Ventspils slimnīcā no rudens pacientus regulāri konsultēs reimatoloģe Evita Sikora no Rīgas Stradiņa slimnīcas Reimatoloģijas centra.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis informē, ka Ventspilī reimatologa nav jau gadiem ilgi. Pagājušajā gadā slimnīcā pacientus konsultēja latviešu izcelsmes reimatologs Juris Lazovskis no Kanādas. Viņš savas vizītes laikā konsultēja aptuveni 130 pacientus, atklājot arī daudzus jaunus reimatoīdā artrīta pacientus. «Tas bija kā signāls, ka Ventspilī šīs saslimšanas ir aktuālas, tādēļ slimnīcas vadība rīkojās, lai piesaistītu reimatologu, kas pacientus konsultētu regulāri,» atklāj dr. Gīlis.

 

Iesākumā reimatologs pacientus konsultēs vienu reizi mēnesī. Taču, ja pacientu plūsma būs liela, konsultācijas varētu notikt biežāk. Pagaidām tas būs maksas pakalpojums, taču slimnīcas administrācija aktīvi strādā, lai šīs konsultācijas ventspilniekiem būtu pieejamas par valsts naudu.

 

Reimatologs ir speciālists, kurš ārstē kaulu un locītavu, kā arī saistaudu un tā sauktās sistēmslimības, kuru gadījumā iesaistītas vairākas orgānu sistēmas. Zināmākās no reimatiskajām slimībām ir osteoartrīts, reimatoīdais artrīts, sistēmiskā sarkanā vilkēde, sklerodermija, dažādi artrīti (reaktīvs artrīts, psoriātisks artrīts, artrīts pacientiem ar hroniskām iekaisīgām zarnu slimībām), miozīti (muskuļu iekaisīgi bojājumi), vaskulīti (asinsvadu iekaisīgas slimības).

 

Īpaši svarīgi ir agrīni atklāt un ārstēt reimatoīdo artrītu, kas ir viena no locītavas kropļojošākajām reimatiskajām slimībām. Par saslimšanu ar reimatoīdo artrītu liecina trīs galvenās pazīmes: stīvums locītavās, īpaši plaukstās un pēdās, no rīta, kas ilgst vairāk nekā pusstundu pēc piecelšanās, kā arī pietūkums un sāpes pirkstu un plaukstu pamatnes locītavās. Cilvēki bieži cer, ka sāpes pāries, un bieži tā arī notiek, jo locītavas var sāpēt arī pēc infekcijas slimībām, pēc pārstrādāšanās un citu iemeslu dēļ.

 

Taču reimatoīdais artrīts ir ļoti viltīga slimība – šajā gadījumā ne sāpes, ne pietūkums nepazūd. Slimība progresē lēni, bet nenovēršami. Neārstēta tā rada locītavu deformācijas, līdz galarezultātā locītavas pārstāj funkcionēt. Lai apstādinātu locītavas kropļojošo procesu, reimatoīdais artrīts jāārstē agrīni un agresīvi. Par šīs slimības izplatību Latvijā datu nav, taču pasaulē kopumā slimo 1% iedzīvotāju.

 

Reimatisko slimību ārstēšana bieži ir starpdisciplināra – iesaistīti tiek infektologi, nefrologi, kardiologi, neirologi, traumatologi ortopēdi, arī fizikālās terapijas un fizioterapijas speciālisti.

 

Uz konsultāciju pie reimatologa var pieteikties slimnīcas reģistratūrā pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: