Turpinot rakstu sēriju par koncertzāles Latvija sadarbību ar Ventspils Mūzikas vidusskolu, šoreiz saruna ar skaņu režisoru Krišjāni Geidānu.

Ventspils Mūzikas vidusskolā Krišjānis Geidāns strādā no 2010. gada, kur pēc toreizējā direktora Andra Grigaļa iniciatīvas tika izveidota skaņu operatoru nodaļa. Skaņu operatora programmā tiek apgūtas dažādas skaņu operatora profesijas šķautnes. Darbības klāsts ir plašs – sākot no skaņu ierakstiem studijā un beidzot ar koncertu apskaņošanu un tiešraižu skaņas nodrošinājumu, videointerviju, podkāstu veidošanu, saliekot skaņu kopā ar bildi. Vēl viens nozīmīgs virziens ir apskaņošana, ko pasniedz Ivars Ozols. «Sākām tumšā, mazā pagrabiņā Pils ielā, kad Mūzikas skola atradās vēl tajā adresē. Pa šiem gadiem esam ļoti auguši, daudz iemācījušies un pilnveidojuši mācību programmu. Tagad katru nedēļu apgūstam un praktiskās zināšanas slīpejam jaunajās vidusskolas telpās,» stāsta Geidāns. Skaņu režijas audzēkņiem, kuru skaits šobrīd sasniedz 14, tiek piedāvāta mūsdienīga vide un aparatūra specialitātes apgūšanai. Unikāls ne tikai Latvijas, bet Baltijas valstu mērogā ir programmas tehniskais nodrošinājums un atrašanās vieta kopā ar džeza un akadēmiskās mūzikas studentiem un pasniedzējiem. Arī jaunā skolas ēka ir viens no faktoriem, kas veicina audzēkņu interesi par šīm mācībām, turklāt to skaitam ir tendence pieaugt ar katru gadu. Skola tagad runā pati par sevi, tā ir kļuvusi kā magnēts topošajiem audzēkņiem, uzsver Geidāns.

«Mūzikas vidusskolā strādāju jau vairāk nekā 10 gadus un vēl vairāk gadu esmu skaņu režisors savā skaņu ierakstu studijā, kurā esmu strādājis kopā ar lielāko daļu Latvijas mūzikas industrijas mākslinieku. Ciešāka sadarbība man ir izveidojusies ar grupām Dons, The Sound Poets, Aminata un Laika Suns, kurām esmu arī koncertu skaņu režisors. Pēc skaņu režisora izglītības iegūšanas Londonā atgriezos Latvijā un sāku darboties kā freelance skaņu režisors gan ierakstu studijā, gan koncertos. Uz Londonu devos tādēļ, ka tolaik Latvijā nebija iespējas apgūt šādu profesiju. Ar laiku jutu, ka gribu atkal atsākt studijas un 2020. gadā ieguvu maģistra grādu skaņu režijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un esmu arī tās pieaicinātais docents,» norāda Geidāns, uzsverot, ka nākotnē plāno vēl vairāk organizēt dažādus koncertus, kuros galveno dalību ņem tieši studenti. Pasniedzējs arī norāda, ka joprojām cenšas apgūt jaunās koncertzāles dotās iespējas. Audzēkņiem ir reālas pakses iespējas tepat koncertzālē, kurā nereti viesojas pasaules klases mūziķi. «Mūsu audzēkņiem ir ļoti paveicies, ka tepat līdzās atrodas koncertzāle. Kad atbrauc dažādi mākslinieki, viņiem ir reāla iespēja darboties, nav īpaši jāmeklē apskaņošanas uzņēmumi, var mācīties un apgūt pirmās darba iemaņas tepat uz vietas,» tā Geidāns, piebilstot, ka, mācoties skaņu režiju, audzēkņiem vienlaikus arī jāapgūst kāds mūzikas instruments, turklāt topošajam skaņu režisoram ir jābūt ļoti pacietīgam un psiholoģiski noturīgam.

Krišjānis par skaņu operatoru mūzikas nodaļu izsakās šādi: «Ventspils ir perfekta vieta, kur apgūt skaņu operatoru profesiju, jo nodaļa ir veidota vairāku gadu garumā un te ir pieejami labi mūziķi un tagad arī telpas un aparatūra. Par prakses iespējam te noteikti nevar sūdzēties.»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: