FIBA Eiropas kausa sezonu šovakar turpinās BK Ventspils, savā laukumā uzņemot Kosovas čempioni Sigal, kuras rēķinā divās spēlēs ir viena uzvara.

Ventspilnieku kapteinis Mārcis Vītols tika atzīts par Eiropas kausa otrās nedēļas vērtīgāko spēlētāju, ko viņam nodrošināja teicamais sniegums viesos pret Apoel. Mārcis raidīja mērķī visus septiņus savus tālmetienus un nepilnās 25 minūtēs guva 26 punktus, kā arī atdeva sešas rezultatīvas piespēles. Titula ieguvēju noteica līdzjutēju balsojums, kurā Vītols saņēma 37% balsu un ierindojās pirmajā vietā (otrais ar 24% bija Pīrsons).

Savukārt Sigal fanu mīlulis Dardans Beriša pirmajā spēlē savā laukumā ne vien guva 32 punktus, bet arī atdeva astoņas rezultatīvas piespēles, un tieši viņu līdzjutēji (55%!) iecēla kārtas vērtīgākā spēlētāja godā. Otrajā kārtā Kosovas čempioni viesos ar 89:97 piekāpās Vācijas Medi basketbolistiem, kuriem tas bija pirmais panākums šajā sezonā (nedēļas nogalē izdevās uzvarēt arī vietējā čempionātā), un Beriša atkal bija produktīvs – 30 punkti, septiņas piespēles.

Ventspilij līdz šim nekad nav nācies saspēlēt ar Kosovas komandām, un tā būs arī pirmā reize, kad šīs valsts pārstāvji viesojas Latvijā. Basketbola klubs Prištinā tika dibināts jau 1970. gadā, bet 2004. gadā milzīgu parādu dēļ iepriekšējais klubs tika likvidēts un izveidots jauns. 2015. gadā tas debitēja Eiropas kausā un kļuva par pirmo Kosovas klubu, kas spēlējis FIBA organizētajos turnīros.

Trīs reizes Sigal mēģināja iekarot Čempionu līgu, taču apstājās kvalifikācijas mačos. Veiksmīgākā Eiropas kausa sezona bija iepriekšējā, kad komanda pirmo reizi tika līdz izslēgšanas spēlēm, taču jau pirmajā kārtā piekāpās itāļu Varese ar 77:80 un 84:100. Nacionālajos turnīros veicies krietni labāk – kopš 2004. gada 11 reižu uzvarēts valsts čempionātā, 12 reižu – kausa izcīņā, bet sešas reizes – Superkausā.

Šī sezona Kosovā sākta ar piecām uzvarām septiņos mačos, bet otrā neveiksme tika piedzīvota tieši pagājušās nedēļas nogalē, kad viesos ar 89:95 atzīts Bashkimi pārākums, palaižot šo komandu priekšā arī turnīra tabulā. Vien astoņas minūtes šajā mačā nospēlēja Beriša, paliekot bez punktiem, bet iespaidīgu statistiku savāca leģionāri – amerikāņu aizsargam Divainam Mailsam 20 punkti un 10 piespēles, bosnietim ar britu pasi Faro Alihodžičam 20 punkti un 13 atlēkušās bumbas. 208 cm garais Alihodžičs ar double-double vidēji mačā izcēlies arī Eiropas kausā, savācot 16 punktus un 14 bumbas.

Galvenais treneris Bujārs Loci līdz šim ļoti maz rotējis ar sastāvu, uzticoties vien septiņiem basketbolistiem, no kuriem četri spēlējuši vairāk par 30 minūtēm (Beriša 38,2, Mailss 36,9, Alihodžičs 36,2). Salīdzinājumam: ventspilniekiem pie lielākā spēles laika līdz šim ticis Jānis Bērziņš, kurš aizvadījis 25,5 minūtes, bet tikai vienam spēlētājam nav vismaz vidēji desmit minūšu mačā.

Skaidrs, ka Ventspilij šajā mačā nepalīdzēs Vess Vašpuns, kuram vēl pāris nedēļu būs jāiztiek bez basketbola, toties Eiropas kausā debiju varētu piedzīvot jaunais saspēles vadītājs Tīdžejs Šortss. Nedēļas nogalē viņš jau debitēja komandā un palīdzēja tai Latvijas–Igaunijas līgas mačā ar 79:55 pieveikt Jūrmalu/Betsafe. Pēc apmulsuma pirmajā puslaikā otrais jau bija daudz labāks – amerikānis guva desmit punktus, savāca četras atlēkušās bumbas un atdeva trīs piespēles.

Ar maču pret Sigal noslēgsies Eiropas kausa pamatturnīra pirmais aplis, bet otrajā ventspilniekiem divas reizes būs jāspēlē izbraukumā – 13. novembrī Baireitā pie Medi, 25. novembrī pie Sigal –, bet starp šiem mačiem savā laukumā (20.11) būs jāuzņem Apoel.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: