Ventspils pašvaldības policists Edmunds Andrups kļuvis par pasaules čempionu svaru stieņa spiešanā guļus.

Mūsu atlētu nav biedējuši spēcīgie konkurenti, jo mācījies no citu kļūdām un koncentrējies tikai savam startam. Andrups lieliski pierādījis, ka ar neatlaidību un apņēmību var sasniegt daudz, pat pasaules virsotnes.


WPC pasaules čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus un trīscīņā notika Somijā, Mikkeli, un Andrups tajā izcīnīja uzvaru spiešanā guļus Masters 40–44 grupā svara kategorijā līdz 140 kilogramiem.

Sacensībās pavisam startēja aptuveni 300 atlētu no 25 pasaules valstīm. Latviju pārstāvēja 15 sportisti, un viņu vidū bija arī mūsu jaunais pasaules čempions Edmunds Andrups. Viņš mačos spēja pacelt 262,5 kilogramus, kas ir jauns Latvijas rekords (Andrupam piederēja arī iepriekšējais – 250 kg).

Sacensībās piedalījās visi favorīti, bet daudziem no viņiem nebija lemts ne uzvarēt, ne arī izcīnīt kādu no čempionāta medaļām. Tas tādēļ, ka sacensību tiesneši ļoti skrupulozi tiesāja mačus un katra sīkākā neprecizitāte tika vērtēta kā neieskaitīts mēģinājums. Spiešanā guļus, tāpat kā svarcelšanā, katram atlētam tiek doti trīs mēģinājumi. Tāpēc vairāki atlēti savā pirmajā mēģinājumā cēla daudz mazāku svaru nekā varētu, lai mačos nepaliktu bez rezultāta. Bija arī sportisti, kas riskēja. Viņu rezultāti bija krasi atšķirīgi – godalgas vai neieskaitīti mēģinājumi. Latvijas mēroga sacensībās tiesneši ir daudz saudzīgāki pret sportistiem, bet pēdējā laikā ir tendence tuvoties Eiropas un pasaules līmenim – norādot uz kļūdām un atstājot sportistus bez ieskaitītiem mēģinājumiem.

Andrups mačos cītīgi vērojis citu dalībnieku startus un izvērtējis tos. «Redzēju sportistu kļūdas un neprecizitātes, par kurām netika ieskaitīti mēģinājumi. Pie sevis izanalizēju, kāpēc tā un kur ir šīs nianses, lai veiksmīgi nostartētu. Zināju savas spējas un spēku, tāpēc arī nedaudz riskēju, jo biju pārliecināts par sevi. Arī šajās sacensībās spēju labot Latvijas rekordu, tā ka savu startu varu vērtēt tikai pozitīvi,» viņš sacīja.

Šogad Andrups piedalījies jau 14 dažāda mēroga sacensībās, kurās izcīnījis 13 zelta un 1 sudraba medaļu, kā arī vairākas reizes labojis Latvijas rekordu. Ikdienā jaunais pasaules čempions strādā Ventspils pašvaldības policijā, bet brīvo laiku pavada treniņos Olimpiskā centra Ventspils svaru zālē.

Čempions uzsvēra, ka viņa treniņa grafiks tiek pakārtots darbam. «Lai piedalītos pasaules čempionātā, ņēmu darbā atvaļinājumu. Man arī ļoti paveicies, ka ir tik labi kolēģi, kas mani saprot un atbalsta. Pirms mačiem cerēju uz otro vai trešo vietu, bet, kad redzēju, ka tiesāšana ir ļoti stingra, tad sapratu, ka varu pacīnīties arī par kaut ko vairāk. Daudzi atlēti vispār palika bez uzrādīta rezultāta. Somijā spēka sports ir ļoti augstā līmenī un cieņā. Mūsu starti tika translēti vietējā televīzijā un internetā.

Sacensības notika visaugstākajā līmenī, un bija prieks, ka daudzie skatītāji atbalstīja un deva spēku cīnīties. Uz jautājumu, vai viņam ir savs treneris, atlēts atbildēja, ka viņš ir pats sev treneris, bet padomus un palīdzību sniedz arī Gvido Kohs un Vitālijs Seilis, kuriem arī ir nopelns zelta medaļas izcīnīšanā.

Nākamās sacensības Andrupam paredzētas jau decembrī, kad notiks Latvijas čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus un trīscīņā. Tāpat nākamajā vasarā Čehijā, Prāgā, risināsies Eiropas čempionāts, bet vēl nav zināms, vai atlēts tajā piedalīsies, jo daudz kas ir atkarīgs no finansējuma. Edmunds uzsvēra, ka viņa prioritāte ir un būs pasaules čempionāts, kas 2011. gadā notiks tepat Rīgā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: