Darba rūķis ar bezgala labu sirdi – tā Mārcis Ziemanis tika pieteikts, pasniedzot viņam Ventspils Jauniešu gada balvu galvenajā nominācijā – Gada jaunietis 2023. Brīdi pirms saspringtās eksāmenu sesijas un daudzo pienākumu starplaikā tikāmies uz sarunu, kurā runājām gan par mācībām un profesijas izvēli, gan arī par Ventspils kultūras dzīvi un viņa tuvākajiem plāniem, kas ir gana iespaidīgi un priecēs daudzus ventspilniekus.

Mārcis Ziemanis ir Ventspils Mūzikas vidusskolas Ritma mūzikas un mūzikas tehnoloģiju nodaļas 4. kursa students, Studentu padomes prezidents, Mūzikas vidusskolas kultūras pasākumu organizators, skatuves meistars Kurzemes filharmonijā, kā arī uzņēmuma SIA Pētera sēta dibinātājs un valdes loceklis. Mārcis nāk no trīs bērnu ģimenes. Viņam ir vecāka māsa un brālis, kas šobrīd pārcēlušies uz dzīvi Rīgā. Mamma strādā par skolotāju un ir Hellen studijas sirds un dvēsele, savukārt tētis ir daudzpusīgs speciālists, pēc Mārča sacītā – «cilvēks ar zelta rokām, kurš prot pilnīgu visu».

Pateicīgs savai izvēlei

Līdz 9. klasei Mārcis mācījās 4. vidusskolā. Absolvējis pamatskolu, viņš iestājās Mūzikas vidusskolā, lai apgūtu skaņu operatora profesiju. Kopš tā laika pagājuši četri gadi, kas nozīmē, ka šobrīd straujiem soļiem izskaņai tuvojas noslēdzošais mācību gads. Pagājušajā nedēļā sākās eksāmenu sesija, un jau drīz būs pienākusi arī noslēguma darba aizstāvēšanas diena.

«Bērnībā es biju aktīvs bērns, vecāki mani veda visur, kur vien varēja. Kopš sākumskolas klasēm periodiski apmeklēju arī bērnu Mūzikas skolu – sāku ar bungām, tad bija ģitāras spēle, vēlāk aizgāju uz dziedāšanu, ilgus gadus dziedāju arī Jūras akmentiņos, bet, neskatoties uz visu to, līdz pēdējam brīdim teicu, ka neiešu Mūzikas vidusskolā, un, redz, kur es esmu!» nosmej jaunietis. «Sākumā man bija bailes, bet tad es atradu ceļu, kur varu būt mūzikā, lai tas ir patīkami un baudāmi.» Vaicāts par profesijas izvēli, Mārcis stāsta, ka toreiz īstajā laikā un vietā sanāca zīmīgas tikšanās ar skaņu režisoriem, gaismu režisoriem, kas netieši pamudināja arī pašam doties šajā virzienā. Un savu izvēli viņš nenožēlo. Mārcis augstu vērtē pieredzi, ko ieguvis Mūzikas vidusskolā, ģimenisko gaisotni, kas valda skolas saimē, un plašās iespējas, ko izglītības iestāde piedāvā: «Galvenais ir izmantot to visu, ko mums dod!» Jaunieša skatījumā skaņu režija ir perspektīva joma ar daudz iespējām, turklāt šobrīd, kad kultūras dzīve daudzviet uzņem lielākus apgriezienus, trūkst profesionālu, augsti kvalificētu speciālistu.

Galīgo lēmumu par to, ko darīt tālāk – pēc Mūzikas vidusskolas absolvēšanas, Mārcis vēl nav pieņēmis. Tagad priekšā darbu pilna vasara, taču viņu ir ieinteresējušas studijas Latvijas Kultūras akadēmijā, programmā Radošās industrijas, kas tiek īstenota sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, tādējādi sniedzot zināšanas arī uzņēmējdarbībā.

Var un spēj daudz

Pateicoties lielām darbspējām, Mūzikas vidusskolā Mārcis ne tikai mācās, bet arī strādā – viņš ir kultūras pasākumu organizators, koordinējot pasākumu tehniskos procesus. Tāpat Mārcis ir daļiņa no Kurzemes filharmonijas kolektīva, kur viņam uzticēti skatuves meistara pienākumi. Tas viss – trīs nodarbošanās – vienā lieliskā mājā, mīļi nosmej Mārcis.

Izmantojot izdevību, aprunājāmies arī par aizkulisēm – kultūras pasākumu tehnisko pusi, kas apmeklētājiem paliek neredzama. Aiz katra pasākuma stāv komanda: producenti, skaņotāji, gaismotāji, skatuves meistari, uz kuru pleciem ir liela atbildība. Lielākos pasākumos scenogrāfijas uzbūve ir vairāku dienu ilgs darbs. Turklāt katra pasākuma beigas ir atkal jauns darba cēliens. «Mums savā starpā ir jāprot cieši sadarboties, jo, ja iztrūkst kāds ķēdes posms, tad neizbēgami sākas problēmas – mazākas, lielākas, kā nu kuru reizi, bet vienmēr visu kaut kā atrisinām,» dalās jaunietis. «Varētu domāt, kas tur tāds – pusotru stundu ilgs koncerts, taču ieguldītais darbs pirms un nereti arī pēc tam ir ilgs.»

Tāpat aizvadītajā mācību gadā viņš bija ievēlēts par Mūzikas vidusskolas Studentu padomes prezidentu. Mārcis stāsta, ka Studentu padomes prioritāšu augšgalā ir vienaudžu – skolasbiedru – labsajūta un emocionāli veselīga mācību vide. Sadarbojoties ar pedagogiem un skolas vadību, tiek risināti arī citi jauniešiem svarīgi jautājumi. Jārūpējas arī par kultūras un izklaides norisēm.

Kvalitatīvs kultūras piedāvājums

Mārča kā jaunieša un arī kultūras darbinieka skatījumā pie mums kultūras dzīve pēdējā laikā ir sasparojusies. Daudz aktīvāka kļuvusi naktsdzīve, par ko daudzi iepriekš sūdzējās. Un arī kultūras pasākumi, viņaprāt, ir pietiekamā apjomā, turklāt visdažādākajām gaumēm: «Esot šajā kultūras burbulī, man šķiet, ka šobrīd Ventspilī pasākumu piedāvājums ir lielāks, nekā cilvēki patiesībā to apjauš. Ir ļoti daudz kvalitatīvu pasākumu, kuros ir salīdzinoši maza apmeklētība. Daudzi nezina par tādām Mūzikas vidusskolas rīkotajām Ērģeļmūzikas dienām, Kamermūzikas dienām... Reizi mēnesī vai nedaudz retāk Ventspils kafejnīcās notiek džeza improvizācijas vakari, viena no pēdējām notika Windau Coffee. Man šķiet, ka reizēm cilvēki sūdzas par to, ka kaut kas nav vai ka ir slikti, bet tajā pašā laikā paši nemaz neinteresējas un nemeklē. Pilnīgi katram, protams, nevarēs izpatikt, bet Ventspilī ir liela pasākumu daudzveidība.»

VIETA, KUR būt

Apvienojoties komandā ar radošiem, mērķtiecīgiem un daudzpusīgiem cilvēkiem – saviem draugiem un kolēģiem, Mārcis ir izlolojis ideju par koncertu ciklu Ventspils saulrietu mūzikas vakari, kas šovasar notiks jaunā Ventspils Dienvidu pludmales kafejnīcā VIETA, KUR būt pie 6. ieejas, izejot cauri Jūrmalas parkam. Vasaras vakaru un saulrieta noskaņās pamatā plānoti akustiskie koncerti. Visas vasaras garumā būs vairāki koncerti, kuros viesosies dažādi mūziķi un izpildītāji. Koncertu cikls tiks atklāts jau nākamnedēļ – 20. jūnijā plkst. 21 pludmalē muzicēs mūziķis Chris Noah. «Sanācis dzirdēt dažādus viedokļus, tāpēc centīsimies vasarā atdzīvināt Ventspils pludmali,» ideju pamato Mārcis. «Atkal sanāca tā, ka ir īstais laiks un īstie cilvēki, un, atklāti sakot, man pašam vēl grūti līdz galam noticēt, ka kaut kas tāds top, realitātes sajūta nāk pavisam lēnām.»

Mārcis neslēpj, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem ir laikapstākļi, kas Ventspilī, piekrastes pilsētā, mēdz būt īpaši mainīgi un nepastāvīgi. «Bet ir jāriskē!» apņēmību pauž jaunietis.

Mārcis ir ļoti pateicīgs līdzcilvēkiem, kas sadzirdēja viņa ideju un izrādīja vēlmi iesaistīties. Ļoti liels atbalsts ir ģimene. «Bez tēta palīdzības es nebūtu tik tālu ticis,» pateicībā pauž Mārcis, pastāstot, ka pludmales kafejnīcas būdiņa tika atjaunota pašu spēkiem. Talkā nāca arī draugi un kolēģi, palīdzot sakārtot apkārtni, lai apmeklētājus varētu uzņemt skaistā un gaumīgi iekārtotā vietā. «Man šis ir ļoti liels izaicinājums, bet es apzinos, ka tas nav neiespējami. Ja vien grib, tad visu var. Protams, ir bijis, kad liekas – rokas nolaižas, ir nogurums, bet man blakus ir ļoti atbalstoši cilvēki, kas vienmēr pastumj uz priekšu un nāk palīgā, ja redz, ka ir grūti, to es tiešām no sirds novērtēju,» turpina jaunietis.

Nopelnīt apkārtējo uzticību

Runājot par jauniešiem un par piemēru, kādu viņš gribētu rādīt vienaudžiem, Mārča ieskatā jauniešiem viens no grūtākajiem uzdevumiem ir noticēt sev, īpaši tad, kad izteikti jūtams apkārtējo spiediens un pieaugušo neuzticība gadu starpības dēļ. Taču pasaule ir gājusi uz priekšu, šodien jaunieši jau var ļoti daudz salīdzinoši agrākā vecumā. To veicinājušas plašās iespējas un tehnoloģiskā attīstība. «Arī pats esmu saskāries ar to, ka pieaugušie baidās uzticēties tāpēc, ka vēl esmu jauns, bet, man šķiet, šādos brīžos svarīgākais ir uzticēties pašam sev un vienkārši darīt. Jārēķinās ar to, ka apkārtējo spiediens būs vienmēr,» pārdomās dalās Mārcis.

Pēdējā laikā viņš ir uzņēmies ļoti daudz un neslēpj, ka brīžiem jūtas kā ar vienu kāju stāvot uz sliekšņa un žonglējot ar enerģiju un izsīkumu: «Ir laika trūkums, stress eksāmenu un diplomdarba dēļ, visu laiku esmu kustībā. Brīvdienu ir ļoti maz, bet es ļoti cenšos mācīties atpūsties. Ja ir brīva diena, apzinos, ka to vajag izmantot, lai kaut kur aizbrauktu, satiktos ar draugiem, atpūstos no ikdienas.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: