Nu jau aizritējuši daudzi gadi, kopš apklususi darba duna drenu cauruļu rūpnīcā "Usma" Ugāles pagastā. Tur strādājošie cilvēki sen atraduši jaunas darbavietas, un darbs rūpnīcā ir tikai atmiņas - tāpat kā pati rūpnīcas ēka.

Senie kolēģi vēlas satikties, tādēļ 14. martā Ugālē tiks rīkots bijušo rūpnīcas darbinieku salidojums. Kad dalībnieki būs reģistrējušies, notiks ekskursija, apskatot pagastu, un izstādes "Drenu cauruļu rūpnīca" apmeklējums Ugāles bibliotēkā. Saviesīgajā daļā "Mežrūpniekos" koncertā uzstāsies folkloras kopa "Zdravica", Ugāles jauktais koris "Eglaine", pūtēju orķestra "Ugāle" un rādīs filmu par rūpnīcu.

Kāpēc bijušo drenu cauruļu rūpnīcu Ugālē sauca par "Usmu"? Īsti uz šo jautājumu neviens nevar atbildēt. Viena no idejām, kas dzirdēta no rūpnīcas darbiniekiem, ir tāda - māli ražošanai vesti no Usmas ciema. Cauruļu rūpnīcu Ugālē sāka būvēt 1975. gada februārī, bet ekspluatācijas termiņš tika pārcelts vairākas reizes. Tāpēc uzskata, ka rūpnīcu atklāja 1981. gadā, kad Usmas māls, pārtapis drenu caurulēs un krāšņu tūkstošgrādīgajā temperatūrā kristīts, sagūla meliorējamos objektos dažādās PSRS republikās. Rūpnīcas darbība izbeigta 1992. gada 1. jūlijā, bet juridiski tā slēgta 1996. gadā.

Būvējot objektu, bija paredzēts, ka šeit strādās vietējie ļaudis - ugālnieki, bet atklājās, ka viņi lielākoties bija nodarbināti kolhozā "Uzvara", tāpēc Ugālē sāka ieplūst strādnieki no plašās PSRS. Pārsvarā tās bija jaunas ģimenes, kas brauca uz Ventspils rajonu, zinot, ka šeit viņus nodrošinās ar dzīvokļiem. Liels skaits strādnieku ieradās no Brjanskas apgabala, jo tur laikrakstos bija ievietots drenu cauruļu rūpnīcas direktora sludinājums ar darba piedāvājumu. Daudzi atbraucēji neizturēja smagos darba apstākļus un atgriezās dzimtenē, citi pārcēlās uz pilsētu, bet bija tādi, kas palika Ugālē, jo šeit bija labiekārtoti dzīvokļi jaunajās piecstāvu mājās, kuras vēl arvien tautas valodā sauc par "BAMU".

Lasi vēl

Komentāri (1)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: