Svētdien ar maču Ventspilī startēs kārtējā Latvijas Basketbola līgas finālsērija, kurā kopumā devīto un trešo reizi pēc kārtas spēkiem mērosies BK Ventspils un VEF.

Rīdziniekiem tas būs jau desmitais fināls pēc kārtas (Ventspilij kopā 19. finālsērija), bet vienīgā reize, kad pretī nestājās ventspilnieki, bija 2016. gads. Toreiz regulāro sezonu uzvarēja Valmiera/Ordo, pēc tam arī iekļūstot finālā, kurā ar 4:3 pieveica VEF. Pēc gada Rīgas klubs atgriezās čempionu tronī, bet pagājušās vasaras sākumā pēc četru gadu pārtraukuma uzvarētāju kausu virs galvām cēla Ventspils. Komandai tas bija desmitais tituls, bet VEF basketbolisti valsts čempionātā uzvarējuši piecas reizes.

Ja par šo sezonu, tad līdz šim tajā krietni labāk veicies pašreizējiem čempioniem, kas uzvarējuši visās trīs savstarpējās spēlēs – divas reizes ar minimālu pārsvaru Latvijas-Igaunijas līgas regulārajā sezonā, bet pēc tam arī finālā, svinot pat nedaudz negaidīti pārliecinošu uzvaru 102:80. Interesanti, ka katrā no mačiem komandu sastāvos bija lielākas vai mazākas izmaiņas un nav izslēgts, ka labākajos virknējumos tās nespēlēs arī finālsērija. Ventspilnieki jau Latvijas-Igaunijas līgas ceturtdaļfinālā palika bez saspēles vadītāja Ārona Džonsona, kura atgriešanās gan tika prognozēta jau valsts čempionāta pusfinālā, tomēr amerikānis tā arī netika pieteikt nevienam mačam.

«Simtprocentīgi nevaru apgalvot, bet ir cerības, ka viņš varētu iet laukumā jau svētdienas mačā. Cik viņš varēja, tik trenējās, protams, ne uz pilnu slodzi un ne zālē ar pārējiem. Domāju, ka ar funkcionālo sagatavotību nevajadzētu būt problēmām,» skaidro Ventspils kluba valdes loceklis Ralfs Pleinics. Savukārt apvienotās līgas pusfinālā nopietnā savainojumā iedzīvojās VEF kapteinis Marejs Mejeris, kurš, cīnoties pie groza, saņēma sitienu pa seju. Vēlāk viņam tika konstatēts deguna lūzums, kas ne tikai liedza piedalīties finālā, bet vispār uz ilgāku laiku lika aizmirst par basketbolu. Netika izslēgta pat tāda varbūtība, ka sezona slaidajam liepājniekam beigusies, tāpēc rīdzinieki savās prognozēs par viņa došanos laukumā ir vēl piesardzīgāki – spēlētājs tikai nesen atsācis intensīvākus treniņus, tāpēc prognozēt viņa atgriešanos spēlē vēl neesot iespējams.

Pusfinālu abas komandas pārvarēja ar mazāko skaitu spēļu, izcīnot trīs uzvaras pēc kārtas, kuras rīdziniekiem gan iznāca pārliecinošākas – VEF pieveica Ogres komandu 110:71, 104:77 un 90:85, bet Ventspils un Jūrmala Betsafe spēles beidzās 86:78, 91:63 un 85:72. Protams, sērijās, kurās tiek skaitīts uzvaru skaits, rezultāta starpībai nav nekādas nozīmes, bet maču iznākumi lieliski norāda uz VEF uzbrukuma jaudu, ar ko Ventspilij būs jācenšas tikt galā. Lielais nezināmais ir ventspilnieka Vernera Koha pienesums, kas pusfinālā sērija bija visai ievērojams – vidēji 12,7 punkti un trīs realizēti tālmetieni mačā. VTB līgas mačos uzbrucējs darbojies mazāk produktīvi un arī spēlējis mazāk, bet nav izslēgts, ka Latvijas čempionāta izšķirošajos mačos treneris Jānis Gailītis viņam varētu uzticēties vairāk.

Ventspils rindās melno zirdziņu faktiski nav, lai arī pusfinālā mačiem tika pieteikti pat trīs LBL2 komandas pārstāvji – Dāvids Vīksna, Artūrs Grīnbergs un Vlads Mikuļskis. Līdzšinēja sezonas gaitā nekas nelika domāt, ka kādam no viņiem varētu tikt atvēlētās ilgākas minūtes un diez vai tas notiks arī tagad. Galu galā, līdz šim komanda pierādījusi, ka var spēlēt labi arī bez sava galvenā spēles veidotāja Džonsona, ko spilgti nodemonstrēja Tallinā, tiesa, tagad bus nepieciešams uzvarēt četros mačos. Pēc uzvaras Latvijas-Igaunijas līgā komanda varēja atļauties pat ilgākās svinības, taču reizē arī nedrīkstēja aizmirst, ka priekšā vēl viena cīņa par titulu, kas noteikti ir pat svarīgāka. Vismaz vārdos spēlētāji apliecina, ka to ļoti labi saprot, bet līdz šim šajā sezonā nav bijis iemesls apšaubīt, ka komanda zina, kāds ir tās mērķis un kas darāms, lai to sasniegtu.

Pārliecināts par savu komandu ir arī galvenais treneris Roberts Štelmahers: «Visu sezonu esam gatavojušies šiem mirkļiem, ko sauc par fināliem. Viens fināls ir uzvarēts, tagad priekšā jauns izaicinājums, un mēs esam tam pilnībā gatavi. Mūsu mērķis ir Latvijas čempionu tituls un mēs par to cīnīsimies katrā finālsērijas spēlē!» Savukārt VEF treneris Jānis Gailītis nekautrējas tieši ventspilniekus nosaukt par favorītiem, reizē solot cīņu un intrigu: «Centīsimies radīt maksimālu intrigu un cīnīties. Ticam, ka mūsu spēlētāji var uzlabot sniegumu, salīdzinot ar iepriekšējām savstarpējām spēlēm, kurās visās uzvarēja Ventspils. Mums ir spēlētāji, kas prot spēlēt abos laukuma galos un ir ar raksturu. Jācer, ka kopā spēsim radīt labu produktu, radīsim iespējas uzvarēt un izmantosim tās.»

Atšķirībā no pagājušās sezonas, kad komandas vispirms nospēlēja pa divām spēlēm savā laukumā, šoreiz mači Ventspilī un Rīgā risināsies pamīšus – pirmo maču viesos ventspilnieki aizvadīs 8., Ventspilī atgriezīsies 11. maijā un tā tālāk. Pēdējo reizi visus septiņus mačus komandas izspēlēja 2011. gadā, kad ar 4:3 pārāki izrādījās VEF basketbolisti. Trīs gadus vēlāk Ventspils izcīnīja uzvaru 4:1, bet pērn LBL finālā triumfēja ar 4:2.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -5
    Barons.. 05.05.2019, 09:27:31

    Būs adbalstit Vefiņ.Le būt akal pa Čempion.

  • -3
    ayk 05.05.2019, 19:32:49

    Finālsērijas 1. spēle liek aizdomāties. Štelmaher, vai tiešām pilnībā gatavi?

  • 0
    Pipars 05.05.2019, 19:48:58

    75:81 ,VEF uzvar.

  • -3
    Barons.. 05.05.2019, 21:37:08

    Nu redz,to Sākum ir būt priekš Vefiņ veiksmig.Le veicas ar uz priekš.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: