Latvijas atklātais čempionāts un Baltijas jūras kausa izcīņa triatlonā sprinta disciplīnā pulcēja dalībnieku rekordskaitu.

Triatlona sacensības norisinājās trīs grupās – Tautas, Sporta un arī speciālajā distancē bērniem. Kā sacīja viens no sacensību organizatoriem Māris Priedēns, mačos startēja 166 dalībnieki, kas ir jauns sacensību rekords. Kaut arī nedaudz, tomēr katru gadu dalībnieku skaitam ir tendence pieaugt, priecājas Priedēns. «Bijām nobažījušies par laika apstākļiem, jo iepriekšējās dienās pūta spēcīgs vējš, bet sacensību dienā tas bija norimis un viļņi jūrā – nelieli. Tāpēc viss varēja noritēt, kā plānots, nevajadzēja mainīt peldēšanas distanci,» saka Māris.

Sacensībās īpaši tika gaidīti bērni vecumā līdz 10 gadiem, lai veiktu simbolisku triatlona distanci. Puišu un meiteņu grupās kopā startēja vairāk nekā 30 jauno sportistu. Meiteņu grupā uzvarēja ventspilniece Anna Kalniņa, kas pārstāvēja daiļslidošanas klubu. Otrajā vietā palika sportiste no Igaunijas, bet trešā bija vēl viena ventspilniece – Evelīna Riekstiņa. Puišu grupā dubultuzvaru svinēja FK Ventspils pārstāvji, attiecīgi Viktors Grigorjevs un Eduards Zecmanis, bet trešais finišēja Ventspils 4. vidusskolas pārstāvis Verners Vitka.

Latvijas atklātajā čempionātā Tautas klasē dalībniekiem bija jānopeld 250 metri, ar velosipēdu jānobrauc 12 kilometri un jānoskrien 2,5 kilometri. Vīriešu V1 grupā (1996.–2000. dz.g.) pirmo vietu izcīnīja Mārcis Umbraško no Dobeles, otrais bija Raivis Voitāns no Daugavpils, bet trešais – lietuvietis Kristupas Skruzoys. Vīriešu V2 grupā (1993.–1995. dz.g.) pirmais finišēja Aleksejs Kalistratovs no Jūrmalas, otrais – mūsu Arnis Zecmanis, bet trešais – Tomass Šalna no Lietuvas. Vislielākais dalībnieku skaits (38) bija vīriešu V3grupā (1992. dz.g. un vecāki), kurā uzvaras laurus plūca rīdzinieks Igors Siminaitis, otrajā vietā atstājot kuldīdznieku Nauri Inovski, bet trešajā – Mārtiņu Ozolu no Cēsīm. Sieviešu konkurencē S1grupā (1993. dz.g. un jaunākas) labākā bija Arta Beitāne (Rīga), otrā – Marika Butkeviča (Rīga), trešā – Kristiāna Kalniņa (arī no Rīgas). Sieviešu S2grupā (1992. dz.g. un vecākas)


1. vietā finišēja Laine Orbidāne, 2. vietā palika Līva Vēliņa, bet 3. –  Katrīna Pavlovska.

Latvijas atklātajā čempionātā Sporta klasē triatlonistiem bija iekļauts 750 m peldējums, 20 km riteņbraukšana un 5 km skrējiens. Vīriešu VE1grupā (1976.–1992. dz.g.) uzvaru izcīnīja sportists no Baltkrievijas Aleksandrs Jeraškovs, otrajā vietā finišēja LTV& sporta ziņu vadītājs Andrejs Dmitrijevs, bet trešais bija vēl viens Baltkrievijas sportists – Jevgēņijs Tabakhevs.

Vīriešu VE2 grupā (1966.–1975. dz.g.) viss goda pjedestāls piederēja Latvijas sportistiem: pirmais bija Jānis Ozoliņš, otrais – Atis Brikovskis, trešais – Igors Gucanovičs. Vīriešu VE3grupā (1965. dz.g. un vecāki) pārliecinoši uzvarēja ilggadējais triatlonists Anatolijs Ļevša no Daugavpils, otrajā pozīcijā atstājot Aivaru Uzulu, bet trešajā – Robertu Drāki. Jāpiebilst, ka šajā grupā startēja arī Latvijas Invalīdu kluba vadītājs Rihards Vālands. Viņš pirms gadiem negadījumā kalnos zaudēja vienu roku. Sacensību organizatori par Vālanda apņēmību sacīja, ka tā ir liela uzņēmība un neatlaidība, īsta fantastika, jo Rihardam pirmajā posmā vajadzēja veikt 750 m peldējumu, kas ir vārdos neaprakstāms.

Vālands Ventas Balsij sacīja, ka agrāk aktīvi nodarbojies ar alpīnismu un, mēģinot iekarot kārtējo virsotni, noticis negadījums un zaudēta viena roka. Vālands vecumdienās ļoti vēlējies pamēģināt triatlonu; kaut peldēšana viņam padodas grūtāk un ar riteni viņš nebija braucis 20 gadu, tas nebija šķērslis piedalīties. Aktīvā dzīvesveida piekritējam patīk dažādība, tāpēc viņš nolēmis startēt triatlonā. Tas ļoti iepaticies, un šoreiz viņš sacenties galvenokārt ar sevi. Vālands uzsvēra, ka sacensībās var piedalīties jebkurš: «Tās ir tikai iedomas, ka to nevar, jo, ja nepamēģināsi, nezināsi. Ļoti uzmanīgi izgāju trasi, izbaudīju sacensības, jo mans ritenis nebija pielāgots, un pie lieliem ātrumiem tas jau kļūst bīstami. Noteikti piedalīšos sacensībās arī nākamajā gadā. Tāpat vēlos izteikt lielu pateicību organizatoriem par pacietību un padomiem.»  

Sieviešu SE1grupā (1992. dz.g. un vecākas) ātrākā bija Baiba Medne, otrā – Alina Padleckaite no Lietuvas, trešā – baltkrieviete Uļjana Zanubina.

Baltijas jūras kausa izcīņa notika tikai Meistaru klasē absolūtajā vērtējumā gan vīriešu, gan sieviešu grupās, kurās labākos atlētus apbalvoja ar naudas balvām. Labākais sešnieks vīriešu grupā: 1. vietā – Aleksandrs Jeraškovs (Baltkrievija), 2. vietā – Andrejs Dmitrijevs (Latvija), 3. vietā – Jevgēņijs Tabakhevs (Baltkrievija), 4. vietā – Paulius Dapkus (Lietuva), 5. vietā – Kirils Valadzkovs (Baltkrievija) un 6. vietā – Jānis Ozoliņš (Latvija). Labākās piecas triatlonistes sieviešu grupā: 1. vietā – Baiba Medne (Latvija), 2. vietā – Alina Padleckaite (Lietuva), 3. vietā – Uļjana Zanubina (Baltkrievija), 4. vietā – Sindija Veinberga (Latvija) un 5. vietā – Elga Gailīte (Latvija).

Sacensību organizators Māris Priedēns priecājas, ka triatlona sacensībās startējis daudz ventspilnieku, vairākiem šī bijusi pirmā reize.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: