, kur uz bērēm dejo un dzied, bet tas šoreiz nebūs mūsu gadījums. Mēs izdomājām, ka visi kopā aizbrauksim trīs dienu ekskursijā uz Alūksnes pusi un Igauniju, tā mums ir tāda kolektīva tradīcija, par kuru, protams, maksājam paši.»

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, jautāts par Annahites skolas kompleksa ēku turpmāko likteni, saka, ka Stiklos būts gan ar Aizsardzības ministrijas, gan biedrības Latvijas Sarkanais krusts pārstāvjiem un runāts par sadarbību. No plašākiem komentāriem viņš šobrīd atturas, jo atbildes no iespējamajiem kompleksa nomniekiem pagaidām nav saņemtas. Ventspils novada domes opozīcijas frakcijas deputāts un zemnieks Ints Apsītis, kurš ar ģimeni dzīvo pavisam netālu no Stiklu ciema, ir runīgāks: «Esmu dzirdējis runas par munīcijas ražotni Aizsardzības ministrijas vajadzībām. Ja bērni brauca uz skolu ik pa divām nedēļām un viņiem traucēja grants un tas, ka infrastruktūra nav kārtībā, kā tas tagad netraucēs ražotnei? Un – kurš tur strādās? Tie cilvēki ar helikopteriem lidos? Ceļš ir slikts, sakaru nav. Ārpus ciema teritorijas visapkārt ir dabas liegums, ir ugunsbīstamais, degušais mežs. Nekādas aktivitātes, kas būtu vērstas uz apkārtni, tur nav iespējamas. Iespējams, Stiklos varētu būt pansionāta tipa iestāde, bet arī tai var traucēt sliktais ceļu stāvoklis un un fakts, ka Stiklu ciemā nav brīva dzīvojamā fonda, kurā varētu ievākties, piemēram, 10 speciālisti ar ģimenēm. Domāju, kas tas no pašvaldības ir nepārdomāti. Vajadzēja censties turēt Annahites pamatskolu.»

Jāatgādina, ka visas nebūšanas Stiklos sākās pēc politiskās partijas Konservatīvie vadītās Izglītības un zinātnes ministrijas speciālistu vizītes izglītības iestādē šī gada 1. martā un Ventspils novada dome joprojām nav saņēmusi informāciju par konkrētas vizītes laikā konstatēto. Lēmums slēgt skolu pieņemts, balstoties uz faktu, ka skolēnu skaist Annahites pamatskolā gadu no gada samazinās un citu kontrolējošo dienestu atzinumiem, ka bez nopietniem uzlabojumiem skolas infrastruktūrā ministrija varētu turpmāk vairs nepiešķirt finansējumu skolas darbībai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: