Olimpiskajā centrā Ventspils šis gads bija bagāts ar dažādiem izaicinājumiem, jo nemitīgi vajadzēja atrast risinājumus, kā turpināt piedāvāt iedzīvotājiem pakalpojumus, bet reizē arī rast iespējas, kā paplašināt to klāstu un uzlabot kvalitāti.

Darbu sāk paplašinātais fizioterapijas centrs

Dažādi ierobežojumi un aizliegumi par īstu izaicinājumu padara gandrīz jebkura projekta realizēšanu, bet, neskatoties uz to, Olimpiskajā centrā Ventspils izdevās īstenot vienu tiešām apjomīgu darbiņu. No februāra otrās puses Basketbola hallē pieejams paplašinātais fizioterapijas centrs, kura kopējā platība ir 100 m2 un kurā izveidotas gan procedūru vietas, gan arī vingrošanas zona. Sporta medicīnas kabinets darbojas jau gandrīz no halles atklāšanas brīža, šajos gados gan piedzīvojot pārmaiņas un arī paplašinot pakalpojumu klāstu, tajā skaitā arī fizioterapijas iespējas. Interese par tām auga ar katru gadu, tāpēc iepriekšējās telpās vienkārši kļuva par šauru. Lai padarītu apmeklējumu ērtāku un arī vēl vairāk dažādotu iespējas, tika pieņemts lēmums pārbūvēt Basketbola halles foajē un tur ierīkot plašāku fizioterapijas centru. Tajā pieejami īpaši limfodrenāžas zābaki, kas mazina traumu risku, jo palīdz uzturēt muskuļos šķidrumu apmaiņu un atjaunošanos pēc lielākām slodzēm. Moderna ultraskaņas iekārta ar Bluetooth uzgali, kas atvieglo tās izmantošanu, un masāžas pistole piedzītu muskuļu atslābināšanai, ko var veikt pats apmeklētājs. Tāpat iekārtota arī īpaša ūdens procedūru zona, kurā ir aukstā vanna, kā arī vieta dūņu vai parafīna aplikācijām, kuras var izmantot gan pirms, gan pēc treniņiem.

Ar pašvaldības finansējumu fizioterapijas centru bez maksas izmanto vairāk nekā 2100 sporta skolas, kā sporta klubu bērni un jaunieši. Tā kā šī centra darbība tiek pielīdzināta medicīnas pakalpojumu sniegšanai, tas var darboties un palīdzēt apmeklētājiem arī ierobežojumu laikā.

Treniņi zem klajas debess

Laba izdoma Olimpiskā centra darbiniekiem bija nepieciešama, lai rastu risinājumus, kā pie savām iecienītajām nodarbēm tikt tiem, kuri ieraduši trenēties un sacensties telpās, kas šādām nodarbēm tobrīd bija slēgtas. Par īstu veiksmes stāstu kļuva trenažieru izvietošana zem stadiona tribīnēm, kas bija pieprasīti arī tad, kad apmeklēt jau atkal varēja arī atlētikas zāles. Brīvdabas treniņu vietā bija 13 trenažieri ar atsvariem, kas deva iespēju trenēt visas galvenās muskuļu grupas, kā arī hanteles un sols. Tās apmeklējums bija bez maksas, vienīgi vajadzēja rūpēties par distances ievērošanu un vispārējo kārtību, kas arī solīdi tika ievērots. Savukārt hokeja pasaules čempionāta laikā pie Ledus halles tika izvietots pārvietojamais ekrāns, kurā sportotāji un citi interesenti varēja vērot Latvijas izlases spēles. Starp citu, šis laiks brīvdabas atlētikas zālē bija sevišķi iecienīts, jo varēja taču apvienot divas labas lietas.

Asprātīgs risinājums tika atrasts arī sporta skolas Spars treniņiem. Kamēr lielais peldbaseins vēl nebija pieejams, divi celiņi tika ierīkoti Pludmales akvaparka baseinā. Jā, tie nebija pat 25 metri, bet rokas izkustināt varēja gana labi. Savukārt ziemā kustību dažādošanai palīdzēja arī laika apstākļi, un ne tikai ļaujot laisties no slēpošanas kalna vai doties mežā ar distanču slēpēm. Ilgstošais sals ļāva uzliet brīvdabas slidotavu, kas atradās brīvpieejas sporta laukumā Saules ielā 106a un kur tā ir ierīkota arī šogad. Visvairāk to, protams, novērtē Ventspils jaunie hokejisti, tomēr slidotavā bija manāmi ne tikai viņi.

Pie jauna izklaides un sportošanas objekta tika Piedzīvojumu parks, kur šovasar tika ierīkots disku golfa laukums. Slēpošanas kalna Lemberga hūte nogāzē dažādos attālumos tika izvietoti četri grozi, un, protams, tika arī iegādāts nepieciešamais inventārs. Spēles uzdevums ir iekarot visus četrus grozus ar pēc iespējas mazāku metienu skaitu.

Gaišāk un ekonomiskāk

Šajā gadā vairākas Olimpiskā centra bāzes kļuvušas ne vien gaišākas, bet arī energoefektīvākas. Gada sākumā pie jauna LED apgaismojuma tika sporta halles Pārventa zāle, tribīnes un ģērbtuves, bet pēc tam līdzīgi gaismekļi tika ierīkoti arī sporta namā Centrs. Jaunajam apgaismojumam ir ilgāks kalpošanas laiks, un apgaismes ķermeņi spīd gaišāk par iepriekšējo apgaismojumu. Jaunais apgaismojums pretstatā vecajam darbojas praktiski bez skaņas. Ledus hallē 80 jaunie LED apgaismes ķermeņi uzstādīti virs laukuma. Jaunie apgaismes ķermeņi ir labvēlīgāki ledus halles mikroklimatam, jo izdala mazāk siltuma, bet ietaupīt tie ļaus arī ar to, ka salīdzinājumā ar iepriekšējām lampām iesilst ātrāk. Apgaismojuma iegāde un nomaiņa veikta par Ventspils valstspilsētas pašvaldības finansējumu, kas turklāt nebūt nebija lēts prieks. Piemēram, Ledus halles apgaismojuma nomaiņa izmaksāja vairāk nekā 25 000 eiro.

Laiks, kad ārkārtējās situācijas apstākļos nebija atļautas sporta nodarbības iekštelpās, Olimpiskajā centrā tika izmantots arī citiem remontdarbiem. Piemēram, Ledus hallē veikts divu ģērbtuvju kopējās dušu telpas remonts. Katra no ģērbtuvēm, kas savienotas ar kopējo dušu telpu, paredzēta 25 apmeklētājiem. Dušu telpā nomainītas gan grīdas, gan sienas flīzes, veikts griestu remonts un nomainīts apgaismojums, kā arī sakārtota kanalizācija, bet kopumā ierīkotas astoņas dušas. Šis remonts pašvaldībai izmaksāja 7962 eiro.

Aizvadīts raibs un ražīgs gads

Jurģis Liepājnieks, Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs

– Gads ir bijis raibu raibais. Tas sākās ar jau agrāk noteiktajiem kārtējiem ierobežojumiem, tāpēc neko daudz darīt nebija iespējams. Tomēr kopumā gads sanāca visai ražens, tajā arī labi pastrādāts un daudz kas labs izdarīts. Nepārtraukti bija nepieciešams pielāgoties, atrast kaut kādus risinājumus, inovācijas un arī skaidrot šos risinājumus, jo ne vienmēr arī mūsu klienti saprata, kāpēc ir tieši tā, ko var un ko nevar un tā tālāk.

Visraženāk šajā gadā ir strādājis Piedzīvojumu parks. Tā tomēr ir āra bāze, kuru tāpat skāra ierobežojumi, bet to bija mazāk. Beidzot par Piedzīvojumu parku var teikt kā dzejā – balts no abiem galiem, bet pa vidu zaļš. Sen nav bijis tā, ka decembrī var sākt slēpošanas sezonu, jo parasti tas nenotiek agrāk par janvāri, kā tas bija arī šī gada sākumā. Sezonu sākām 13. janvārī, kad vēl domājām, ka ziema diez vai būs gara, bet beigās tikām pie rekorda, jo nostrādājām 46 dienas. Arī apmeklētāju skaits bija liels, jo pastāvošie ierobežojumi gan pie mums, gan citur pasaulē daudziem liedza doties ārpus valsts, tāpēc atpūtnieku bija tiešām daudz – vairāk nekā 30 000 apmeklētāju. Taču tas bija tikai gada sākumā, jo arī tagad kalns ir atvērts un gada statistika tiek papildināta. Pavasarī joprojām bija dažādi ierobežojumi, bet jūnija vidū varējām atvērt Piedzīvojumu parku, un arī tad apmeklējums bija labs. Vasaras sezonā bija tuvu 250 000 apmeklētāju, tā ka Piedzīvojumu parks faktiski visa gada garumā bija vieta, kur visiem labi atpūsties. Vēl jāpiebilst, ka Piedzīvojumu parks un mūsu viesnīca šogad saņēma balvu Latvijas labākais tirgotājs 2020.

Šo laiku arī izmantojām dažādiem lielākiem un mazākiem remontdarbiem, uzlabojumiem, bet jau gada sākumā arī atklājām lielāko objektu – jauno fizioterapijas centru Basketbola hallē. Tas ir liels pienesums mūsu sportistu un vispār ventspilnieku veselības pakalpojumu nodrošināšanā. Lai arī kāda būtu situācija, pieprasījums pēc šiem pakalpojumiem bijis vienmēr, un tie arī visa gada garumā ir bijuši pieejami. Basketbola halle kādu brīdi sporta aktivitātēm faktiski nebija pieejama, bet fizioterapijas centrs vienmēr bijis atvērts un katram bija un joprojām ir iespējams tiks pie augstas kvalitātes pakalpojumiem. Tāpat esam piestrādājuši pie apgaismojuma maiņas mūsu zālē, tas ne tikai nodrošina labāku gaismu, bet arī ievērojamu ietaupījumu, kas sevišķi būtiski ir šobrīd, kad kāpt turpina elektrības cenas. Piemēram, apgaismojums tika nomainīts Ledus hallē, kas no mūsu bāzēm ir ļoti liels energopatērētājs. Šajā virzienā arī turpinām strādāt, un ceru, ka būs finansējums, lai paveiktu to arī citās bāzēs. Veicām arī mazākus remontus un sakopšanas darbus, kam citkārt varbūt pat īsti neatliek laika.

Mēģinājām arī meklēt risinājumus, kā piedāvāt dažādas pakalpojumus, un lielu atsaucību ieguva mūsu iniciatīva, ierīkojot trenažieru zāli zem stadiona tribīnēm. Izdevās tāds kreatīvs gājiens, kā nodrošināt atlētikas zāles cienītājiem iespēju trenēties. To ierīkojām pavasarī, bet aiztaisījām vien novembrī, kas faktiski arī bija pēdējais brīdis. Šie trenažieri pēc savas būtības tomēr nav domāti darbam ārā, tāpēc ilgāk tos tā turēt būtu nesaimnieciski. Tie vienkārši varētu sarūsēt.

Atšķirībā no pagājušā pavasara, kad viss vienkārši tika aizslēgts, šogad profesionāļi, izlašu dalībnieki varēja trenēties un spēlēt, tāpēc mūsu bāzes tukšas nestāvēja, lai gan noslodze bija salīdzinoši neliela. Toties liela noslodze bija āra bāzēm – arī ziemā. Agrāk tās ziemā interesēja tikai atsevišķus cilvēkus, bet tagad tas jau ir masveidīgi, tāpēc arī šīs bāzes attiecīgi bija jāuztur. No sniega regulāri attīrām ne tikai stadionu, bet arī futbola laukumus abos Ventas krastos, kas joprojām tiek aktīvi izmantoti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: