Ieejot teātra namā, Ilze Buņķe vienmēr jūtas gaidīta un lutināta. Patīkamā sagaidīšana un labais repertuārs ir būtisks iemesls, lai atgrieztos Jūras vārtos vēl un vēl.

15. maijā teātra nams svinēs četrus gadus, kopš darbība notiek atjaunotās telpās. Kas šajā laikā mainījies?

- Aizdomājoties par šo jautājumu, šķiet, ka nams ir atjaunots pirms laba laika un piedāvātās ērtības baudām daudz ilgāk. Pēc noslogotas darbadienas ir tik liels prieks doties uz kādu koncertu vai izrādi, jo zinu, ka varēšu labi atpūsties. Šādā brīdī prāts nomierinās un cilvēks ir gatavs satikties ar mākslu, kas viņam atkal iedod spēku. Starp citu, zinu, ka Jūras vārtos labi jūtas arī viesmākslinieki – viņus uzņem ar lielu sirdssiltumu.

 

Kas Jūras vārtos rada labo noskaņu?

- Pateicoties savai profesionālajai darbībai, jau pirmsākumos zināju, kā izskatīsies atjaunotais nams, bet, no vienas puses, tas aizvien nav gatavs, jo nemitīgi tiek uzlabots. Esmu pārliecināta, ka jebkurā ēkā patīkamu auru rada cilvēki, kuri tur strādā. Jūras vārtos darbinieki ir ne tikai labi profesionāļi katrs savā jomā, bet arī dvēseliski cilvēki – sākot no garderobistēm, kuras ar smaidu pasniedz numuriņu. Māris Valtenbergs, būdams Kurzemes filharmonijas valdes priekšsēdētājs, pārzina budžetu un populāro mūziku, viņa kolēģe Iveta Ērkšķe rīko klasiskās mūzikas koncertus, aicina Kino vārtos skatīties filmas un novērtēt izstādes, savukārt Maija Feldmane atbild par teātra repertuāru, kurš neliek vilties. Teātra namā ir nozīmīgs katrs darbinieks, un tik patīkamā vidē prieks satikt arī citus skatītājus.

 

Teātra namā ir daudzveidīgs repertuārs, katrā žanrā var atrast pērles.

- Tieši tā! Vienam cilvēkam nevar patikt pilnīgi viss, bet, pirmkārt, ir iespēja izvēlēties sev tīkamo atpūtas veidu, otrkārt, ir garantija, ka priekšnesums būs kvalitatīvs. Te parādās vēl viena Jūras vārtu funkcija, proti, izglītojošā. Pārāk kritiski mēs reizēm esam tad, kad mums trūkst zināšanu par konkrētā žanra īpatnībām.

 

Kas no pēdējā laikā dzirdētā un redzētā jūs aizkustinājis visvairāk?

- Tas bija Liepājas Simfoniskais orķestris ar koncertu Mana dzimtene. Skanēja Antonīna Dvoržāka un Alfrēda Kalniņa mūzika, bet mani īpaši uzrunāja Ēriks Ešenvalds, kurš prata uzburt Arktikas nakts vīzijas. Esmu dzimusi Ziemeļos, tāpēc šī tēma vienmēr vibrē manī un es saprotu, ko domā Ešenvalds, sakot: «Naksnīgie Ziemeļi mani iedvesmo. Vasarā tur spīd pusnakts saule, ziemā pēkšņi, sniegputeņa mākoņiem izklīstot, zem zvaigznēm redzama kļūst un visu zemes ainavu iekrāso polārblāzma.»

 

Spilgts atklājums bija arī Džakomo Pučīni opera Bohēma ar lielisko Eviju Martinsoni un turku tenoru Muratu Karahanu. Savukārt izstāžu klāstā nevarēju nepamanīt Helēnas, Annas un Ivara Heinrihsonu izstādi un saturīgās sarunas ar māksliniekiem. Ventspilniekiem nekur nav jābrauc, viss notiek tepat, turklāt teātra nama darbinieki domā par labiem mārketinga pasākumiem. Piemēram, daudzi elektroniskajā pastā saņem nākamā mēneša pasākumu plānu ar anotācijām, kuras palīdz orientēties daudzo pasākumu klāstā.

 

Kā veiksmīgāk uzrunāt jauniešus?

- Viņi aicināti apmeklēt teātra nama mājaslapu un piedalīties konkursos. Ventspils Augstskolas studentiem notiek arī lekcijas brīvās izvēles kursā. Tā, Leonarda Ķestere runāja par kultūras menedžmentu, mudinot studentus izpētīt Jūras vārtu mērķauditoriju, savukārt Boriss Avramecs stāstīja par pasaules mūziku. Jaunietim, kurš apmeklē vienu pasākumu, piemēram, bibliotēkā, vajadzētu pastāstīt par tiem, kas notiks teātra namā, un otrādi. Joprojām labs informācijas ieguves veids ikvienam ir sarunas ar draugiem un kolēģiem, arī mediji.

 

Par kultūrvērtībām jūs nesen mudināja aizdomāties arī Latvijas koncertu direktors Guntars Ķirsis.

- Šogad Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremoniju papildināja Baltijas un Ziemeļvalstu klasiskās mūzikas producentu, festivālu un koncertzāļu vadītāju forums, kurā tika runāts par mākslas starptautisko kontekstu. Pateicoties šim pasākumam, Māris Valtenbergs ar pašvaldības atbalstu piedalījās vērienīgā mūsdienu mūzikas konferencē Tallinā, savukārt Iveta Ērkšķe šomēnes dosies uz akadēmiskās mūzikas konferenci Vīnē.

 

Ko par Jūras vārtu apmeklētību saka cipari?

- Četru gadu laikā organizēti 634 pasākumi, piesaistot 192 747 apmeklētājus, turklāt ne tikai ventspilniekus, bet arī citus kurzemniekus un tālākus viesus. Pašvaldība ir noslēgusi līgumus ar visiem profesionālajiem teātriem, tādējādi garantējot ne tikai labu repertuāru, bet arī pieejamas biļešu cenas. Neraugoties uz dotācijām, cilvēki plāno, ko varētu apmeklēt, jo mums ir ļoti liels piedāvājumu klāsts. Ir teātra izrādes pieaugušajiem un bērniem, kamerizrādes, operas un baleta izrādes, laikmetīgās mākslas izrādes, populārās, akadēmiskās un kamermūzikas koncerti. Tiek piedāvāta laikmetīgā un pasaules mūzika, izstādes un kinolektoriji. Jūras vārtu lepnums ir Ivara Cinkusa vadītais kamerkoris Collegium Vocale Ventspils, kurš Lieldienās uzstājās luterāņu baznīcā ar vienu no skaistākajiem agrīnā baroka skaņdarbiem – vācu komponista Ditriha Bukstehudes kantāšu ciklu Membra Jesu Nostri.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: