Šodien Ventspilī atklāja ceturto Glābējsilīti Latvijā – Ventspils slimnīcā.

Apskati fotogrāfijas!

Aigars Štokenbergs, iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs tieslietu ministrs: „Glābējsilītes projekta īstenošana apliecina mūsu sabiedrības spēju izprast dzīvības nenovērtējamo nozīmi. Tā ir iespēja arī sabiedrībai apliecināt savu gatavību izprast neviennozīmīgās situācijās nonākušus līdzcilvēkus, un, galu galā, šī ir iespēja jaunai dzīvībai dzīvot.”

Projekta Baby Box – vieta bērna dzīvībai vadītāja Laura Zvirbule („Divi gani – sabiedriskās attiecības”): „Lai arī kā ikviens no mums vēlētos, lai Latvijas pilsētās, reģionos un Latvijā kopumā zīdaiņi netiktu nogalināti un atstāti bezpalīdzīgā situācijā, tā ir realitāte, un tādi gadījumi ir visā pasaulē. Personai, kura ar savu bērnu uz rokām ir nonākusi pie Baby Box, ir tikai divi ceļi – apstāties, padomāt un piezvanīt, jo ir cilvēki, kuri gatavi palīdzēt visu diennakti, vai atvērt Baby Box un atteikties no sava bērna – atteikties atbildīgi, jo mazulis jau pēc 30 sekundēm nonāks mediķu rokās, bet pēc nedēļas viņam būs jauna, mīloša un gādīga ģimene.”

Projekts Ventspilī tika īstenots, pateicoties SIA „Ventspils nafta termināls” līdzekļiem – tas ir uzņēmums, kas savā 50 gadu jubilejā nolēma dāvināt pilsētai un valstij šo projektu, lai pasargātu mazuļu dzīvības un sabiedrībā aktualizētu tēmu par pamestiem zīdaiņiem.

Par godu Ventspils Glābējsilītei bērnunama „Selga” bērni un audzinātājas bija parūpējušies par Ventspils simbola – gotiņas – izgatavošanu, ko simboliski ielikt Glābējsilītes gultiņā.

Darbs pie šīs Glābējsilītes tika sākts 2011. gada aprīlī, uzsākot sarunas par kopdarbu starp projekta īstenotājiem Latvijā „Divi gani – sabiedriskās attiecības”, ģenerālsponsoru SIA „Ventspils nafta termināls”, Latvijas Bērnu fondu un projekta sadarbības partneriem – Ventspils pilsētas domi, Ventspils slimnīcu un krīzes centru ģimenēm ar bērniem „Paspārne”.

Baby Box ir vieta, kurā vecāki anonīmi var atstāt savu mazuli. Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Tas ir projekts bērna dzīvībai. Baby Box mērķis ir ne tikai izglābt nemīlēta un negribēta bērna dzīvību, bet arī sabiedrībā rosināt diskusiju par ģimenes plānošanas jautājumiem.

Ventspilī Baby Box ievietots slimnīcas „klusajā” teritorijā, lai cilvēks, kurš ievieto bērnu Glābējsilītē, paliktu anonīms – tieši tāpat kā citviet Latvijā. Arī citur pasaulē pie Baby Box nav ne video novērošanas kameru, ne apsardzes.

Latvijā pirmais Baby Box tika atklāts 2009. gadā Rīgā, tad sekoja Liepāja un Daugavpils. Līdz šim Latvijas Glābējsilītēs ievietoti 11 mazuļi – 6 meitenes un 5 zēni. 9 mazuļi atstāti Rīgā, bet 2 – Liepājā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: