Jaunākās paaudzes videodermatoskops, ar kuru strādā Ventspils poliklīnikas dermatologs Mārcis Šepte, paredzēts ādas veidojumu precīziem izmeklējumiem. Ar to tiek veikti vēl precīzāki ādas veidojumu izmeklējumi jeb digitālās dermatoskopijas procedūras, tādējādi uzlabojot gan diagnostikas, gan ārstēšanas kvalitāti.

Dzimumzīmes ir pigmentēti ādas vai gļotādu veidojumi, kas rodas melanocītu, šūnu, kas parasti atrodas mūsu ādā, patoloģiskas attīstības rezultātā. Parasti dzimumzīmes parādās kā norobežoti plankumi, apaļi vai ovāli, plakani vai pacelti attiecībā pret apkārtējo ādu. Dažas izmaiņas ir nekaitīgas, savukārt citas, kas ietekmē, piemēram, formu un izmēru, var būt trauksmes zvans. Šī iemesla dēļ ir ieteicams regulāri pārbaudīties pie dermatologa. «Jebkuras tehnoloģijas – tas ir palīgs ne tikai speciālistam, bet arī pacientam. Izmantojot jauno videodermatoskopijas sistēmu, katru ādas veidojumu apskates laikā iespējams palielināt, precizēt, līdz ar to pacientam ir vieglāk izskaidrot, ko ar to darīt un kāpēc tāds veidojums ir radies. Izmeklējums sastāv no visu dzimumzīmju novērošanas uz pacienta ķermeņa, abās pusēs, izmantojot datorizētu videodermatoskopu, sniedzot detalizētu attēlu par konkrētu dzimumzīmi,» stāsta dermatologs Mārcis Šepte.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija tiek saglabāta datubāzē, arhivēta, lai nākamajās pārbaudēs, ierodoties uz vizīti pie dermatologa, varētu salīdzināt informāciju ar iepriekšējo, vai nav notikušas būtiskas izmaiņas. Iegūtā informācija tiek uzglabāta Ventspils poliklīnikā; ar pacienta piekrišanu nepieciešamības gadījumā to var izmantot arī citi speciālisti. «Ir svarīgi pazīt savas dzimumzīmes: būt informētam ir pirmais solis ceļā uz efektīvu profilaksi. Reizi divos gados noteikti vajadzētu savā ikdienas grafikā iekļaut vizīti pie dermatologa. Ir jāzina, ka dzimumzīmes var atšķirties pēc formas, izmēra un krāsas. Dermatoloģiskās izmeklēšanas laikā jau ir redzamas pazīmes, kas speciālistam ļauj izcelt ļaundabīga audzēja klātbūtni vai aizdomīgu attīstību. Videodermatoskops palīdz novērot konkrēto veidojumu dinamikā,» tā Šepte.

Kā norāda dermatologs, pateicoties jaunajām tehnoloģijām, nereti ļaundabīgus veidojumus pacientiem izdodas atklāt agrīnā stadijā, kas ir ļoti būtiski, jo iespējams pielāgot ārstēšanu. Vaicāts, kuriem ādas veidojumiem būtu jāpievērš vislielākā uzmanība, Šepte uzsver, ka svarīgi pievērst uzmanību melnajām dzimumzīmēm, kuras pieaugušajam ir radušās no jauna, un, tām būtiski atšķiroties no pārējām dzimumzīmēm, nekavējoties jādodas pie dermatologa. Tāpat nedrīkst atstāt bez ievērības nedzīstošas čūlas. Būtisks ir pacienta vecums, dzimums, nodarbošanās, ādas krāsa. Ja āda saulē neiedeg, pie speciālista ir jādodas biežāk. Tāpat speciālistu ieteicams apmeklēt, ja āda cietusi no intensīva ultravioletā starojuma, tiem, kuriem ģimenes vai savā anamnēzē ir ļaundabīgi ādas veidojumi. «Ikdienā strādāju ar dažāda vecuma pacientiem. Mans ieteikums būtu cilvēkiem vecumā no 40 līdz 60 gadiem vērīgāk pievērst uzmanību ādas veidojumiem. Tāpat jāņem vērā, ka jauniem cilvēkiem ir lielāks risks ļaundabīgo veidojumu straujai attīstībai,» norāda Šepte.

Videodermatoskopa galvenās priekšrocības ir attēla izšķirtspēja, maksimāli labs rezultāts maksimāli ātrā laikā, ādas veidojumu automātiska analizēšana jau izmeklējuma laikā, sistēmiska visu ādas veidojumu dokumentācija, jaunu vai izmainītu ādas veidojumu precīza identificēšana. Automātiska salīdzināšana palīdz sekot līdzi ādas izmaiņām, pēc iespējas ātrāk atklājot varbūtēju ļaundabīgu veidojumu.

Nepieciešamības gadījumā izmeklējumu ar šo iekārtu veic dermatologa apmeklējuma laikā. Lai pieteiktos vizītei pie dermatologa Mārča Šeptes, jāsazinās ar Ventspils poliklīnikas reģistratūru – zvanot pa tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pasta adresi: registratura@ventspilspoliklinika.lv. Apmeklējumam nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: