Valdība plāno palielināt atlīdzības apmēru asistentiem un aprūpētājiem, paredzot, ka tas būs ne mazāks kā 4,79 eiro par vienu pakalpojuma sniegšanas stundu, teikts Labklājības ministrijas (LM) izstrādātajā noteikumu projektā, kuru šodien skatīs valdība.

No 1. janvāra minimālā alga palielināta no 500 līdz 620 eiro, taču LM norāda, ka asistentu, pavadoņu un nepilngadīgu personu ar invaliditāti aprūpētāju minimālais atlīdzības apmērs patlaban nesasniedz minimālās mēneša darba algas apmēru. Šo cilvēku atlīdzības apmērs noteikts par vienu pakalpojuma sniegšanas stundu, sasniedzot 608 eiro pie pilnas darba slodzes.

Līdz ar to noteikumu projekts paredz paaugstināt asistentu un pavadoņu atlīdzību atbilstoši valstī noteiktajai minimālajai mēnešalgai no šī gada 1. janvāra, pakalpojuma cenas aprēķinā atlīdzības daļā nodrošinot valsts budžeta finansējumu par vienu pakalpojuma stundu 4,79 eiro. Atlīdzība ietver darba samaksu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Vienlaikus LM plāno precizēt pakalpojuma cenu par vienu asistenta pakalpojuma un pavadoņa pakalpojuma sniegšanas stundu, kas no šī gada 1. janvāra būs 5,02 eiro.

Noteikumu projekts paredz paaugstināt aprūpes pakalpojuma nepilngadīgām personām ar invaliditāti vienas pakalpojuma stundas izmaksas, lai sākot ar 2023. gada 1. janvāri, tās nebūtu mazākas par valstī noteikto minimālo stundas likmi. Pašvaldība ir tiesīga noteikt arī lielākas vienas pakalpojuma stundas izmaksas. Konstantu vienas pakalpojuma stundas izmaksu cenu noteikt nav iespējams, jo minimālā stundas tarifa likme katrā kalendārajā mēnesī ir atšķirīga, skaidro LM.

Šis ir pagaidu risinājums tehniskā budžeta ietvaros līdz budžeta pieņemšanai, lai kompensētu minimālās algas pieaugumu. Šobrīd budžeta sarunās tiek virzīts jautājums par atlīdzības pieaugumu asistentiem un pavadoņiem, norāda LM.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: