Ventspils Svētā Nikolaja pareizticīgo draudzei piederīgā Zane Stikāne savu kalpošanu apvieno ar profesionālo darbību. Būdama restauratore meistare, viņa apņēmusies atjaunot dievnama ikonas. Šobrīd restaurētas četras.

Mākslas akadēmijas Restaurācijas nodaļā Zane specializējās stājglezniecības restaurācijā, ar laiku iegūstot maģistres grādu un meistares titulu. «Studējot bijām ļoti, ļoti noslogoti. Mācījāmies sešas dienas nedēļā, bet vasaras prakse ilga divus mēnešus. Jau toreiz sapratu svarīgu nosacījumu – restauratoram ar vienādu pietāti jāstrādā ar katru darbu – gan tad, ja priekšā nāk Purvīša, gan tad, ja kaimiņu Jankas darbi, turklāt oriģināldarbā maksimāli jāsaglabā autora iecere. Savs es jāiebāž kabatā, tā ir elementāra restauratora ētika.»

Pēdējos gados Zane vairākkārt izmantojusi Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirtās radošās stipendijas un sadarbojusies ar Ventspils muzeju, atjaunojot, piemēram, Idas Grīnbergas-Dinglingeras un Kārļa Dannes gleznas, nesenos pasūtījumus papildina arī Jelgavas muzeja uzdevumā restaurētie Ģederta Eliasa mākslas darbi. Pagājušā gada rudenī meistare sāka atjaunot Svētā Nikolaja pareizticīgās baznīcas fasādes ikonas. «Cienu cilvēkus, kas radīja šīs ikonas, apzinoties, ka svētbildes atradīsies augstu virs zemes un nebūs perfekti saskatāmas.»

Vairāk lasi sestdienas laikrakstā „Ventas Balss”!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: