Sestdien, 8.oktobrī, tieši 120 gadus pēc kartupeļu dumpja notikumiem Ventspils ostā, Ventspils muzejs piedāvā savu kartupeļiem veltīto stāstu.

Vēsturiskais notikums risinājies 1891.gada 5.oktobrī, kad strādnieki mēģinājuši apturēt vietējo kartupeļu izvešanu uz ārzemēm, pamatojot savus protestus ar to, ka tad arī Kurzemē iestāšoties tāds pats bads kā Krievijā. Protestos kopumā piedalījās aptuveni 700 personu. Protestētāji savas dusmas vērsa pret vietējiem kārtības uzturētājiem – gorodovojiem, - diviem pat tika norauti uzpleči. Lai arī galvenos dumpiniekus apcietināja, tomēr galu beigās kartupeļu kuģu ceļojums tika apturēts.

Ventspils muzejam šis notikums likās pietiekams, lai ne tikai pieminētu 120.gadus veco dumpi Ventmalā, bet arī ieskatītos vērtīgā dārzeņa ienākšanas vēsturē Latvijas teritorijā.

Sestdien, 8.oktobrī no plkst.16:00 līdz 19:00 Livonijas ordeņa pils piedāvā pasākumu visiem kartupeļu ēdājiem, kurā varēs: oglēs cept kartupeļus, rotāties kartupeļu ziediem kā reiz to darījusi Marija Antuanete, darināt savus kartupeļu vīriņus, sieviņas un vaboles, ar klīstera atbalstu piedalīties kopīgajā zelta kartupeļa skulptūras tapšanā, izgatavot personīgo kartupeļa zīmogu, pagaršot z/s Akmeņkalni našķus un kopā ar akordeonu ļauties tupeņu etnogrāfiskā eksperimenta īpašajam vilinājumam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: