Gan darbdienās, gan brīvdienās pa labiekārtotajiem un apgaismotajiem veloceliņiem brauc riteņbraucēji, arī Oskars Kalniņš, kurš vienmēr bijis sportisks cilvēks.

«Cik sevi atceros, esmu braucis ar riteni un sportojis. Nevaru sevi iedomāties neko nedarām, jo sports uzlabo pašsajūtu un veselību. Pateicoties aktīvam dzīvesveidam, var iegūt jaunus draugus un domubiedrus, kuri, tāpat kā es, nesēž mājās pie televizora, bet izvēlas kādu no daudzajiem sporta veidiem. Es gan neesmu profesionāls riteņbraucējs, bet šī lieta man ļoti patīk – tāpat kā volejbols, ko divas reizes nedēļā spēlēju gan ziemā, gan vasarā. Reizēm apmeklēju trenažieru zāli un peldbaseinu vai paskrienu piecu kilometru distancē.»

 

Oskars diezgan bieži pavada laiku pie datora, tādēļ vakaros un brīvdienās tā vien gribas sēsties uz velosipēda un doties patīkamā izbraucienā. Veloceliņi mūsu pilsētā ir notīrīti arī ziemā, tāpēc arī gada aukstākajos mēnešos var braukt ar riteni. «Kad pirms 20 gadiem sāku dzīvot Ventspilī, biežāk izmantoju meža ceļus. Tie man patīk joprojām, bet tagad labprāt izmantoju arī jaunos veloceliņus Būšnieku un Dampeļu virzienā, vienā reizē mērojot 20–30 kilometru. Lai būtu interesanti, mainu maršrutus, braucot pa celiņiem, asfaltu, arī meža takām, kuras prasa ekstrēmāku taktiku.»

 

Iesācējiem, kuri nolēmuši pievērsties riteņbraukšanai, Oskars iesaka nestresot un, ieklausoties savā ķermenī, sākt ar mazākām distancēm: «Organisms pateiks priekšā, ko cilvēks spēj un cik daudz. Pirmajā dienā noteikti nevajag censties uzstādīt rekordu. Viss jādara pamazām, lai var pierast pie slodzes. Uzsākot braucienu palēnām, organisms iesildās; arī treniņa beigās ieteicams nevis strauji nolēkt no riteņa, bet pakāpeniski samazināt tempu. Sezonas laikā parasti nobraucu5000–6000 kilometru. Velosipēda tehnisko apkopi parasti uzticu meistaram Dzintaram.»

 

Par velobraukšanu interesi izrāda arī Oskara meitiņas Samanta (8) un Daniela (5). Katrai no viņām ir savs velosipēds, un reizēm izbraukumos dodas visi trīs Kalniņi: «Jūtu, ka meitenēm patīk būt dabā. Kad braucam kopā, biežāk apstājamies, lai paklausītos, kā čivina putniņi. Dabas baudīšana ir viens no velobraukšanas ieguvumiem, tāpēc braucot nekad neklausos mūziku. Tas nav labi arī no drošības viedokļa. Tad jau labāk papļāpāt ar draugu. Es diezgan bieži braucu kopā ar kolēģi Māri Dūmu, jo tad ir interesantāk. Par darbu sportojot cenšamies nerunāt, lai gan dažkārt, protams, sanāk.»

 

Oskaram patīk ceļot pa Latviju, un šādos izbraucienos viņš bieži ņem līdzi riteni, izbraucot ar to arī citu pilsētu ielās: «Man ir, ar ko salīdzināt. Ventspilī pavisam noteikti ir ļoti laba infrastruktūra un veloceliņu segums. Piemēram, braucot pa Pārdaugavu, var izsist zobus. Ventspilī pat sveši cilvēki, kas brauc, skrien vai nūjo pa veloceliņiem, uzsmaida cits citam. Esmu ievērojis, ka ventspilnieki kļuvuši drošāki. Vēl pirms dažiem gadiem sportošana notika pa nomaļākiem stūriem, bet tagad ventspilnieki nekautrējas un dara to publiski. Man par to liels prieks.»

11. maijs – velosezonas Pēc ventiem uz Ventspili atklāšana

Tirgus laukumā no plkst. 11 līdz 14 varēs apskatīt mākslinieku, piemēram, Mārītes Klušas, Laimdotas Junkaras, Sarmītes Caunes, Jāņa Kupča darbus. Paredzēta velo- un ērmriteņu izstāde.

 

Lielajā laukumā plkst. 14 no Pārventas iebrauks senie spēkrati. Seno spēkratu parādē piedalīsies 45 ekipāžas no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas. Tiks demonstrēta arī padomju laika tehnika, apbalvos Skaistākā auto, Oriģinālākās ekipāžas, Ceļojuma auto, Ventspils simpātijas u.c. nomināciju uzvarētājus. Plkst. 14 Pāvila ielā pie Lielā laukuma domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs dos startu velobraucējiem. Plānots, ka braucienā piedalīsies 800 dalībnieku. Garā trase būs 11 km gara, bērniem domātā – 1,6 km. Katrs velobrauciena dalībnieks pēc finiša saņems īpašo sertifikātu un uzlīmi, varēs cienāties ar zupu. Velobraucēju vidū noteiks stilīgāko braucēju, modīgāko braucamrīku, komandu ar vienotības spēku, lielāko ģimeni u.c.

 

Kultūras centrā plkst. 21 sāksies sezonas noslēguma balle, spēlēs grupa Apvedceļš, savukārt naktsklubā KissClub, atpūtas centrā Klondaika un naktsklubā Dīva plkst. 22 sāksies pasākumi jauniešiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: