Latvijas čempionātā motokrosā triumfē Ventspils Sumatas un Rodeo motobraucēji.

Pirms pēdējā čempionāta posma Ozolniekos vairāki mūsu braucēji jau varēja būt droši par savu pozīciju kopvērtējumā, bet citiem vēl vajadzēja krietni pasvīst, lai varētu kāpt uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Pirmajā sacensību dienā gan braucējus, gan organizatorus, priecēja laika apstākļi, jo nelija lietus.

Toties vakarā pēc sacensībām tas kā sākās, tā nemitējās ilgu laiku, tādējādi ļoti sabojājot trasi. Otrajā dienā tiesneši nolēma trasi saīsināt, norobežot grūti izbraucamās un mitrās vietas, lai sacensības nekļūtu bīstamas braucējiem. Jāpiebilst, ka Ventspils motobraucēji ir izteiktāki smilšu braucēji, ko pierādīja arī šajās sacensībās, kurās bija diezgan smilšaina trase ar izbrauktām garām špūrēm, kuras prasīja fiziski lielāku spēku. Šajās sacensībās arī varēja novērtēt katra sportista spējas.

Vienas no sezonas spraigākajām un interesantākajām sacensībām risinājās MX1 klasē. Sumatas sportists Niks Apfelbaums jau pirms šī posma bija nodrošinājis sev čempiona titulu. Tāpat arī Rodeo braucējs Toms Macuks bija drošs par savām pozīcijām MX2 klasē, tādēļ pēdējā posmā viņš startēja prestižajā MX1 klasē. Jau priekšbraucieni liecināja, ka Ozolniekos par uzvaru spēkosies trīs braucēji: mūsu Apfelbaums un Macuks un motokrosa meistars Lauris Freibergs.

Abos braucienos startu izcēla Freibergs, bet tikpat veiksmīgs turpinājums tam nesekoja. Pirmajā braucienā viņu lieliskā manevrā, pa līkuma ārmalu, vispirms apsteidza Apfelbaums, bet vēlāk garām tika arī Macuks. Līdzīgs scenārijs bija arī otrajā braucienā – Freibergs neizturēja mūsu sportistu elpošanu pakausī un kļūdījās.

Abos braucienos ātrākais bija Macuks, bet Apfelbaums – otrais. Abu braucēju cīņa bija tik sīva, ka nereti ritenis gāja ritenī. Jāatzīmē, ka trešās vietas ieguvējs – lietuvietis Vitauts Bučs – no Ventspils sportistiem atpalika vairāk nekā par apli, kas tikai apliecina mūsējo sīksto cīņu un ievērojamo pārsvaru pār pārējiem. Tādējādi lielākajās motoklasēs pie Latvijas čempiona titula tika Niks Apfelbaums (MX1) un Toms Macuks (MX2).

Ļoti priecīgs par izcīnīto valsts čempiona titulu ir Apfelbaums. Niks uzsvērka, ka kādus 20 gadus neviens ventspilnieks nav spējis uzvarēt MX1 klases kopvērtējumā. Šis ir arī ventspilnieka pirmais lielais panākums, kura pamatā bija smags pirmssezonas darbs. Tagad Apfelbauma plānos ir arī uzvara Superkausa sacensībās.

«Nezinu, kāpēc Freibergs startēja Latvijas čempionātā, jo viņa prioritāte ir Superkausa sacīkstes, bet katrā ziņā viņš mums deva pārliecību, ka ir pārspējams un ka varu vēl pacīnīties arī Superkausā,» saka Apfelbaums.

 

Kvadri iesācēju klasē Ozolniekos dubultuzvaru izcīnīja Kristaps Smiltnieks un Edgars Meņģelis, kuri bija arī labākie čempionāta kopvērtējumā. Kvadri 200 klasē otro vietu ieguva Ralfs Reinfelds, bet ar to bija pietiekami, lai kopvērtējumā tiktu pie Latvijas čempiona titula. H30 klasē otrais bija Gvido Judeiks, kas, nestartējot pirmajos trīs posmos, kopvērtējumā ieguva augsto piekto vietu.

Kā atzina motokluba Rodeo direktors Arvis Sanders, smagie treniņi smiltīs ir attaisnojušies un Judeiks pēc traumas sadziedēšanas rāda ļoti labu sniegumu. Kvadri Open klasē pirmajā braucienā uzvarēja Edgars Meņģelis, bet otrajā, pēdējā aplī cīnoties ar degvielas padeves traucējumiem, viņš finišēja sestais, kas kopvērtējumā deva trešo vietu.

Čempionāta kopvērtējumā Edgaram ceturtā vieta, bet jāpiebilst, ka mūsu braucējs nestartēja trīs posmu mačos. Interesantas cīņas notika senioru klasē, kurā startēja arī baltkrievs Aleksandrs Giruts, kas ieņem augsto piekto vietu Pasaules kausā. Abos startos ātrākais bija mūsu Arvis Sanders, bet tālāk trasē Giruts nodemonstrēja, kāpēc viņš ir piektais ātrākais Pasaules kausā, un apsteidza Rodeo braucēju.

Abos braucienos pirmais bija Giruts, otrais – Sanders, bet trešais vēl viens Rodeo sportists – Ainārs Soks. Latvijas čempiona titulu pārliecinoši ieguva Sanders, kam pietika tikai finišēt šajās sacīkstēs, lai iegūtu titulu. Sestais kopvērtējumā palika Soks, kas startēja tikai piecu posmu sacīkstēs. Kvadri 100 klasē pie uzvaras kopvērtējumā tika arī Emīls Sigājevs.

Komandu kopvērtējumā pārliecinoši uzvarēja mūsu Rodeo, otrie palika CAMK Latgale, bet trešie – Bīriņu braucēji. Par veiksmīgo Latvijas čempionātu gandarīts ir Sanders. «Veiksmīgs darbs, kas padarīts. Bija izvirzīts mērķis uzvarēt Latvijas čempionātā, bet tas nenāca viegli, jo visus astoņus posmus vajadzēja aizvadīt stabili.

Šogad sanāk ļoti daudz startu – gan Latvijas čempionātā, gan Superkausa sacensībās –, tāpēc daudz kas bija atkarīgs no tehnikas un tās sagatavošanas. Uzvaras pamatā mums ir taktika, vienotais gars un saliedētība. Tāpat arī pašaizliedzīgs vecāku, mehāniķu un atbalstītāju darbs, par ko viņiem liels paldies. Tagad gatavosimies Superkausa mačiem, bet par tiem varēsim runāt pēc tam, kad tie būs noslēgušies,» uzsvēra Sanders.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: