Šobrīd visā Latvijā un arī Ventspilī trūkst asins komponentu cilvēku glābšanai, tādēļ Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīca aicina aktivizēties gan esošos, gan jaunus donorus.

«Situācija šobrīd ir ļoti smaga, es pat teiktu – katastrofāla, jo ir daudz akūtu pacientu, kuriem ir nepieciešama asins pārliešana. Taču asiņu trūkst, jo ir maz donoru,» situāciju raksturo slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļas vadītāja Baiba Griķe.

 

Asins komponentu trūkums šobrīd ir visā Latvijā, tādēļ ir arī lielas problēmas tos nepieciešamības gadījumā dabūt citur. Griķe informē, ka trūkst visu grupu asinis, tai skaitā populārākās asins grupas – O grupas un A grupas rēzus pozitīvs. Tāpat nodaļā īpaši tiek gaidīti visu grupu rēzus negatīvs donori.

 

Slimnīca aicina palīdzēt gan individuālos donorus, atnākot nodot asinis, gan arī kolektīvus. Ar nākamo nedēļu slimnīca plāno rīkot donoru akcijas maratonu, aicinot tajā piedalīties uzņēmumu un iestāžu kolektīvus.

 

Nodaļā asinis no donoriem tiek pieņemtas pirmdienās un piektdienās no plkst. 8 līdz 10 (izņemot šo piektdienu – 18.novembri, kas ir svētku diena). Pirms nākot nodot asinis, būtu vēlams sazināties ar asins sagatavošanas nodaļu pa tālruni 636 20947, lai saskaņotu donoram ērtāko ierašanās laiku. Donoram ir jārēķinās ar aptuveni 45 minūšu garu vizīti.

 

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kas jāapliecina, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

 

Donors saņem vieglas brokastis viena lata apmērā. Pēc asins nodošanas donors saņem naudas kompensāciju trīs latu apmērā pusdienām, hematogēna batoniņu, kā arī brīvdienas, saglabājot vidējo darba algu, asins došanas dienā un nākamajā dienā, iepriekš to saskaņojot ar darba devēju. Pēc donora pieprasījuma, šo dienu var pievienot arī ikgadējam apmaksātam atvaļinājumam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: