Kādai ventspilniecei neomulīgas sajūtas aptiekā izraisījusi cita pircēja uzvedība, ko, viņasprāt, ietekmējusi narkotisko vielu lietošana. Ventas Balss skaidroja, vai ventspilnieces satraukumam ir pamats un kā iedzīvotājiem reaģēt šādās situācijās.

Ventspilniece dalījās savā pieredzē, apmeklējot aptieku Pārventā, Lidotāju ielā. «Aiz manis aptiekā ienāca jauns vīrietis, kurš uzvedās neadekvāti, dīdījās, raustījās – sapratu, ka viņš ir narkomāns, kurš ir nemierīgs, jo viņam steidzami vajag kārtējo devu,» pastāstīja ventspilniece, piebilstot, ka vīrietis aptiekā nopircis iepakojumu ar šļircēm. «Jutos neomulīgi. Mani kā Pārventas iedzīvotāju un mammu tas uztrauc.»

Redakcija lūdza situāciju komentēt Latvijas aptiekai Lidotāju ielā, kur ventspilniece piedzīvojusi šo situāciju. Aptiekas vadītājas vietniece Marina Kravceviča norādīja – nevar noliegt to, ka pilsētā narkomāni ir un, iespējams, arī starp aptiekas pircējiem. «Mēs nemaz nedrīkstam nepārdot šļirces. Jā, mēs netirgojam pa vienai šļircei, bet, ja pircējs prasa iepakojumu ar šļircēm, kā es varu teikt: tu esi narkomāns, es tev nepārdošu?» Vienlaikus aptiekā neesot piedzīvotas kādas agresīvas izpausmes no narkotikas lietojušām personām, arī no pircējiem sūdzības par to neesot dzirdētas. «Varbūt jautājums, kā kurš cilvēks to uztver? Iespējams, cilvēks nekad iepriekš ar to nav saskāries un uztver to kaut kā savādāk, bet mēs to uztveram mierīgāk,» pieļauj aptiekas pārstāve. To, ka situācijas mēdz būt dažādas un gadās arī konfliktējoši apmeklētāji, aptiekas pārstāve nenoliedza, taču narkotiku lietotājus kā atsevišķu konfliktējošu pircēju grupu viņa neizdala.

Situāciju lūdzām komentēt biedrības Latvijas Samariešu apvienība Ventspils nodaļas vadītājam Andim Sukuram. Latvijas Samariešu apvienība nodrošina šļirču apmaiņas punkta darbību Fabrikas ielā. Tas tika izveidots ar mērķi, lai vairākas personas nelietotu vienas šļirces un ierobežotu seksuāli transmisīvo un citu slimību izplatību. Apmaiņas punkts darbojas trīs reizes nedēļā. «Ir tādi, kas jau vairākus gadus nāk pie mums, pie reizes arī uztaisa ātros testus uz HIV, hepatītu vai tuberkulozi vai apkopj brūces, kādas narkotiku lietotājiem mēdz būt,» informēja Sukurs. «Ar katru gadu uzticēšanās mums aug, līdz ar to arī pieaug to cilvēku skaits, kas pie mums apmaina šļirces.» Iespējams, apmaiņas punktu viņi izvēlas arī tāpēc, ka atšķirībā no aptiekas tur sev nepievērš citu cilvēku uzmanību. «Viss atkarīgs no cilvēka uztveres. Protams, nesaku, ka tas ir kaut kas pozitīvs. Nekādā gadījumā, bet lai tik ļoti par to satrauktos... Jā, tas cilvēks varbūt nav adekvāts un ja viņam vēl īpaši pievērš uzmanību, var rasties kādas negatīvas emocijas. Tas, ka viņš ir dīdījies un bijis nepacietīgs, ir pilnīgi normāla narkomāna uzvedība, jo viņš gaida un grib iešpricēt savu devu, un vienīgai šķērslis, ko viņš saskata, līdz viņš gūst to savu apmierinājumu, ir pārdevēja, kas varbūt viņa skatījumā lēni viņu apkalpo. Kāpēc tad nesūdzas par alkoholiķiem, kas trīcot stāv veikalos un tikpat nepacietīgi gaida to savu dzērienu? Vienkārši sabiedrībā tas ir pieņemts kā fakts, kā dzīves norma, un uz to tik šausmīgi vairs neviens neskatās. Es nekādā gadījumā nesaku, ka narkomāni ir dzīves norma, bet vienkārši cilvēku skatījums uz to ir savādāks,» piebilda Sukurs.

«Pa lielai daļai ne jau narkomāni izraisa strīdus un negatīvu emociju izpausmes. Vienkārši ir cilvēki, kas nezina un viņiem kaut ko aizrāda. Viņam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, kas var izraisīt agresiju. Kāpēc narkomāni staigā kapucēs un ar saules brillēm? Tāpēc, ka viņi ir ierāvušies savā pasaulītē, un viens otrs narkotiku iespaidā arī domā, ka viņš ir gandrīz vai neredzams un arī cenšas tā uzvesties. Tas viss ir saistīts ar psihes izmaiņām, un, līdzko cilvēki sāk viņam par daudz lielu uzmanību pievērst, viņš kļūst nepacietīgs un līdz ar to to agresiju var izraisīt ļoti ātri,» skaidroja Sukurs.

Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis atzina: «Narkotiku lietošanas problēma ir aktuāla visā pasaulē, un mēs neesam izņēmums. Tāda pati pasaules sastāvdaļa vien esam. No tā neizvairīties.» Patrulējot ielās, policisti mēdz konstatēt gadījumus, kad kāds ir pārdozējis narkotikas – šādos gadījumos tiek izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Informācijas par kādām konfliktsituācijām saistībā ar narkotisko vielu lietošanu, uz ko būtu saņemti izsaukumi, pašvaldības policijas priekšnieks starp pēdējā laika notikumiem nevarēja minēt.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    _āmen_ 03.02.2023, 14:03:33

    Pārventā narkomāni? Ak šausmas.

  • -3
    некто 03.02.2023, 14:48:04

    Latvijas Samariešu apvienība nodrošina ....šļircu (!!!) apmaiņas (???) punktu !? Jūs to nopietni ?.....traka māja!

  • 0
    Pilsēta 03.02.2023, 19:54:48

    Lūdzu rakstu par to cik neērti un samulsusi jūtas mana paziņa veikalā pie svaigas gaļas stenda. Viņa un visa ģimene ir veģetāriete.

  • -2
    Barons (Freiherr von ...) 04.02.2023, 20:32:02

    Aber ir vel vin jōcig Liet.
    Iekš Aleksander iel "Maksim" veikal ne tirgot ne Brandvīn,ne Vīn ,ne Al!!!
    Aiz tō,ka tō Ēk saimniek ir Islam-ticig un pastāv,ka tō Allah tā negrib.
    Aber kā varet pieļaut,ka tirgot tō Cūk gaļ?To tokš viņiemskaitities vien nešķīst Lōp,le zinat.

  • 0
    Brīvā Latvija 05.02.2023, 10:19:37

    Kad veidoja šļirču apmaiņas punktu, toreizējais domes priekšsēdētājs piedāvāja (domājams, ka nenopietni) tur dežūrēt sertificētam medicīnas darbiniekam, kurš gadījumā, ja narkotiku lietotājam trīc rociņas, un pats nevar sev aizliegto vielu ievadīt, mediķis to izdarītu viņa vietā ar drošu aprīkojumu. Zemāk izrakts no LR Krimināllikuma.
    251.pants. Pamudināšana lietot narkotiskās, psihotropās un jaunas psihoaktīvās vielas
    (1) Par pamudināšanu lietot narkotiskās vai psihotropās vielas vai jaunas psihoaktīvās vielas vai tās saturošus izstrādājumus, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, vai telpu nodošanu šo vielu lietošanai —
    soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

  • -2
    Nauris Kuzmins 05.02.2023, 13:23:58

    No kurienes mums narkomāni!? Šajā valstī ir100 gudrie, ir likumi, ir institūcijas aparāti, kas paredz cīņu pret šo parādību... Taču kaut kā šie draņķi nonāk līdz lietotājam, gluži tāpat kā nelegālais akohols un cigaretes. Un mēs praktiski paši šīs lietas atbalstam iegādājoties tās. Tad iedomājaties kāds apgādes aparāts ir radīts šajā valstī, lai apmierinātu šīs vajadzības. Šeit būtu jāizvērtē valdības darbs, kad mēs ejam vēlēt tos vēžus no tās kulītes, nepieciešama lustrācija institūcijās, kam par šo visu būtu jānes atbildība, par to, kā šīs lietas nonāk pie mums. Šiem cilvēkiem vajadzētu atbildēt par nepadarīto darbu. Nu, tā, kaut kā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: