Tuvējās mājas iedzīvotājs nedēļas nogalē pie vēja elektrostacijas Platenē atrada beigtu putnu. Šobrīd tas nogādāts ekspertīzes veikšanai, lai noteiktu nāves cēloni, bet speciālisti pieļauj, ka putna spārnu salauzis vēja ģeneratora spārns.

Beigto jūras ērgli pie vienas no Platenes pļavā uzbūvētajām vēja elektrostacijām nedēļas nogalē atrada iedzīvotājs, kurš bija devies pastaigā ar suni. Veiksmīgas sagadīšanās dēļ suns pievērsa saimnieka uzmanību zemē guļošajam, sasalušajam putnam, kas, iespējams, pie citiem apstākļiem tā arī būtu palicis nepamanīts.

Par atradumu iedzīvotājs paziņoja arī Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem, kas nekavējoties reaģēja un ieradās Platenē. Putns tika savākts, un tiek organizēta ekspertīze, lai noskaidrotu tā bojāejas iemeslu. Ornitologs Jānis Ķuze, kuru Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti piesaistīja, lai pārliecinātos par putna sugu, Ventas Balsij skaidro, ka bojā gājis Latvijā aizsargājam putns – jūras ērglis. Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas direktore Dace Sāmīte neslēpj, ka, neskatoties uz slikto ziņu par putna bojāeju, «šis ir tāds laimīgs gadījums, kad ar mums sazinās un izdodas piefiksēt notikušo, pirms plēsīgie dzīvnieki putnu ir apēduši. Tas mums dod iespēju precīzi noteikt putna sugu un nāves iemeslu.» Savukārt Platenes iedzīvotājs, kurš vēlas palikt anonīms, stāsta, ka šajā vietā atrod jau otro ērgli. Turklāt vīrietis ir pārliecināts, ka pats savām acīm piefiksējis arī trešo gadījumu, taču toreiz zvēri, visticamāk, jau bija paguvuši notiesāt ērgļa ķermeni un pāri bija palicis tikai spārns.

Beigtais jūras ērgli atrasts aptuveni 20 metru attālumā no vēja elektrostacijas, kas ir vistuvāk meža joslai. «Vizuāli apsekojot, konstatējām, ka putnam ir lauzts spārns tuvu pie tā pamatnes. Būtībā tas nozīmē, ka putns ar šādu spārnu nespēj palidot, kas ļauj izdarīt ticamu pieņēmumu, ka trauma gūta tieši pie elektrostacijas,» stāsta Sāmīte, piebilstot, ka arī 2020. gadā šajā vēja parkā fiksēta aizsargājamas sugas putna bojāeja.

Savukārt Ķuze atklāj, ka šis ir trešais viņam zināmais gadījums ar vēja parkos konstatētiem bojā gājušiem jūras ērgļiem Latvijā. Vienlaikus ornitologs piebilst: «Kamēr nav veikta ekspertīze, apgalvojums, ka putna spārnu lauzis vēja elektrostacijas spārns, vēl ir spekulatīvs. Par to jāpārliecinās ekspertīzē.» Ķuze skaidro, ka atrastais putns nav gredzenots un ir vēl jauns jūras ērglis, kas parasti dodas tālākos klejojumos, nekā to dara pieaugušie šīs sugas putni. Jūras ērgļi ligzdošanas vecumu sasniedzot piecu gadu laikā.

Dabas aizsardzības speciālisti, komentējot šo gadījumu, norāda uz problēmām putnu monitoringa jomā vēja parkos. Viņu ieskatā, šobrīd spēkā esošā kārtība, kad atsevišķos vēja parkos vispār nav paredzēts veikt šādus novērojumus, bet citos tas uzlikts par pienākumu vēja parka īpašniekiem, nesniedz objektīvu informāciju. Taču, lai vēja parku būvniecību un ekspluatāciju plānotu tā, lai kaitējums dzīvajai dabai būtu iespējami mazāks, šādi dati speciālistiem ir ārkārtīgi nepieciešami. Īpaši aktuāli tas ir šobrīd, kad vēja parku tīkls Latvijas teritorijā, tai skaitā jūras piekrastē, kļūst blīvāks un ir plāns vēja parkus būvēt arī Latvijas mežu teritorijās. «Ja mums būtu kvalitatīvs monitorings, mums būtu cita līmeņa informācija, uz kuras pamata pieņemt lēmumus par vēja elektrostaciju tīkla attīstību,» norāda Ķuze.

Ornitologs piebilst, ka šobrīd notiek vadīšanās pēc ārvalstu datiem, taču ne vienmēr situācijas ir salīdzināmas un katrai vietai ir sava specifika. Turklāt ārvalstu prakse pierāda, ka vietas izvēle ir ļoti būtiska, kā piemēru minot konkrētu gadījumu Norvēģijā, kur pēc tam, kad nepiemērotā vietā tika uzbūvēta vēja elektrostacija, konstatēta simtiem putnu bojāeja. Tāpat Ķuze piebilst, ka mūsdienu tehnoloģijas, savienotas ar kvalitatīvu izpēti, ļauj samazināt iespējamo kaitējumu dzīvajai dabai. Tiek speciāli nokrāsoti vēja turbīnu spārni, uzstādītas radaru sistēmas, kas reaģē apstājoties, kā arī tiek pielietoti citi tehnoloģiski risinājumi. Uz Ventas Balss jautājumu, kādēļ Latvijā šobrīd šāds plašāks monitorings potenciālajās vēja parku būvniecības teritorijās netiek mērķtiecīgi veikts, Ķuze atbild, ka «tas būtu jājautā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai».

Tikmēr Sāmīte uzsver, ka minētajam vēja parkam Platenē ietekmes uz vidi novērtēšana tika veikta jau sen un bija stipri vienkāršota, arī bojā gājušo putnu monitorings ekspluatācijas laikā tam netiek īstenots. Tieši tādēļ pārvaldē šobrīd top vadlīnijas, kā dabas vērtību sargātāju ieskatā būtu jāvērtē vēja parku ietekme, tai skaitā ietekme uz putniem. «Mēs atsevišķos gadījumos pamanām šo lielo plēsējputnu bojāeju, taču ir vēl daudzas citas putnu sugas, kas tiek ietekmētas,» skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāve. Viņa uzsver arī Ventspils novada specifiku, kur šobrīd topošajos teritorijas plānojuma grozījumos plašas meža zemju teritorijas paredzētas vēja parku būvniecībai. Pēc Sāmītes domām, būtu svarīgi jau šobrīd veikt pētījumus, lai noteikti, kuras no teritorijām tomēr būtu nosakāmas kā liegums vēja enerģijas ražošanai un kurās savukārt kaitējums dzīvajai dabai nav tik liels. Tā, piemēram, daudzās Eiropas valstīs, kur vēja parku attīstība jau ir daudz ilgstošāka, pamatojoties pieredzē, ap jūras ērgļa ligzdošanas vietām tiek noteikts liegums pat 2–3 kilometru rādiusā, bet sešu kilometru rādiusā tiek veikta detalizēta izpēte.

Taču, atgriežoties pie konkrētā gadījuma, dabas aizsardzības speciālisti aicina arī medību kolektīvus, kuru teritorijas atrodas vēja parku tuvumā, neatstāt nomedīto dzīvnieku iekšas un neveikt piebarošanu, jo tas var kalpot kā papildu plēsīgos putnus pievilinošs faktors.

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -2
    Pilsēta 11.01.2023, 14:47:40

    Vai dies vai dies
    Taisam pieminekli vai vismaz piemiņas zīmi, fondu, bet pilsētas svētkos visiem kuriem uzvārds Ērglis "pilsētas ordeni"
    Pēc plāna pirmdien dedzinām 5G torņus, bet otrdien visi ar mēslu dakšām pret vēja ģeneratoriem.

  • -2
    Jānis Kalniņš 11.01.2023, 14:52:31

    Un noteikti vajag aizliegt braukt pa ceļiem ar automašīnām!

  • -1
    ventspilnieks 36,7 12.01.2023, 00:06:08

    Skobs tas mūsu papagailis par savu naudu ko izmaksāt, bet klerki gan jau uzzīmēs kādu ES fondu :D

  • -1
    _āmen_ 11.01.2023, 15:52:52

    Garšīgs mielasts visai ģimenei.

  • 0
    Pornieks 11.01.2023, 17:36:24

    Var salīdzināt kā citās valstīs ir ar upuriem ērģlu un vispār putnu vidū?

  • 0
    Pornieks 11.01.2023, 17:44:17

    Viens vien aizsargājamas sugas pārstāvis, nu varbūt tā vēl nav vispārīga biotopa drāma. Nav ideju kā padarīt bīstamos rotora spārnus pamanāmākus, piemēram, diennakts tumšajā laikā? Nokrāsojām ar fosforu, izgreznojām ar lampiņām kā svētku eglītes - beidzās ar to ka pūces apēda visus ērģļus jo tie tik un tā medī dienā.

  • 0
    Pornieks 11.01.2023, 18:01:55

    Kādreiz bija kaut kādas trokšņa tehnoloģijas kas viņus varēja atgaiņāt.

  • -1
    Sandra Harmonija 12.01.2023, 00:20:52

    mednieki ar var nošaut ērgli un ne tikkai to .

  • -1
    qwerty 12.01.2023, 08:42:40

    Neesmu spečuks ornitoloģijā, bet cik zinu , ērglim ir labākā redze uz šīs zemes un ir dīvaini, ja tas var izvairīties no šūpojošu koku galotnēm,zariem vējā, tad rotora spārni šamajam paliek nepamanīti...

  • -1
    Vampīrs 12.01.2023, 09:00:58

    Nu gan jaunumi! Žēl kad esmu izdzēsis bildes, šādus skatus esmu bijis vairākkārt sabildējis. Šādu putnu būs ļoti daudz, jo kad bija uzstādīti tikai 9propeleri,tad jau varēja novērot kritušos, tagat ir nākuši klāt vēl daudz jo daudz, tatad ari bojāgājušo putna skaits būs stipri ievērojamāks.

  • 0
    Kriska 12.01.2023, 11:13:54

    Ve tikai vēja ģeneratoros putni iet bojā. N gadu atpakaļ pie Šauliem mobila telefona torņa trosēs gāja bojā melnais stārķis no Latvijas

  • 0
    nomaļnieks 12.01.2023, 11:44:42

    Varbūt ka putnam no ventilātoriem sareiba galva un kā vilka pret zemi, tā spalvas pa gaisu. A varbūt vienkārši krītamais, kā cilvēkiem.

  • -1
    Andrejs Graveris-gravnieks 12.01.2023, 18:58:42

    Ir gan par ko cepties, ērglis nav tas putns,kas tīši ielido spārnos,nu ko tagad pārvietosim ģenerātorus,uzskatu,jo vairāk šo ģenerātoru jo neatkarīgāki būsim no citu valstu elektrības,enerģijas pietiekamība rada cenu kritumu,jeb ko nesaprotu,ir gan cilvēkam uzņēmība,-atrod ērgli un kur tikai nav griezies,man viņa rūpes !!!

  • 0
    Kriska 13.01.2023, 17:56:09

    Andrejs neesi naivs- ar tiem vēja ģenerātoriem būs tāpat kā ar maziem HESiem-(ideja arī bija tāda) privātie sabūvēja - Latvenergo no tiem pirka pa dubulto tarifu, bet mēs maksājām OIK.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: