Baltijā pirmais satelīts VENTA–1 ir izgatavots, uzsākta tā testēšana un norit līgumsarunas ar firmām no Indijas, Krievijas un ASV par satelīta palaišanu kosmosā.

Ventspils mēra Aivara Lemberga komentārs – VIDEO.

Satelīta prezentācijas pasākumā Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centra telpās tika demonstrēts satelīta inženiermodelis, stāstīts par satelīta pielietojuma iespējām un signālu raidīšanas principiem, kā arī diskutēts par aktuālajiem Venta-1 būvniecības un palaišanas jautājumiem.

Fotogrāfijas no pasākuma:

Galerija 1

Galerija 2

Latvijas pirmais pavadonis "VENTA – 1" tapis kā izglītības projekts, ko īsteno Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, Ventspils Augstskola un Brēmenes Tehniskā universitāte (University of Applied Sciences Bremen), sadarbojoties ar Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes speciālistiem.         

Satelīta VENTA – 1 krustmāte Dana Reizniece–Ozola atzīmēja, ka satelīta izgatavošana ir nozīmīgs solis Latvijai, kā arī izteica cerību, ka jau šī gada beigās vai nākamā gada pirmajā pusē izdosies satelītu palaist kosmosā.

Latvietis Indulis Kalniņš, kurš jau vairāk nekā 20 gadus dzīvo un strādā Vācijā, satelīta projektā pārstāv Brēmenes Tehnisko universitāti. Kalniņš, kuram ir pieredze satelītu būvē, pastāstīja, ka VENTA–1 ir jauns, unikāls satelīts, kurš sver 7,5 kg.

Satelīts tā izstrādes laikā nedaudz izmainījis savu formu – sākotnēji iecerēts to veidot nedaudz mazāku, taču tad izlemts, ka visiem tā elementiem jābūt dubultā, lai nodrošinātu ilgāku satelīta darbu.

Satelīta elektronika paslēpta alumīnija korpusā, kas pasargās to no kaitīgās radiācijas ietekmes. Satelīta galvenā krava ir AIS uztvērējs. Uz šī satelīta testēs zviedru ražojuma Plug and Play moduli, kas izgatavots ASV militāristu vajadzībām.

Satelītam ir Anglijā ražota Litija jonu baterija, Vācijā ražota magnētiskā piedziņa un iebūvēta arī kamera.

Ventspils Augstskolas profesors Juris Žagars, kurš bija satelīta izstrādes iniciators, sacīja, ka citās valstīs par kosmosa nozari atbild Ekonomikas ministrija, bet mūsu valstī Ekonomikas ministrija šo funkciju nav vēlējusies uzņemties, tāpēc šefību par to uzņēmusies Izglītības un zinātnes ministrija. Žagars atzinīgi novērtēja toreizējās ministres Tatjanas Koķes atbalstu un izpratni. Profesors Žagars pauda gandarījumu par to, ka 20 augstskolas studenti projekta ietvaros Brēmenē Induļa Kalniņa vadībā ieguvuši zināšanas par satelītu izgatavošanu un datu apstrādi.   

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    prof.Preobraženskis F.F. 22.02.2019, 17:46:33

    Vēl viens "veksmes stāsts":
    https://jauns.lv/raksts/zinas/319349-latvijas-pirma-satelita-venta-1-kosmosa-misija-nav-izdevusies

    Vai tas dēļ neveiksmīgi izraudzītās krustmātes?

  • 0
    prof.Preobraženskis F.F. 22.02.2019, 17:47:12

    veiksmes-labotam ticēt...

  • -6
    sranskis 22.02.2019, 20:19:28

    Un kurš prātā apdalīts izraka vecu rakstu? Pat no 2011.gada!

  • 0
    Cita kurzemniece 22.02.2019, 21:38:26

    Es domāju,ka tāpēc,ka parādijusies jauna informācija par šī projekta izgāšanos.

  • 0
    Nah- nahs. 23.02.2019, 12:58:47

    Nu i nah.. tādu satelītu.
    Tas simbolizē mākslīgi uzfrišināto Ventspili,kur aiz košās ārienes slēpjas tāds pat,ja ne lielāks posts,kā citur Latvijā.

  • 0
    Nah Nahs VI 25.02.2019, 16:10:36

    Gan jau nākošais izdosies!
    Ventspils-pilsēta ar rītdienu!
    To dzirdam šodien.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: