Četras dienas mūsu pilsētā viesojās Harkivas Nacionālā akadēmiskā operas un baleta teātra baleta trupa. Uz teātra nama Jūras vārti skatuves tika izrādītas divas izrādes – Sniegbaltīte un septiņi rūķīši un Žizele. Skatītāju pilnās zāles ar aizrautu elpu un sajūsmu baudīja Ukrainas profesionālā baleta mākslinieku uzstāšanos.

Viena no Ukrainas vecākā un slavenākā teātra viesizrādes mūsu pilsētā bija iespējamas, pateicoties atbalstam, ko Ventspils pilsētas pašvaldība un ventspilnieki sniedz kara plosītajai valstij un tās cilvēkiem, kā arī pateicoties sirsnīgajai sadarbībai, kas izveidojusies starp Ukrainu un Ventspili. «Harkivas baleta viesizrādes Ventspilī ir turpinājums mūsu sadarbībai ar Ukrainu kultūras jomā, kas sākās pagājušajā gadā,» stāsta Ventspils pilsētas domes izpilddirektora pienākumu izpildītājs Kaspars Vitenbergs.

Ventspilniekiem nav iespēja bieži baudīt baleta mākslu uz pilsētas skatuvēm. Tāpēc pilsētas dome atbalstīja Igaunijas koncertaģentūras Booking Stars Ltd un ukraiņu producenta Jevgēņija Novohatnija priekšlikumu organizēt Harkivas Nacionālā akadēmiskā operas un baleta teātra viesizrādes Ventspilī. Pagājušās nedēļas beigās un šīs nedēļas sākumā Ventspils uzņēma ap 50 teātra baleta trupas dalībniekus. Četru dienu laikā, ko Harkivas mākslinieki pavadīja Ventspilī, viņi sniedza trīs izrādes un iepazinās ar mūsu pilsētu.

Pirmdien, 30. janvārī, teātra namā Jūras vārti notika dienas un vakara izrādes Sniegbaltīte un septiņi rūķīši ar Bogdana Pavlovska mūziku Henrija Majorova horeogrāfijā. Dienas izrādi varēja noskatīties pilsētas skolu 4. un 5. klašu skolēni ar vecākiem, bet vakara izrāde pulcēja pilnu skatītāju zāli ar lielākiem skolēniem un pedagogiem.

Nākamajā dienā, 31. janvārī, uz Jūras vārtu skatuves tika izrādīts balets Žizele ar Ādolfa Šarla Adāna mūziku. Pirms izrādes tika atskaņotas Latvijas un Ukrainas himnas. Pēc tam uz skatuves kāpa Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš un Harkivas Nacionālā akadēmiskā operas un baleta teātra ģenerālmenedžeris Oļegs Oriščenko. Pilsētas mērs novēlēja ukraiņu tautai mierīgas debesis. Savā atbildes uzrunā Oļegs Oriščenko pateicās ventspilniekiem par ukraiņu sieviešu un bērnu izmitināšanu, nodrošinot viņiem normālus dzīves apstākļus, kamēr viņu vīri, dēli un brāļi aizstāv dzimteni. Tikpat emocionāls bija arī mirklis pēc izrādes, kad mākslinieki kāpa uz skatuves ar Latvijas un Ukrainas karogiem.

«Skatītāji ļoti labi uzņēma visas izrādes, par ko liels paldies ventspilniekiem un Izglītības pārvaldei,» sacīja SIA Kurzemes filharmonija valdes priekšsēdētāja Sigita Migoļa. Gūstot prieku un pacilājošas emocijas, baleta izrādes noskatījušies skolnieces Aleksandra un Bogdana, kuras darbojas Jaunrades nama horeogrāfijas ansamblī Konfetti Ļaļas Bašmanovas vadībā. Jaunākajai – Bogdanai – vairāk patikusi košā izrāde Sniegbaltīte un septiņi rūķīši. Par viņu vecākā Aleksandra noskatījusies izrādi Žizele. Meiteņu mamma Kristīna arī ir apmierināta, ka bijusi iespēja kopā ar meitām aiziet uz baletu.

«Guvām visskaistākos iespaidus baletā Sniegbaltīte un septiņi rūķīši! Kad atvērās priekškars un mūsu skatienam pavērās košā, krāsainā skatuve, savu sajūsmu nespēja apslāpēt ne tikai bērni, bet arī pieaugušie. Bērniem pasakas sižets ir labi zināms, viņi nevarēja atraut acis no skatuves visu izrādes laiku. Tas bija saldais ēdiens dvēselei!» savā sajūsmā dalījās ventspilniece Agnese Janasone, kura baletu noskatījās kopā ar divām meitām.

Pilsētas pašvaldība un Kurzemes filharmonija rada iespēju uzdāvināt ielūgumus uz baletu vairāk nekā simts ventspilniekiem, kuri sniedz lielāko atbalstu Ukrainai. Iespēja noskatīties izrādes bija arī atbalsta centra ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš apmeklētājiem. Savukārt ukraiņu mākslinieki teātra nama administrācijai pateicās par labajiem apstākļiem, lai varētu uzstāties, – lielo skatuvi un tehniskā personāla saliedēto darbu.

«Mēs šeit jūtamies kā mājās,» – šādus vārdus ne reizi vien ventspilniekiem teica viesi no Harkivas. «Neskatoties uz visām kara šausmām un pārdzīvojumiem par saviem tuvajiem un mīļajiem, ukraiņu mākslinieki atrod sevī spēku smaidīt, būt laipniem, atsaucīgiem un pretimnākošiem,» dalījās Sigita Migoļa. Visiem patikusi mūsu pilsēta pie jūras, komfortablie dzīvošanas apstākļi Olimpiskā centra un Ventspils tehnikuma viesnīcās. «Taču skaistākais, ko mēs šeit redzējām, ir vietējo iedzīvotāju un pilsētas vadības attieksme pret mums,» pastāsttīja koncertaģentūras menedžeris Jevgēņijs Novohatnijs.

Harkivas Nacionālais akadēmiskais operas un baleta teātris ir viens no vecākajiem Ukrainā. Šīs ir 146. teātra sezona. Kopš pagājušā gada aprīļa daļa teātra mākslinieku kopā ar savām ģimenēm dzīvo piespiedu emigrācijā. «Aprīļa sākumā baleta un operas trupu, kā arī daļu simfoniskā orķestra evakuēja uz Eiropu, ņemot vērā Harkivas bīstamo atrašanās vietu. Tas ir vienīgais valsts operas un baleta teātris, kas kopš kara sākuma nevar strādāt uz savas skatuves. Visi pārējie nacionālie teātri turpina strādāt uz savām skatuvēm,» informēja Jevgēņijs Novohatnijs.

Pašlaik Harkovas māksliniekus uzņem Slovākija, bet līdz tam teātris aptuveni 200 cilvēku sastāvā – mākslinieki un viņu ģimenes locekļi – bija apmeties Lietuvā. Visu šo laiku teātris turpina uzvest iestudējumus un brauc viesizrādēs. Pašlaik tas sniedz viesizrādes Lietuvā un Latvijā. Februāra vidū baleta trupa uzstāsies Līvānos un Daugavpilī.

Ventspilnieki ir varējuši iepazīties ar ukraiņu kultūru, pateicoties Ventspils ukraiņu biedrības Kobzar vadītājai Marijai Antonovai. Ar neaizmirstamu un spilgtu Harkivas bērnu un jauniešu kolektīvu uzstāšanos ventspilniekiem atmiņā palikušas Ukraiņu kultūras dienas pagājušajā vasarā. Tad arī pilsētas domes, Izglītības pārvaldes un Kurzemes filharmonijas pārstāvji iepazinušies ar Jevgēņiju Novohatniju, kurš organizēja ukraiņu skolēnu un studentu vasaras atpūtu Eiropas valstīs. Sadarbība ar Ukrainu kulttūas jomā turpinājās ar deju kolektīva Barvinok uzstāšanos Ventspilī – šis kolektīvs ir no Ventspils sadraudzības pilsētas Vinnicas.

Iepazīstoties ar mūsu pilsētu, Harkivas baleta māksliniekus sajūsminājusi koncertzāle Latvija. «Iespējams, nākotnē ventspilniekiem būs iespēja baudīt arī opermākslu ukraiņu profesionāļu izpildījumā,» pieļauj Jevgēņijs Novohatnijs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: