No šodienas AS "Latvijas Krājbanka" noguldītājiem valsts garantētās atlīdzības izmaksu nodrošinās banka "Citadele", pie kuras Ventspils filiāles jau veidojas pamatīga rinda.

Pie pilsētā vienīgās bankas "Citadele" filiāles pāris bijušie AS "Latvijas Krājbankas" klienti gaidījuši jau no plkst. 3 naktī, bet ap plkst.9, pusstundu pēc filiāles atvēršanas, pie tās vairākās rindās gaidīja jau vairāk nekā 50 cilvēki. Apkalpoti bija aptuveni desmit.



Pavisam izveidojušās trīs rindas. Vienā iestājušies bijušie "Latvijas Krājbankas" klienti, kuri iepriekš internetā vai ar uzziņu dienesta 1188 starpniecību pieteikušies izņemt naudu vai ierasties uz konsultāciju noteiktā laikā. To izdarījuši apmēram 50 cilvēki.

Otrajā rindā, kas ir visgarākā, gaida tie bijušie "Latvijas Krājbankas" klienti, kuri ieradušies bez iepriekšējas pieteikšanās. Atsevišķa rinda izveidota bankas "Citadele" klientiem - šī rinda no rīta bija visīsākā, un tajā gaidīja vien daži cilvēki.

Lai palīdzētu organizēt kārtību un cilvēku rindas, banka piesaistījusi divus palīgus, kuri nav bankas darbinieki. Viens no viņiem dežurēja uz ielas, skaidrojot atnākušajiem cilvēkiem, kurā rindā viņiem jāstājas. Otra piesaistītā palīdze dežūrēja filiāles telpās. Pie bankas filiāles dežurē arī Valsts policijas pārstāvis.

Rindā pie filiāles gaida ne vien ventspilnieki, bet arī cilvēki no tuvākās apkārtnes, piemēram, Ugāles. Pie filiāles sastaptais ugālnieks Vilnis pastāstīja, ka rindā gaida aptuveni 20 minūtes, un viņš ieradies, lai pārskaitītu naudu no "Latvijas Krājbankas" uz citas bankas kontu.

Saskaņā ar likumu naudu varēs saņemt 60 gadus, rēķinot no 29.novembra. Atbildīgās amatpersonas tāpēc aicina cilvēkus jau pirmajā naudas izmaksas dienā "neforsēt" banku "Citadele", jo valsts garantētos noguldījumus varēs izņemt ilgu laika posmu.


FKTK pieņemtie lēmumi par garantētās atlīdzības izmaksas kārtību, vietu un laiku pēc to pieņemšanas tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un citos masu saziņas līdzekļos. Noguldījumu garantiju likums paredz, ka garantētās atlīdzības izmaksājamas 20 darbdienu laikā no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas, un šo termiņu var pagarināt vēl par desmit darbdienām.

"Krājbankas" noguldītājiem nekādi iesniegumi nav jāiesniedz. Garantētās atlīdzības saņemšanai FKTK norādītajā bankā būs nepieciešami tādi paši dokumenti, kādus parasti bankas prasa klientu identifikācijai. Jebkura persona garantēto atlīdzību varēs izņemt, sākot ar FKTK norādīto datumu un arī pēc šā datuma.

FKTK atgādina, ka saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu Noguldījumu garantiju fonds nodrošina atlīdzības izmaksu gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā līdz 100 000 eiro apmērā (ap 70 000 latu). Garantētā atlīdzība tiek aprēķināta, sasummējot noguldījumus visos kontos, ja šie noguldījumi ir sadalīti vairākos kontos vienā bankā. Garantētā atlīdzība attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz to procentiem, gan atlikumu norēķinu kontā vai algas kontā, gan uz krājkontiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: