Viens no veiksmīgajiem Ventspils informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumiem TestDevLab pārliecinoši iekaro ārvalstu tirgus. Pagājušajā nedēļā uzņēmums atklāja šogad jau trešo ārvalstu biroju – šoreiz Lietuvā. Lietuvas biroja vadītājs Vitauts Mereckis (no kreisās) un TestDevLab sabiedrisko attiecību vadītājs Kristaps Skutelis testē darba vidi jaunajā birojā Viļņā.

Ventspilnieku testētās programmas izmanto vairāk nekā puse visas planētas iedzīvotāju – 4,5 miljardi cilvēku, informē uzņēmums TestDevLab. Kopš šī gada sākuma Ventspils IKT uzņēmums, kas specializējas programmatūras izstrādē un testēšanā daudziem zināmiem pasaules zīmoliem, atvēris jau trīs birojus ārvalstīs. Gada sākumā tika ziņots par Ventspils kompānijas biroja atvēršanu Ziemeļmaķedonijā, Skopjē, rudenī TestDevLab birojs tika atvērts Igaunijas pilsētā Tartu. Savukārt pagājušonedēļ darbu sāka Ventspils uzņēmuma birojs Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Viens no TestDevLab līdzdibinātājiem Ervīns Grīnfelds, komentējot Viļņas biroja atvēršanu, skaidro, ka ventspilnieki iecerējuši ne tikai nodrošināt jaunas darba vietas inženieriem, bet arī paplašināt pārdošanas aktivitātes kaimiņvalstī. «Lietuvā bāzējušies daudzi tehnoloģiju uzņēmumi, un mēs uzskatām, ka ar savu pieredzi varam būt viņiem noderīgi. Plānojam sadarboties ar vietējo IT kopienu, piedaloties dažādos pasākumos un studentu apmācībā programmatūras izstrādes un testēšanas jomā,» piebilda Grīnfelds.

Strauji augošais IKT uzņēmums nodrošina ar darbu vairāk nekā 550 cilvēkus. Saskaroties ar problēmu – kvalificētu speciālistu pieejamību –, ventspilnieki atraduši izeju – pieņemt darbā ārvalstu kolēģus. IKT nozares uzņēmumu specifika ļauj strādāt attālināti. Šis lēmums izrādījās pareizs, un uzņēmums TestDevLab sāka atvērt birojus citās Latvijas pilsētās un ārzemēs. Pašlaik TestDevLab biroji darbojas Ventspilī, Liepājā, Rīgā, Valmierā, Jelgavā un Daugavpilī. Trim esošajiem ārvalstu birojiem drīzumā pievienosies vēl viens – Spānijas pilsētā Malagā, pastāstīja TestDevLab sabiedrisko attiecību vadītājs Kristaps Skutelis. «Vietējo un ārvalstu biroju izveidošanas mērķis ir piesaistīt jaunus talantīgus speciālistus. Tas mums palīdz attīstīt lokālo sadarbību, piemēram, ar vietējām universitātēm,» turpina Skutelis. Tas nenozīmē, ka Ventspils speciālisti ir mazāk pieprasīti pasaules līmenī. Uzņēmuma pārstāvis skaidro, ka ventspilnieki daudzos projektos piedalās kopā ar saviem kolēģiem no citām Latvijas pilsētām un citām valstīm.

Šķiet neticami, ka uzņēmums, ko tikai pirms 11 gadiem dibināja divi Ventspils Augstskolas absolventi, tagad testē programmatūru IKT jomas gigantiem. Uzņēmuma klientu vidū, kuriem Ventspils speciālisti testē programmatūru vai izstrādā produktus testēšanai, ir tādi pasaulē pazīstami zīmoli kā Microsoft, Skype, Orange, Telefonica un citi.

Covid-19 pandēmijas laiks vairākkārt palielinājis pieprasījumu pēc attālinātām saziņas, mācību un darba platformām. Jaunu pakalpojumu un testēšanas produktu izstrāde prasījusi jaunu speciālistu piesaisti, tostarp no ārvalstīm. «Konkurence par talantīgiem IKT speciālistiem visā pasaulē ir ļoti saspringta. Nav tādas vietas pasaulē, kur varētu nolīgt lētus mūsu nozares speciālistus. Taču ar speciālistu piesaistīšanu lieta nebeidzas. Jāpiedāvā viņiem interesanti projekti un iespējas profesionālai izaugsmei,» stāsta Skutelis. Kompānijā TestDevLab attālināti strādā programmētāji un testētāji no daudzām pasaules valstīm – Albānijas, Azerbaidžānas, Bulgārijas, Kazahstānas, Polijas, Rumānijas, Turcijas, Spānijas u.c.
Ventspilī TestDevLab galvenais birojs jau dažus gadus atrodas atjaunotā Vecpilsētas ēkā, Pils ielā 45/47. Plašajā birojā radās iespēja iekārtot telpu kopīgiem pasākumiem un apmācībām. Ventas Balss jau iepriekš informēja par TestDevLab vasaras skolu, kurā nodarbības notika šovasar Ventspilī. Mācību semināra dalībnieki īpaši novērtēja iespēju beidzot mācīties klātienē, saņemt pasniedzēju konsultācijas tepat mācību klasē.
Ventspils kompānija TestDevLab pelnīti saņem starptautiskas balvas inovāciju un informācijas drošības pārvaldības jomā. Vairāku gadu garumā Ventspils speciālistu radītie testēšanas produkti saņem augstu novērtējumu prestižajā konkursā European Software Testing Awards.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: