Lai gan šis pavasaris iesilst tiešām lēnām, nav nekādu šaubu, ka klāt laiks, kad sportošanas un aktīvā dzīvesveida piekritējiem arvien vairāk jāpārceļas uz brīvdabas laukumiem un sporta bāzēm. Vasaras sezonu uzsākušas arī Olimpiskā centra Ventspils sporta bāzes, kas pirms tam rūpīgi sagatavotas, lai darbošanās būtu ne tikai vērtīga, bet arī patīkama.

Sportotāji sāk ieskrieties

Pēdējos divos gados sportošana ārā bieži vien bija vienīgā alternatīva, jo telpās treniņu un mačošanās iespējas bija ierobežotas. Arī Olimpiskajā centrā Ventspils meklēja dažādus variantus, kā cilvēkiem brīvdabas apstākļos piedāvāt to, kas nav pieejams zem jumta. Ārā tika iznesti trenažieri, Pludmales akvaparkā iekārtots baseins peldēšanas treniņiem un teju katrs brīvais pleķītis pielāgots citiem treniņiem. Šogad tik ievērojamu ierobežojumu nav, tāpēc ir iespējams brīvi izvēlēties – turpināt trenēties zem jumta vai jau doties svaigā gaisā. Laikam jau ne pārāk mīlīgie laika apstākļi ir tie, kas pagaidām vēl attur sportotājus lielā skaitā doties uz brīvdabas bāzēm, tomēr to skaits ar katru nedēļu aug.

Olimpiskā centra stadiona pārvaldnieks Dāvis Vītols lēnīgajā brīvdabas sezonas atnākšanā gan saskata pozitīvas iezīmes, jo tas ļāvis arī mierīgākos apstākļos sagatavot bāzes un aprīkojumu cilvēku pieplūdumam: «Kustība neapšaubāmi stadionā ir, bet laikam jau tas vēsais laiks vēl daudzus attur no sportošanas brīvā dabā. Mēs sagatavošanās darbus sezonai esam paveikuši, viss, kas pieejams stadionā, ir izmantojams, bet priekšā vēl ir arī daži lielāki darbi.»

Labāk un skaistāk

Lai gan ielu vingrošanas stadions, kurā izvietotas 11 iekārtas spēka treniņiem, pieejams visu gadu, pēc ziemas sezonas tradicionāli tas tiek īpaši pārbaudīts un pielabots. Arī šogad jau veikts konstrukciju remonts un atjaunošana, krāsošana, iztīrīts gumijotais segums un nomazgātas tribīnes. Vītols atklāj, ka speciālisti parūpējušies arī par apkārtējiem apstādījumiem, lai arī tie izskatītos labi. «Tāpat savedām kārtībā futbola Mini Pitch laukumu. Nokrāsojām bortus, sakārtojām sieta žogu. Pielabot vajadzēja arī abas stadiona govis, kurām bija nepieciešams atjaunot krāsojumu, kas vietām bija noberzts vai nolupis. Tagad viss atkal ir tīrs un skaists, un droši vien arī trenēties ir vēl patīkamāk,» spriež pārvaldnieks.

Pirms vasaras sezonas sākuma sakopšanas darbi nepieciešami arī tenisa kortiem, kādu Olimpiskā centra Ventspils stadionā ir četri. Šoreiz ar darbiem vilkt garumā nedrīkstēja nemaz, jo jau maija sākumā Ventspils uzņēma starptautisku tenisa turnīru ar gandrīz 20 valstu pārstāvju dalību. Turnīrs veiksmīgi aizvadīts, uzvarētāji noskaidroti, saņemtas labas atsauksmes, tā ka tagad droši kortus, kas aprīkoti ar mākslīgo (hard) segumu, var izmantot arī citi tenisa cienītāji. Sezonas gaitā tiek rīkoti arī citi turnīri lietpratējiem un amatieriem, taču ikdienā tie pieejami jebkuram gribētājam. Lai uzlabotu tenisa spēles prasmes, iespējams izmantot treneru pakalpojumus. Olimpiskā centra korti būs tie, kuros šovasar gaidāmi arī nopietnāki darbi, stāsta Vītols: «Diviem vecākajiem kortiem jūnijā notiks seguma atjaunošana. Trīs vecās kārtas tiks noņemtas un ieklāts jauns segums, kas ļaus izvairīties no plaisām un seguma izdrupšanas un uzlabos spēles kvalitāti.»

Nākamnedēļ pilsētas galvenajā laukumā atgriezīsies futbols, un arī šim notikumam bija nepieciešams sagatavoties īpaši. Laukums atbrīvots no vecās zāles, mēslots un arī nopļauts, kam sekoja līniju atjaunošana. Kā ierasts, vasarā gaidāmi arī nopietnāki zāliena uzlabošanas darbi – piesēšana, smilšošana, miglošana, līdzināšana un tā tālāk –, lai tas ne tikai iztur sezonu, bet kļūst vēl kvalitatīvāks.

Skeitparks kļūs citādāks

Jau nākamajā nedēļā remontdarbi sāksies skeitparkā, turklāt šoreiz tie tiks veikti nevis pašu spēkiem, bet pieaicinot šādu būvju ierīkošanas profesionāļus. 12. maijā noslēgts līgums ar Rīgas uzņēmumu City Playgrounds, kas specializējas skeitparku būvniecībā un atjaunošanā. «Katru gadu paši esam remontējuši un kārtojuši skeitparku, lai darbošanās tajā būt ērta un droša, bet šoreiz nolēmām darīt citādāk. Tā kā šovasar notiks jubilejas Ghetto Games un to rīkotājiem ir priekšlikumi konstrukciju pārbūvēšanai, nolēmām šo darbu veikšanai izsludināt konkursu. Tā uzvarētāji gan pielabos konstrukcijas un tribīnes, gan arī realizēs savas idejas, vadoties pēc Ghetto Games vajadzībām. Ideja ir tāda, ka mūsu skeitparks nav liels, bet tomēr diezgan plašs un starp konstrukcijām ir lieli attālumi. To arī mēģinās izmainīt, lai sacensību dalībniekiem nav jāveic lieli pārbraucieni un triki sekotu cits citam,» skaidro stadiona pārvaldnieks. Tā ka skeitparks iegūs ne vien jaunu kvalitāti, bet arī izskatu, ko novērtēt, protams, varēs ne vien ekstrēmā sporta profesionāļi, bet arī jebkurš šādas izklaides cienītājs.

Mierīgākas sportošanas cienītājiem pieejams arī stadiona skrejceļš, kas piemērots gan tam, lai iesildītos pirms nopietnāka spēka vai kardiotreniņa, gan arī skriešanai atbilstoši katra sportista treniņu programmai. Stadiona skrejceļa apļa garums ir 400 m iekšmalā un 450 m ārmalā.

Jāpiebilst, ka stadions Ventspilī interesentiem ir pieejams bez maksas.

Volejbols, basketbols, kāpšana

Plašas iespējas izkustēties Ventspilī pieejamas ne tikai Olimpiskā centra stadionā, bet arī citos objektos. Vasaras sezonā var trenēties deviņos pludmales volejbola laukumos, kuri ir pieejami bez maksas un atrodas ne vien pie jūras, bet arī dziļāk pilsētā abos Ventas krastos – pļavā pie degvielas uzpildes stacijas Viada un pie Pārventas pamatskolas. Pludmales volejbola stadions ar pieciem laukumiem atrodas pie pašas Zilā karoga pludmales, un tajā jau nākamās nedēļas nogalē risināsies pirmais Latvijas čempionāta posms ar spēcīgāko duetu dalību. Ikdienā tie tāpat ir pieejami ikvienam. Tāpat kā āra trenažieri, kas Ventspilī pieejami 13 vietās – daudzdzīvokļu māju iekšpagalmos, Jūrmalas parkā, Zilā karoga pludmalē un Reņķa dārzā. Vēl plašākas iespējas ir zem klajas debess uzspēlēt basketbolu. Šī sporta spēle Ventspilī jau vēsturiski ir cieņā, un šobrīd pilsētā ir jau 30 brīvpieejas basketbola laukumi. Tajos kustība notiek gandrīz jebkuros laika apstākļos, bet sevišķi aktīva, protams, tieši vasarā.

Laika apstākļi ir ļoti būtiski, lai darbotos uz kāpšanas sienas, kāda vasaras sezonā pieejama arī pie sporta nama Centrs. Tā ir 11 m plata un 14 m augsta kāpšanas siena ar aptuveni 6 m lielu pārkari, kā arī 30 m gara boulderinga siena, kuras ievērojamais garums un maršrutu dažādība ļauj to lieliski izmantot arī nopietniem kāpējiem iesildoties, trenējot izturību un veicot ilgstošus kāpšanas tehnikas vingrinājumus. Tomēr to izmantot var ikviens, un kāpšanas nodarbības notiek instruktora uzraudzībā, tāpēc apmeklējumiem jāpiesakās iepriekš, zvanot instruktorei Dacei pa tālruni 27817093.

Un visbeidzot – Ventspils taču ir arī velosipēdistiem draudzīga pilsēta! Veloceliņu garums mūsu pilsētā jau sasniedz gandrīz 70 km, un tie labi noder gan mierīgai braukšanai, gan arī intensīvākam treniņam. Ja jums tomēr prasās kaut kas ekstrēmāks, no treniņiem un sacensībām brīvajā laikā ikvienam iespējams izmantot arī Piedzīvojumu parka BMX trasi.

Vārdu sakot, iespēju izkustēties brīvā dabā Ventspilī var atrast jebkurš, lai kādas arī būtu viņa vēlmes un prasības. Atliek tikai sākt!

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Vpr 26.05.2022, 22:27:23

    Tā tik mums vēl trūka, lai bāzes, kurās tiek ieguldīta ne maza nauda, nebūtu sagatavotas aktīvai sezonai

  • -1
    Marta P 27.05.2022, 13:41:35

    varētu padomāt, ka nav kādreiz bijušas gatavas. Bet labs atgādinājums par iespējām pilsētā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: