Hakeru izķēmotā Ventspils kuģu apgādes kompānijas "Neptūns" mājaslapa vienu reizi jau tikusi uzlauzta arī iepriekš, informēja uzņēmuma menedžeris Vladimirs Tarasenko.

Par faktu, ka hakeri uzlauzuši uzņēmuma mājaslapu, Tarasenko nebija informēts, - par to viņš uzzināja tikai šodien no žurnālistiem. Taču viņš atminas, ka arī iepriekš vienu reizi bijis gadījums, kad, mēģinot atvērt lapu, parādījies vārds "hacked" (hakeru uzlauzta).

"Varbūt kāds gribēja pamuļķoties, bet varbūt to hakeriem palūdzis kāds konkurents," pieļāva Tarasenko. Tomēr nekādu vērā ņemamu kaitējumu šāda hakeru rīcība uzņēmumam neesot nodarījusi. Mājas lapā trīs valodās - latviešu, krievu un angļu - bijusi atrodama informācija par uzņēmumu, tā piedāvātajiem pakalpojumiem. Uzņēmums līdz šim neesot domājis par to, vai un kā varētu uzlabot mājas lapas drošības līmeni, lai aizsargātos pret hakeru uzbrukumiem.

Par faktu, ka uzlauzta kompānijas "Neptūns" mājas lapa, vakar informēja "Datoru drošības tehnoloģiju" mārketinga direktors Valdis Šķesters. Šķestera atsūtītā izķēmotās lapas ekrānattēla redzams, ka to izdarījusi kāda hakeru grupa "1923Turk-grup", kas lapu "izgreznojusi" ar kāda vīrieša sejas attēlu un pusmēnesi ar zvaigzni. Ir arī uzraksts turku valodā. Šodien lapa vēl joprojām nav atverama, parādās tika vārds "hacked" (hakeru uzlauzta), taču uzraksts un attēls vairs nav redzams.

Jau ziņots, ka izķēmošanas uzbrukumus parasti veic hakeri, lai dižotos par savām prasmēm un ņirgātos par vāju drošības līmeni savu upuru interneta vietnēs vai serveru nomas (hostinga) uzņēmumos.

Izķēmošanas ir bieža parādība, un Latvijā šādi incidenti ir skāruši mazu uzņēmēju, mācības iestāžu un dažādu organizāciju mājaslapas. Nav konstatēts, ka uzbrukumi apzināti veikti pret Latvijas lapām ideoloģisku vai reliģisku iemeslu dēļ, upuri vienkārši "ņemti pēc kārtas", norāda datu drošības eksperti.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: