Ikdienā saziņa un liela daļa pakalpojumu tiek realizēti, izmantojot modernās tehnoloģijas. Kā tās izmantot un kā neapjukt plašajā informatīvajā telpā, palīdz apgūt Ventspils bibliotēkas Reģionālais mācību centrs.

Reģionālais mācību centrs ir ar datoriem un citu tehniku aprīkota mācību telpa, kas atrodas Galvenajā bibliotēkā, un tajā ikvienam interesentam iespējams saņemt gan individuālas konsultācijas tehnoloģiju un e-pakalpojumu jautājumos, gan piedalīties kādā no Mācību centra piedāvātajām grupu nodarbībām.

Nodarbības grupās

Mācību centra telpā grupu nodarbības tiek organizētas divreiz nedēļā – pirmdienās un piektdienās. Savukārt otrdienās grupu nodarbības Mācību centrs rīko Pārventas bibliotēkā, un reizi nedēļā Gāliņciema bibliotēkā notiek individuālās konsultācijas – ar mērķi nākotnē jaunajā Gāliņciema sabiedriskajā centrā organizēt grupu apmācības. Galvenajā bibliotēkā šobrīd darbojas divas grupas, un katrā no tām ir līdz desmit cilvēku. «Pasaule kļūst arvien digitālāka, un Mācību centrs ir kā tilts, kas palīdz savienot digitalizāciju ar pašu cilvēku,» stāsta centra vadītāja Ance Upeniece. «No vienas puses, nodarbības vairāk paredzētas vecāka gadagājuma cilvēkiem un tādiem, kuriem viedierīču un datora lietošanas prasmes ir salīdzinoši nelielas. Tiem, kuri tik tikko ir saņēmušies lielajam lēcienam digitālajā pasaulē. Tajā pašā laikā pie mums nāk arī tādi, kuri vēl strādā. Līdz ar to nevar teikt, ka prasmes apgūst tikai seniori. Cenšamies palīdzēt visiem.»

Pašlaik grupu nodarbībās iespējams apgūt viedtālruņu sniegtās iespējas, mācīties izmantot e-pakalpojumus, internetbanku, rēķinu apmaksu internetā un dažādas saziņas iespējas sociālajos tīklos. «Programmā ir iekļauta arī nodarbība Datora izmantošanas pamati, bet to mums nākas pasniegt arvien retāk,» tendences skaidro Upeniece. «Datori mūsdienās kļūst mazāk aktuāli, cilvēki ir vairāk pārgājuši uz viedierīcēm.» Agrāk grupu nodarbības tika rīkotas pēc konkrētas programmas. Tagad – skatoties vairāk pēc pieprasījuma un tēmu aktualitātes. «Skatāmies, kas katram konkrētajā dienā ir aktuāli – varbūt kaut kas telefonam atgadījies, varbūt ir kāda tehniska problēma, ko kopīgiem spēkiem atrisināt. Kad esam izrunājuši aktuālos jautājumus, tad mācāmies, kas nu tajā reizē paredzēts.»

Digitālie rīki

Mācību centra nodarbības tiek veidotas tā, lai cilvēkiem palīdzētu apgūt ikdienā nepieciešamākās digitālās prasmes. «Mācāmies, kā pieslēgties tiešsaistē ar Zoom aplikācijas palīdzību, kā lietot Mobilly, kā izmantot komunikācijai domātās aplikācijas, piemēram, WhatsApp un Messenger,» populārākos apgūstamos digitālos rīkus min Mācību centra vadītāja.

Nodarbībās tiek mācīts, kā orientēties portālā Latvija.lv. Liela daļa pakalpojumu pāriet e-vidē un platforma Latvija.lv mainās un nemitīgi tiek papildināta, tādēļ šī nodarbības tēma ik pa laikam tiek atkārtota. «Apspriežam jaunākos portālā Latvija.lv izmantojamos pakalpojumus. Ja arī kādam tajā laikā kāds jaunais pakalpojums nav aktuāls, tad vismaz viņš zina, kā ieiet lapā, kā ielogoties un kā meklēt pakalpojumus,» skaidro Upeniece. No interneta vietnēm šobrīd aktuāla arī platforma Datamed. Saistībā ar valstī uzsākto pārejas posmu uz obligātajām ID kartēm, biežāk tiek runāts un mācīts arī par e-paraksta izmantošanu. Šīs sezonas aktualitāte ir Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS), kurā šobrīd notiek gada deklarāciju iesniegšana. Nodarbībās aplūko gan to, kā sagatavot un iesniegt deklarāciju, gan arī to, kā pievienot attaisnojamo izdevumu čekus un dokumentus viedierīču aplikācijā. Nodarbībās tiek mācīts arī par bibliotēkas e-pakalpojumiem – katalogu, datubāzēm, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas u. c. datubāzēm un resursiem.

Socializēšanās veids

Cilvēki Mācību centra rīkotās nodarbības apmeklē ne tikai, lai apgūtu dažādas prasmes. Tas ir labs veids, kā socializēties, satikt citus. Mācību centra vadītāja skaidro, ka ir tādi cilvēki, kas Mācību centra rīkotās nodarbības apmeklē regulāri, ir arī tādi, kuri nāk retāk, bet noteikti gaidīti tiek visi. Visi Mācību centra piedāvātie pakalpojumi ir bez maksas.

Reizi nedēļā Mācību centrā gan datorprasmes, gan viedierīču lietošanu apgūst bērni no Atbalsta centra ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš. Mācību centrs sadarbojas arī ar 6. vidusskolu, kuras audzēkņi bibliotēkā apgūst medijpratību. «Jaunieši, protams, ir zinoši dažādās jomās. Tajā pašā laikā prasmes, kā iegūt un izvērtēt informāciju, viņi vēl tikai apgūst. Par medijpratību un viltus ziņām runājam arī ar senioriem. Viņi gan, jāatzīst, lielākoties paši ļoti labi orientējas informatīvajā telpā. Seniori lasa un zina par dažādiem krāpniecības veidiem internetā un ir ļoti labi informēti, kā pareizāk rīkoties,» iedzīvotāju medijpratības prasmes vērtē centra vadītāja. Gan individuālās konsultācijas, gan grupu nodarbības apmeklē tādi, kuri Mācību centra organizētajās aktivitātēs iesaistās jau no pašiem pirmsākumiem. «Viņi ir tiešām ļoti zinoši, un nereti ir tā, ka mēs mācāmies cits no cita, visi kopā.»

Mācību centrs strādā darba dienās no plkst. 8.30 līdz 17. Interesenti, kuri vēlas iesaistīties Mācību centra nodarbībās, aicināti zvanīt uz Mācību centra tālruni 26603666 vai pieteikties uz vietas Galvenajā bibliotēkā. Tāpat iespējams pieteikties individuālām konsultācijām, kur var uzzināt visu neskaidro par viedtālruņa, datora un e-pakalpojumu – internetbankas, e-paraksta u. c. – izmantošanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: