Olimpiskā centra Ventspils Basketbola hallē pieejams paplašinātais fizioterapijas centrs, kura kopējā platība ir 100 m2 un kurā izveidotas papildu piecas procedūru vietas, kā arī vingrošanas zona.

Sporta medicīnas kabinets Basketbola hallē darbojas jau gandrīz no halles atklāšanas brīža, bet pēdējos gados kabinets piedzīvojis ievērojamas pārmaiņas, kas aizsākās ar fizioterapijas iespēju paplašināšanu. «Lai arī kāda mēroga sports tas būtu – augstu sasniegumu, iesācēju vai amatieru – tas nav iedomājams bez medicīnas un fizioterapijas. Tāpēc bija tikai loģiski, ka 2018. gadā izveidojām fizioterapijas kabinetu, kas kopā ar paplašināto sporta ārsta un procedūru kabinetu jau veidoja sporta medicīnas centru. Kvalitatīvs piedāvājums radīja arī papildu pieprasījumu, tāpēc tikpat loģiski bija spert nākamo soli un paplašināt šo centru, padarot lielākas gan telpas, gan iespējas,» stāsta Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Jurģis Liepājnieks. Par labāko vietu šāda paplašinātā centra izveidei tika atzīta Basketbola halles foajē tālākā daļa, kas bija gan ērti pielāgojama, gan atradās līdzās jau esošajiem kabinetiem, kas arī nebija mazsvarīgi. Finansējumu – teju 90 000 eiro – piešķīra pašvaldība, bet foajē pārbūves darbi sākās pagājušā gada otrajā pusē. Fizioterapeits Raivis Aršauskis, ar kura līdzdalību Olimpiskajā centrā iekārtots arī šis centrs, atgādina, ka salīdzinoši nesen paplašinātajā Basketbola halles atlētikas zālē tika izvietoti arī īpaši rehabilitācijai domāti trenažieri, tāpēc kopā ar tiem un iepriekšējo fizioterapijas un sporta medicīnas kabinetiem Ventspils jau ieguvusi tiešām nopietna līmeņa rehabilitācijas centru.

«Pateicoties pašvaldības, Olimpiskā centra, sporta skolas, sporta klubu lielajam atbalstam, esam spēruši ļoti lielus soļus attīstībā. Tas tiešām ir neatkārtojami, jo domāju, ka šobrīd nekur citur Latvijā nav šādu iespēju. Varbūt pat Olimpiskajā vienībā. Mēs tagad tiešām varam uzņemt katru, kurš to vēlās, un varam palīdzēt atgriezties pie tām aktivitātēm, kādas cilvēkam ir aktuālas. Turklāt ne tikai sportistiem, bet jebkuram ventspilniekam, kura interese pēdējā laikā augusi jo īpaši. Šī būs lieliska iespēja ne tikai rehabilitācijai, bet arī profilaksei, kas ļaus izvairīties no traumām, sasniegt augstus rezultātus,» skaidro Aršauskis.

Paplašinātajā fizioterapijas centrā darbosies arī Simona Laura Kozlovska, Diāna Krista Puriņa un Adelīna Vanaga, bet pieejamie pakalpojumi būs noderīgi, lai atjaunotos pēc lielām slodzēm, atgūtos pēc traumām. Aršauskis atklāj, ka centra darba algoritms ir ļoti vienkāršs: «Cilvēku šeit vienmēr sagaida kāds darbinieks, kurš vispirms noskaidro, kas ir noticis, un tad jau izsver, kas ir nepieciešams – vai tā ir speciālista konsultācija, vai atjaunošanās. Un attiecīgi rīkojas.» Piemēram, jaunajā centrā pieejama masāžas pistole, kas noder piedzītu muskuļu atslābināšanai, turklāt šo procedūru var veikt pats apmeklētājs. Centrā pieejama arī moderna ultraskaņas iekārtā ar Bluetooth uzgali, kas atvieglo tās izmantošanu. Vērtīgs ieguvums ir arī limfodrenāžas zābaki, kas izmantojami profilakses nolūkos, lai mazinātu traumu risku. Tie palīdz uzturēt muskuļos šķidrumu apmaiņu un atjaunošanos pēc lielākām slodzēm.

Tāpat iekārtota arī īpaša ūdens procedūru zona, kurā ir aukstā vanna, kā arī vieta dūņu vai parafīna aplikācijām, kuras var izmantot gan pirms, gan pēc treniņiem. Pieredzējušais fizioterapeits skaidro, ka izvēlēta mazāka lieluma vannu, jo pieredze rādot, ka problēmas galvenokārt ir ar potītēm un līdz ceļiem, tāpēc pilnīga iemērcēšanās tik bieži nemaz nav nepieciešama. Ūdens temperatūru iespējams regulēt ar ledu, kas turpat tiek ražots īpašā iekārtā. Interesanti, ka jaunajā centrā ir tiešām pamatīgas masāžas gultas, kurām nav nepieciešama īpaša uzstādīšana, toties tās ir ērtas izmantošanā. Viena no tādām ir pielāgota arī cilvēkiem arī īpašām vajadzībām. Paplašinātajās telpās tagad pieejams individuālais vingrošanas kabinets, kurā speciālista pavadībā būs iespējams apgūt nepieciešamos vingrinājums, kurus pēc tam individuāli pašam veikt atlētikas zālē. Prakse rādot, ka šādā veidā nepieciešamās darbības tiek apgūtas ātrāk nekā plašās telpās, citu cilvēku klātbūtnē. Savukārt pašiem darbiniekiem svarīgākais ir tas, ka jaunajās telpās padomāts arī par ģērbtuvi, kas domāta tieši viņiem.

Fizioterapijas centrs prioritāri paredzēts sporta skolas Spars un Ventspils sporta klubu sportistiem, kas ar Ventspils pašvaldības finansiālu atbalstu bez maksas var saņemt konsultācijas, fizikālās terapijas procedūras, masāžas, mīksto audu tehnikas, manuāla locītavu mobilizāciju, terapeitisko vingrojumu apmācību, teipošanu un ārstēšanas procesa uzraudzību. 2020. gadā sporta skolas un klubu sportistiem sniegti gandrīz 2000 fizioterapijas pakalpojumi. Ārstnieciskā vingrošana un vingrojumu apmācība bijis pērn populārākais sniegtais pakalpojums, bet kā nākamie biežāk izmantotie pakalpojumi ir teipošana un siltuma/aukstuma terapijas procedūras. Pēc individuāla pieraksta fizioterapijas centra pakalpojumus par atsevišķu samaksu var izmantot arī ikviens ventspilnieks. Tāpat darboties turpina medicīnas pakalpojumu kabinets, kurā konsultē pieredzējis sporta ārsts Egils Uldis Dzērve. Tajā ne vien tiks diagnosticēta problēma, bet arī pieejamas dažādas veselības uzlabošanas procedūras: fizikālā terapija, ultraskaņas un mikroviļņu procedūras, kā arī elektroprocedūras.

Ventspilī fizioterapija atradusi stabilu vietu

Aivars Lembergs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs

– Tiešām prieks, ka fizioterapija, šajā gadījumā tieši sporta, Ventspilī atradusi stabilu vietu. Tā tas it kā jau bijis vienmēr, bet pēdējos gados tā tiešām kļuvusi sistēmiska un augsti profesionāla. Interesējoties par to, cik klientu izmanto šos pakalpojumus, nācās dzirdēt, ka to skaits nepārtraukti aug, bet iespēju kādreiz bija tik, cik to bija, tāpēc bija jāsper nākamais solis. Tiesa, mūsu plānotais lielais solis bija jauns baseins un starptautisks sporta rehabilitācijas centrs, ko mums mūsu politiskie oponenti gan nogrieza un atdeva naudu citiem. Šis centrs nepretendē uz tādu mērogu, taču neapšaubāmi varēs piepildīt ne tikai ventspilnieku vēlmes. Bērnu un jauniešu fizioterapija tiek finansēta no pilsētas domes budžeta, toties mūsu jaunie sportisti var ātrāk atjaunoties. Prieks arī par to, ka vietas izvēle izrādījusies pareiza, jo izskatās tā, it kā šādas telpas te bijušas vienmēr. Turklāt viss pieejams vienuviet – tepat ir pakalpojumi gan šajā jaunajā centrā, gan iepriekšējā kabinetā un atlētikas zālē ar īpašajiem trenažieriem, tepat ir sportisti un treneri. Esmu pārliecināts, ka būs labi un Raivis Aršauskis un viņa fizioterapeitu komanda ar visu veiksmīgi tiks galā.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -4
    Angriff 23.02.2021, 14:48:05

    Vai tur nav gadījumā viss tik sarežģīti "samudžināts",lai nevarētu izprast,kur R.Aršauska privātais uzņēmums un kur-pašvaldības uzņēmumam piederošais?

  • -9
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 23.02.2021, 17:04:16

    Jaunā fizioterapijas centra daļa ir paplašinājums jau esošajam sporta medicīnas un fizioterapijas centram, kurā viens no telpu nomniekiem ir Raivja Aršauska veselības centrs. Basketbola hallē, tāpat kā citās Olimpiskā centra sporta bāzēs ir vairāki telpu nomnieki, kuri sniedz pakalpojumus, tostarp kafejnīcas un veikals.

  • -1
    tiešām suns 23.02.2021, 15:36:29

    vai tad uz foto nav īstais saimnieks/

  • -1
    .Barons.. 23.02.2021, 16:05:49

    To ir iekš Rig Central-cietum,le zinat.
    Tur tād Fizio-terapeit var but,ka neir.

  • -3
    еs 23.02.2021, 16:08:50

    "Par labāko vietu šāda paplašinātā centra izveidei tika atzīta Basketbola halles foajē tālākā daļa"

    Tātad tika sabojāts autentiskais 1997.gada plānojums?

  • -4
    keda 24.02.2021, 10:37:05

    Tak aizej apskaties, tika sabojāta vai papildināta. Tas ir fantastiski, kā tavas smadzenes strādā... Lai gan no cilvēka, kam pilns kompis pieglabāts ar veciem rakstiem, linkiem un ko tikai ne, laikam jau tādu domu gājienu arī varēja sagaidīt. žēl, ka no objektīva spriedēja, kritizētāja, jautātāja esi kļuvis par demagogu ūdens lējēju.

  • -4
    Kristiāna 24.02.2021, 17:21:47

    Uztaisa fizioterapijas centru, bet Tu sūdzies par foajē autentisko plānojumu? Nopietni?

  • 0
    Sandra Harmonija 23.02.2021, 16:52:30

    kurš fiziodakters pieņems- slimnīcā bija Kukaine - vai šeit viņa būs?

  • -5
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 23.02.2021, 17:06:56

    Paplašinātajā fizioterapijas centrā turpinās strādāt fizioterapeiti Raivis Aršauskis, Simona Laura Kozlovska un Diāna Krista Puriņa.

  • -1
    Sandra Harmonija 23.02.2021, 21:59:06

    Kāpēc fizioterapijas centrā strādā Raivis Aršauskis no Brocēniem , varēj strādāt tur tālāk . Slimnīcā Kukaine , fizioterapeiti, ārstnieciskā vingrošan , ārstnieciskās procedūras, masieri - izmētāti pa slimnīcas telpām - viņus varēj laist - Fizoterapijas telpās- kompleksā ārstēšana dod lielāku ārstēšanu nekā viens cilvēks,kurš uzņemās konsultēt, diagnosticēt un kaut ko ārstēt....

  • -4
    keda 24.02.2021, 10:33:41

    Takš slimnīcā ceļ rehabilitācijas nodaļu, lai nebūtu izmētāti. Olimpiskajā centrā tomēr vairāk uz sporta traumām, rehabilitāciju, profilaksi vērsta tā lieta

  • 0
    Sandra Harmonija 24.02.2021, 18:27:15

    nomierināj

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: