Zirgaudzētāja Gelinta Egendorfa Tārgalē labiekārtojusi izjāžu laukumu. Nožogotā teritorija ir drošāka un ērtāka. 

Ar staltajiem rikšotājiem tārgalniece draudzējas kopš bērnības, tāpēc zina, kā iedrošināt mazas meitenes un zēnus nebaidīties no zirgiem un, uzcītīgi trenējoties, sasniegt labus rezultātus.

Pēdējo gadu laikā, kad radās iespēja iesaistīties dažādos projektos, Gelinta sāka prātot, kā iegūt līdzekļus savas saimniecības attīstībai. Nupat viņa svinēja divu veiksmīgu projektu noslēgumu, aicinot svētkos piedalīties visu, kas palīdzēja un visus, kas   atbalstīja un juta līdzi.

«Pie naudas izjāžu laukuma iekārtošanai tiku, pateicoties toreizējās Tārgales pagasta padomes lauku attīstības speciālites Dzintras Daudes padomam. Saņēmu ne tikai Eiropas Savienības, bet arī Olimpiskā centra finansējumu.»

Līdz šim slapjajos rudeņos un pavasaros bērīšu kājas stiga dubļos, tāpēc gandrīz pusgadu Gelinta un viņas audzēkņi, jātnieku sporta kluba Demora aktīvisti, nevarēja sportot. Septembri, uzsākot 918 m2 izjāžu laukuma labiekārtošanu, uzbūvēts jauns žogs, norakta melnzeme, tās vietā uzberot grants un smilšu maisījumu un ielikta drenāža. «Tagad laukumā daudz drošāk jutīsies tie, kas zirga mugurā sēdīsies pirmo reizi, kā, piemēram, tūristi un bērni, jo nožogotajā teritorijā viņiem būs ērtāk vingrināties.»

Ar paveiktā darba kvalitāti, ko nodrošināja uzņēmuma Vindbūvservisa darbinieki, Gelinta ir apmierināta. Projekta noslēguma dienā acis mirdzēja arī bērnu nama Selga audzēknei Janai Botterei. Viņa bija viena no jauniešiem, kas iesaistījās pasākumā Zirgi – vienojošais spēks.

Šī Eiropas finansētā projekta ideja bija iestudēt kustību izrādi, ko vēlāk parādīja septiņas reizes, un uzzīmēt lielformāta zirgu zīmējumus.

«Protams, mums bija dziļāka doma, proti, gribējām, lai Demoras dalībnieki sadraudzējas un iepazīst bērnu nama audzēkņus un vienaudžus ar īpašām vajadzībām, un tas, šķiet, izdevās!»

Jana, būdama Profesionālās vidusskolas otrā kursa audzēkne, kas apgūst ēdināšanas servisa specialitāti, jau kopš februāra atrada laiku, lai cītīgi apmeklētu nodarbības: «Man piedāvāja, un es labprāt piekritu, jo patīk zirgi. Pat grūti pateikt, kāpēc. Laikam jau tādēļ, ka zirgi mani nomierina. Ar tiem biju iepazinusies jau Francijā, kad apmeklēju viesģimeni.»

Uzsākot treniņus un gatavojoties kustību izrādei, Jana nedaudz baiļojusies, jo bijusi nedrošība un neziņa, ko no zirgs gaidīt, bet tagad meitene kopā ar citiem jestri danco kopā ar citiem.

Gelinta, to redzot, smaida un stāsta par nākamajiem plāniem: «Demora izstrādājusi un iesniegusi vēl vienu projektu, gribam izstrādāt kluba mājas lapu. Tad mēs operatīvi varētu ievietot internetā sacensību rezultātus, foto attēlus un citu aktuālo informāciju.»

Zirgkope vēlas arī labiekārtot stalli un uzbūvēt manēžu. Pagaidām grūti pateikt, kad tas notiks, jo darāmā tempu nosaka līdzekļi. Pat tad, ja valsts vai Eiropa atbalsta kādu projektu, nepieciešams līdzfinansējums: «Varbūt no mūsu puses prasa tikai 10–20 000 latu, bet man tā ir liela nauda.»

Apskati fotogrāfijas no pasākuma "Zirgi - vienojošais spēks!"

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: