Sestdien FK Ventspils futbolisti savā laukumā aizvadīs Latvijas kausa izcīņas pusfināla maču, tiekoties ar pašreizējiem valsts čempioniem Daugavpils Daugavas futbolistiem, turklāt mačs notiks centrālā laukuma zālājā. Mača sākums pulksnte 14.

Šķiet, ziņa par to, ka spēle beidzot notiks uz dabiska seguma (protams, vēl ne ideālā stāvoklī, bet tomēr), ir tik pat svarīga, kā fakts, ka šajā mačā tiks noskaidroti Latvijas kausa finālisti. Pagājušajā sezonā ventspilnieki uz 2. pamatskolas mākslīgā zālāja aizvadīja vienu spēli, bet šajā sezonā jau trīs, turklāt tāds pats gaidīja arī izbraukumā. Ne treneris, ne spēlētāji neslēpa, ka ir noilgojušies pēc zālāja, un kausa pusfinālā FK Ventspils beidzot tiešām atgriezīsies uz dabiskā seguma.

Tagad par pašu spēli – pretī nāk čempioni, kas jau pats par sevi ir liels izaicinājums. Pēdējā tikšanās reizē abas šīs komandas sarūpēju īstu futbola šovu, kopīgiem spēkiem gūstot septiņus vārtus, turklāt 5 no tiem otrajā puslaikā! Toreiz ar 4:3 Ventspilī uzvarēja laukuma saimnieki, kas tagad savā laukumā uzvarējuši jau divus mačus pēc kārtas. Pagājušās sezonas pēdējā savstarpējā spēlē Olimpiskā centra Ventspils stadionā Jurģa Pučinska komandai uzvaru sarūpēja Simona Pauļus sitiens pēdējā sekundē, bet šīs sezonas pirmajā mačā tieši lietuvietis uzsāka pakaļdzīšanos.

Kausa izcīņā komandas līdz šim tikušās divas reizes un uzvaras dalījušas uz pusēm. 2008. gadā Daugavpils Daugava, kurai tā bija otrā sezona Latvijas futbola spēcīgākajā ešelonā, ar ventspilniekiem tikās finālā. Pēc pirmā puslaika vadībā ar 1:0 bija FK Ventspils (Savčenkovs 43'), tomēr mača beigu daļā daugavpilieši panāca izlīdzinājumu (Simičs 79'). Galu galā uzvarētājus bija jānoskaidro pēcspēles sitienu sērijā, par kuras galveno varoni kļuva vēl nesenais FK Ventspils vārtsargs Pāvels Davidovs, neļaujot kurzemniekiem gūt nevienus vārtus – kauss ceļoja uz Daugavpili.

Nākamajā sezonā abas komandas netika pat pusfinālā. Daugava izstājās jau astotdaļfinālā, ar 1:4 kapitulējot Liepājas metalurgam, bet FK Ventspils ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienu sērijā ar 6:7 atzina Skonto pārākumu. Toties 2010./2011. gada kausa sezonā daugavpilieši un ventspilnieki tikās pusfinālā, un toreiz ar 2:0 pārāki bija FK Ventspils futbolisti. Vārtus guva Eduards Suhanovs, kurš joprojām ir dzeltenzilo rindās, un Oļegs Laizāns. Interesanti, ka Daugavas rindās šajā mačā spēlēja Mihails Ziziļevs, kurš pirms divām sezonām kausa finālā vēl bija ventspilnieks un arī viens no tiem, kurš nerealizēja pēcspēles pendeli. Domājams, arī sestdien Zizu būs ierindā Daugavas kreklā.

Pagājušajā sezonā abas komandas apstājās ceturtdaļfinālā. FK Ventspils viesos papildlaikā ar 1:2 piekāpās FK Jelgava komandai, turklāt abus vārtus guva nu jau ventspilnieks Vladislavs Kozlovs. Savukārt Daugava ar 0:1 viesos piekāpās Liepājas metalurgam.

Šajā kausa izcīņā līdz šim vieglāk gājis daugavpiliešiem - astotdaļfinālā 11:0 pret Rīgas Futbola skolu, ceturtdaļfinālā 2:1, bet bez lielām grūtībām, pret FC Jūrmala. Ventspilnieki bez lielām reizēm un iesaistot rezervistus ar 3:0 pieveica BFC Daugava, bet pēc tam dramatiskā cīņā pēcspēles sitienu sērijā (6:5) pārvarēja Jūrmalas Spartaka barjeru.

Kopumā ventspilnieki Latvijas kausa finālā spēlējuši piecas reizes, četrās no tām svinot uzvaru, tātad vienīgie pāridarītāji tajā līdz šim bijuši Daugavpils Daugavas spēlētāji. Daugavpiliešu uzvara pār FK Ventspils līdz šim ir ne vien vienīgā veiksme kausa finālā, bet arī vienīgā reize, kad komanda tik tālu tikusi.

Virslīgas turnīra tabulā augstāk šobrīd atrodas FK Ventspils, taču diez vai kāda no Ventspils pusfināla dalībniecēm šo sezonas sākumu var nosaukt par veiksmīgu. Tā kā bez motivācijas tikt kausa izcīņas finālā, komandām noteikti ir arī vēlme pierādīt sev un līdzjutējiem, ka tās var spēlēt krietni labāk. Jurģa Pučinska padotie noteikti ir nikni par daudz ielaistajiem vārtiem un sevišķi vājo sniegumu pēdējā mačā pret Skonto. Savukārt Ivana Tabanova komandai pēdējie divi braucienu uz Baltijas jūras piekrasti beigušies ar sāpīgiem zaudējumiem mača beigās – arī ir, ko pierādīt.

Lai gan spēles likme ir augsta, bet tādos mačos visbiežāk skatāms, skaists futbols tiek upurēts praktiskiem mērķiem, gribētos prognozēt, ka piesardzīgas bumbošanās šodien nebūs. Jā, komandas pa galvu pa kaklu uz priekšu nemetīsies, taču negribas domāt, ka kāda no tām izteikti spēlēs aizsardzības futbolu, cerot uz pretuzbrukumiem. Ja atceramies, ka tām jāpārliecina par sezonas sākuma neveiksmju gadījuma raksturu, tad tomēr varam cerēt uz ko vairāk par 0:0 pēc 90 minūtēm, 0:0 pēc 120 minūtēm un pendelēm. Kurš uzvarēs? Komanda, kas labāk būs paveikusi mājas darbus un pratīs ar to pieburt veiksmi.

Otrajā pusfināla pārī Rīgā tiksies turienes Daugava un Liepājas metalurgs, bet šīs spēles likme būs ne tikai kausa fināls, bet arī ceļazīme uz Eirokausiem.

Foto: fkventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: