Olimpiskajā centrā Ventspils šogad plānots realizēt investīciju programmu, kas paredzēta dažādiem projektiem, lai uzlabotu ne vien apstākļus sporta un atpūtas bāzēs, bet arī to pieejamību.

Nākotnē ieguldīs 744 000 eiro

Olimpiskā centra Ventspils kapitāldaļu turētāji ir Ventspils pilsētas dome (52,68%) un Latvijas Olimpiskā komiteja (47,32%), tāpēc budžets tika skatīts un apstiprināts abās iestādēs. 2020. gadā izdevumu kopsumma ir 4,2 miljoni eiro, tajā skaitā investīciju programma 744 000 eiro apmērā. Olimpiskais centrs plāno saņemt pašvaldības finansējumu 1,8 miljonu eiro apmērā, valsts finansējumu 17 000 eiro apmērā, 20 000 eiro no Latvijas Olimpiskās komitejas, kā arī 7500 eiro no Futbola federācijas, taču futbolistiem vispirms jātiek galā ar savu rocību, jo to skārušas visai pamatīgas finansiālās problēmas.

«Iepriekšējos gados veicām lielus ieguldījumus mūsu bāzu modernizācijā, bet tas bija iespējams, pateicoties arī valsts finansējumam. 2018. gadā šim mērķim tika tērēti 1,5 miljoni, vēl gadu agrāk attīstībā varējām ieguldīt 1,3 miljonus. Līgums bija noslēgts arī uz 2019. gadu, taču tas tika koriģēts no Izglītības un zinātnes ministrijas puses, līdz galu galā netika izpildīts vispār. Tas mums lika veikt korekcijas jau pērn plānotajos darbos, jo varējām cerēt tikai uz pašvaldības atbalstu, tāpēc svarīgākais bija pabeigt iesāktos darbus,» skaidro Olimpiskā centra valdes priekšsēdētājs Jurģis Liepājnieks. Diemžēl apstādināt nāksies jaunā 50m peldbaseina būvniecību, jo tam finansējuma šobrīd nav. Tiks izstrādāts minimālais projekts, kas pagaidām arī ir viss, ko iespējams paveikt, jo pilnajam tehniskajam projektam jau nepieciešami prāvi līdzekļi.

Būs plašāk un gaišāk

Lai gan šogad investīciju programma ir pieticīgāka, tomēr tāpat paredzēts paveikt daudz vērtīgu darbu, tajā skaitā arī pievēršoties lietām, kas bija iekļautas jaunā baseina projektā. 2018. gadā Basketbola hallē tika atklāts rehabilitācijas centrs, kas bija kā pārejas posms uz daudz plašāku centru, jo tādu bija paredzēts izveidot topošajā peldbaseina ēkā. Tā kā vērienīgais projekts ir apturēts, bet pašreizējās telpās jau kļuvis par šauru, nolemts tās paplašināt. «Projekts tiešām uzņēmis apgriezienus, izpratne par rehabilitācijas un fizioterapijas nozīmi pieaug, tāpēc vajadzēja meklēt iespējas centru padarīt lielāku. To darīsim uz Basketbola halles foajē rēķina, kas ļaus iegūt telpu gandrīz 100 kvadrātmetru platībā, ar ko šobrīd pieprasījuma apmierināšanai varētu pietikt,» Liepājnieks stāsta par vienu no šī gada apjomīgākajiem projektiem.

Laba ziņa sporta halles Pārventa apmeklētājiem – šī gada budžetā līdzekļi paredzēti arī apgaismojuma nomaiņai, uzstādot modernus LED gaismekļus. Liepājnieks uzsver, ka tas ne vien padarīs telpas gaišākas, bet arī uzlabos energoefektivitāti, kas šādās būvēs, protams, arī ir svarīga. Sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju plānota apgaismojuma uzlabošana Katoļu ielas stadionā, taču šo plānu realizācija atkarīga arī no federācijas iespējām piešķirt finansējumu. Tāpat šogad paredzēts centrālajā stadionā nomainīt sarkano segumu vietā, kur atrodas kārtslēkšanas un augstlēkšanas sektori un kur visbiežāk arī tiek organizēti dažādi treniņi. Lielās slodzes dēļ tas šobrīd ir sliktā stāvoklī, turklāt ir arī problēmas ar drenāžu, tāpēc vajadzīgi uzlabojumi. Grīdas remonts nepieciešams sporta namā Centrs, kas arī plānots šajā gadā, bet vēl tiek apzināti labākie risinājumi, kā tieši to paveikt.

Aktualizēs rodeļu projektu

Katru gadu kas darāms ir arī Piedzīvojumu parkā, un šis nebūs izņēmums. Piemēram, lielāki uzlabojumi paredzēti visās Kaķa takas trasēs, labiekārtošanas darbi turpināsies BMX trasē, kas pērn tika pie jaunas servisa ēkas, bet aktualizēts tiks rodeļu trases tehniskais projekts. «To paredzēts izbūvēt kalna kreisajā pusē, un pašreizējais projekts paredz, ka trases garums būs 600 metri. Svarīgi, ka to varēs izmantot visu gadu, kas ir sevišķi aktuāli laikā, kad nav sniega un ziemas. Iepirkums parādīja, ka tā izmaksas ir ap 1–1,5 miljoniem, kas it kā nav ļoti daudz, bet nav arī maz, taču jāsāk ir ar projekta aktualizēšanu. Tas nepieciešams, lai paredzētu variantu, kā rodeli pagarināt, kad kalns kļūs augstāks. Lai varētu pārcelt tikai starta vietu, nevis pārbūvēt visu,» par rodeļu trases projektu pastāstīja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Lai gan investīciju programma nav tik apjomīga kā iepriekšējos gados, gads tik un tā solās būt darbīgs, bet Liepājnieks atzīst, ka citādāk nav iespējams noturēt kvalitāti un apmierināt pieprasījumu. Tieši šī iemesla dēļ arī paredzētas izmaiņas darba laikos, atvēlot kādu dienu arī apkopes darbiem. Piemēram, Ūdens piedzīvojumu parka atrakciju un SPA komplekss no 1. marta strādās šādi: otrdien, trešdien, ceturtdien no plkst.12 līdz 21, piektdien, sestdien, svētdien no plkst. 11 līdz 22, bet pirmdienas būs tehniskās apkopes un sanitārās dienas (šāds darbalaiks turpmāk būs spēkā no septembra līdz maijam). Vasarā tas darbosies ik dienas no plkst. 11 līdz 21. Ūdens piedzīvojumu parka sporta daļas darba laiki paliks nemainīgi. «Jau desmit gadus tas ir darbojies diendienā, septiņas dienas nedēļā, no rīta līdz vakaram, kas prasa arvien vairāk ieguldīt uzturēšanā. Līdz šim mums bija tikai nakts stundas, bet, pārskatot noslogojumu, secinājām, ka pirmdienās interese par akvaparku ir vismazākā, tāpēc tās var veltīt tehnisko darbu veikšanai. Protams, tas nenotiks aktīvākajā periodā, piemēram, skolēnu brīvdienās vai Ziemassvētku laikā,» skaidro Olimpiskā centra vadītājs.

Cer atgriezties pie miljona

Vērtējot gada rezultātus, Olimpiskais centrs Ventspils analizē to, cik reizes sniegti maksas pakalpojumi, bet labākajos gados šis rādītājs svārstījies ap miljonu. Pēdējos gados apmeklējums gan bijis nedaudz zemāks, tomēr Olimpiskā centra valdes priekšsēdētājs atzīst, ka šogad, arī neskatoties uz silto ziemu, ir iespējams atgriezties pie miljona: «Pagājušais gads nebija pateicīgs ne vasaras, ne ziemas sezonai. Protams, ar šo ziemu vispār neko nevar salīdzināt, bet cerams, ka vasara tomēr būs patīkamāka, lai cilvēkus vilinātu arī Pludmales akvaparks. Būtisks gan tam ir ne tikai siltais laiks, bet arī tas, kāds jūrā ūdens – ja siltā diena sakrīt ar aukstu ūdeni jūrā, akvaparks interesē krietni vairāk apmeklētāju.»

2019. gadā sporta bāzēs norisinājās 181 sporta pasākums un 16 treniņnometnes, un apmēram tāds pats apjoms plānots arī šogad. Lielākie pasākumi paredzēti vasarā, kad notiks, piemēram, tradicionālais Piedzīvojumu parka maratons, Ghetto Games, nūjošanas festivāls. Jāpiebilst, ka pašvaldība piešķīrusi Olimpiskajam centram dotāciju, lai nodrošinātu iespēju iedzīvotājiem bez maksas izmantot pilsētas stadiona vieglatlētikas arēnu, noteiktos laikos Katoļu ielas un Pārventas sporta kompleksu futbola laukumus, kā arī skeitparku, mazo futbola laukumu un ielu vingrošanas stadionu Olimpiskajā centrā Ventspils, Piedzīvojumu parka BMX trasi un pludmales volejbola stadionu.

Šī gada apjomīgākais projekts būs rehabilitācijas centra paplašināšana, pārbūvējot Basketbola halles foajē.

Gaišāku un modernāku apgaismojumu šogad iegūs sporta halle Pārventa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: