Ventspils uzņēmums Aspired sācis klientiem visā pasaulē piedāvāt kabatas izmēra pārnēsājamu gaisa kvalitātes, mitruma un temperatūras sensoru Airvalent, kas izmantojams mājoklī vai birojā.

Uzņēmuma pārdošanas un mārketinga vadītājs Eduards Pērkons stāsta, ka daudzi pat neaizdomājas, cik ļoti gaisa kvalitāte telpās ietekmē cilvēka pašsajūtu, kognitīvās spējas, piemēram, uztveri, uzmanību, atmiņu, un darbaspējas. CO2 līmeni mēra miljondaļās jeb ppm. Ārā, svaigā gaisā CO2 līmenis parasti ir ap 300–400 ppm, labi vēdinātās telpās – ap 500–600 ppm. Optimāls CO2 līmenis ir līdz 1000 ppm. Pārsniedzot to, parādās miegainība un samazinās kognitīvās spējas. Virs 1500 ppm cilvēks sajūtas jau diezgan nekomfortabli, bet, CO2 koncentrācijai pārsniedzot 2000 ppm, var sākt sāpēt galva, zust koncentrēšanās un uzmanība, paātrināties sirdsdarbība un rasties citas problēmas. Paaugstināts CO2 līmenis atstāj iespaidu arī uz miega kvalitāti un var veicināt saslimšanu ar elpceļu slimībām. Ja CO2 rādītājs pārsniedz 2000 ppm, tā jau ir kritiska robeža, bet starp 1000 un 2000 ppm jādomā par vēdināšanu, uzsver Pērkons.

Aspired pārstāvji praksē par to pārliecinājušies nupat notikušajā pasaulē lielākajā tehnoloģiju izstādē GITEX Global Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, kur uzņēmums, pateicoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstam, varēja darboties Latvijas stendā, prezentējot savu jauno produktu, ko tirgū piedāvā pavisam nesen. Sākot darbu milzīgajā hallē, sensors fiksējis normālu CO2 līmeni, bet jau pēc pāris stundām, kad cilvēkiem parādījusies miegainība un nogurums, bijis redzams, ka rādītājs pacēlies virs normas un bijis no 1500 līdz 1900 ppm. Tādās situācijās, lai saglabātu mundrumu, kafija nelīdzēs – nepieciešama vēdināšana.

Ventspilī radītais produkts apvieno augstās tehnoloģijas ar dizainu. Tas izstrādāts un arī tiek sakomplektēts Ventspilī. Šobrīd gaisa sensori top ražotnē Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā, bet jau šī gada beigās uzņēmums pārcelsies uz jauno ražošanas ēku Ganību ielā. Šobrīd uzņēmumā ir vairāk nekā 20 darbinieku, bet, paplašinot ražošanu, darbinieku skaits pieaugs.

Airvalent no līdzīgiem produktiem atšķiras ar to, ka ir pasaulē mazākais – tā ir kompakta kabatas formāta ierīce, kas ērti ieguļ plaukstā un ko viegli paņemt līdzi un lietot, piemēram, gan mājās, gan darbavietā. Ierīcei ir baterija, kas būs jāuzlādē vidēji reizi 20 dienās.

Airvalent iebūvēts NDIR sensors, kas nodrošina augstu mērījuma precizitāti. Ierīces korpuss izgatavots no alumīnija, kas ir dabai draudzīgākais risinājums. «Mums bija svarīgi izmantot pēc iespējas mazāk naftas produktu – mēs domājam arī par ilgstpēju,» norāda Pērkons. Līdzīgiem produktiem korpuss esot izgatavots no plastmasas. Korpusam iespējamas trīs krāsas: melna, zelta un sudraba. Klients var izvēlēties kādu no jau gatavajiem – šobrīd 45 – aizsargstikliņa dizainiem atbilstoši mājokļa dizainam vai savai gaumei. Bet aizsargstikliņu var arī personalizēt, piemēram, ar sava uzņēmuma logotipu, kā to jau izdarījis Ventspilī pazīstamais ražošanas uzņēmums Bucher Municipal. Sensorus var izmantot arī kā uzņēmuma korporatīvo dāvanu.

Līdz ar produktu izstrādāta mobilā lietotne, kas darbojas gan Android, gan iOS operētājsistēmās. To bez maksas var lejupielādēt telefonā. Ar lietotnes palīdzību iespējams monitorēt ierīces darbu un mainīt iestatījumus, piemēram, to, cik bieži sensors nolasīs datus. Standarta intervāls, kas nodrošina baterijas optimālu izmantošanu, ir piecas minūtes, bet var iestatīt intervālu no vienas līdz pat 15 minūtēm. Personalizēt var ne tikai aizsargstikliņu, bet, izmantojot lietotni, arī sensora ekrāna skatu. Tā kā cilvēki dažādi uztver informāciju, uzņēmums sagatavojis desmit iespējamos ekrāna skatus, no kuriem klients var izvēlēties sev un savai uztverei atbilstošāko. Lietotnes iestatījumos var izvēlēties arī to, kā sensors paziņos par paaugstināta CO2 līmeņa sasniegšanu.

Šobrīd Ventspilī ražotos produktus var iegādāties produkta mājaslapā airvalent.com, kā arī Latvijas, Igaunijas, Somijas un Lietuvas internetveikalos. Prezentējot jaunos sensorus izstādēs Rīgā un Dubaijā, jau saņemtas labas atsauksmes un aizsākušās jaunas sadarbības. Vairāki jaunā produkta eksemplāri arī nopirkti. Pērkons uzsver, ka jaunais produkts galvenokārt domāts Amerikas un Vācijas tirgum, kur klienti novērtē personalizāciju un kur mājsaimniecības ēdiena gatavošanai daudz izmanto gāzi, kas būtiski pasliktina gaisa kvalitāti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: