Valdība akceptējusi akcīzes nodokļa likmju palielināšanu stiprajam alkoholam, cigaretēm un benzīnam.

Eksperti vērtē, ka tas veicinās nelegālo tirgu un cerētie miljoni budžetā izpaliks.

 

Nodokļa likmju kāpums plānots no šā gada 1. jūlija, un tas ir viens no papildus ieņēmumu pasākumiem valsts budžeta grozījumos. Šogad papildus plānots iekasēt 14,5 miljonus, bet 2012. gadā – 37,5 miljonus latu.

 

Grozījumi paredz akcīzes nodokli benzīnam palielināt par diviem santīmiem litrā. Tas izraisīs kārtējo cenu kāpumu degvielai un arvien ticamākas kļūst prognozes, ka degvielas cena ar laiku varētu sasniegt latu par litru.

 

Tiks noteikts arī pakāpenisks akcīzes nodokļa paaugstināšanas grafiks cigaretēm un smēķējamai tabakai. Pašlaik akcīzes nodoklis cigaretēm ir 48 lati par 1000 cigaretēm. Un tas tiks paaugstināts līdz 52 latiem. Tātad varam rēķināt, ka par cigarešu paciņu akcīzes nodoklis palielināsies par astoņiem santīmiem.

 

Savukārt stiprajam alkoholam akcīzes nodokļa likme palielināsies no 890 uz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta. Tātad, pieaugums ir 5%. Alkohola ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes loceklis Vitolds Bremmers akcentē, ka tā ir kārtējā kāpšana uz grābekļa. Viņš atgādina, ka jau 2009. gadā tika pacelts akcīzes nodoklis alkoholam un tajā pašā gadā akcīzes nodoklī tika iekasēts par sešiem miljoniem latu mazāk, bet 2010. gadā – par septiņiem miljoniem latu.

 

«Tas viss mani vedina lūgt Dievu, lai mūsu valstī noteiktu pieklājīgu minimālo algu. Ja man būtu normāli ienākumi, tad man būtu pilnīgi vienalga cik lieli ir nodokļi,» komentējot akcīzes nodokļa palielināšanu sacīja ventspilnieks Varis. Tikmēr uzrunāto Andri visvairāk uztrauc degvielas sadārdzināšanās, jo dzert vai pīpēt ir katra paša izvēle, taču degviela ir ikdienas nepieciešamība. Tas atkal sadārdzinās Latvijā ražoto preču izmaksas un distribūciju.

 

Runājot par cigarešu sadārdzināšanos, Andris saka, ka viņš visdrīzāk atmetīšot smēķēšanu. «Katrā ziņā es cigarešu kontrabandu netaisos atbalstīt, uz točku pēc šņabja neiešu un zagtu degvielu nepirkšu, taču būs cilvēki, kas to darīs. Jau tagad tas notiek diezgan plaši,» sacīja Andris.

 

Nelegālais tirgus tiešām uzņem apgriezienus. Šā gada pirmajos mēnešos cigarešu kontrabandas līmenis ir 37,7%, liecina pētījumu aģentūras TNS Latvia dati. Arī Ventspilī ik pa laikam cigarešu kontrabandu atklāj muitā, bet tirgošanos tā saucamajās točkās. Nesen kriminālvajāšanai nodots vīrietis, kura dzīvesvietā, Celtnieku ielā, izņemtas 3260 cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām, kā arī 20 litri etilspirta.

 

Ventas Balss rakstījusi arī par Pārventas tirgū populārāko lēto smēķu pārdevēju tanti Zinu. Tāpat esam rakstījuši par no vagoniem un kuģiem nolietās un no cauruļvada nozagtās dīzeļdegvielas tirgošanu Ventspilī. Eksperti lēš, ka Latvijā degvielas pelēkā tirgus daļa varētu būt tuvu 40%. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: