Ventspils bibliotēka piedāvā ne tikai plašu grāmatu un citu informācijas avotu klāstu, bet arī dažādus pakalpojumus, iespēju izglītoties, apgūt jaunas prasmes un izmantot bibliotēkā pieejamo tehnisko aprīkojumu un bibliotēkas darbinieku konsultācijas.

Lasāmviela jebkurai gaumei

Ventspils bibliotēkas struktūrvienībās – Galvenajā, Bērnu, Pārventas, Gāliņciema, Ventspils Augstskolas un Mūzikas bibliotēkā –, kā arī ārējā apkalpošanas punktā Ventspils slimnīcā pieejams plašs grāmatu un citu informācijas avotu klāsts: latviešu un ārzemju autoru daiļliteratūras darbi, daudzveidīga nozaru un bērnu literatūra. Bibliotēkas plauktos atrodamas grāmatas un periodiskie izdevumi – laikraksti un žurnāli – gan latviešu, gan krievu, angļu, vācu u. c. svešvalodās. Bērnu bibliotēkā un Augstskolas bibliotēkā pieejams arī neliels, bet kvalitatīvs krājums ar grāmatām bērniem ukraiņu valodā. Ventspils bibliotēka atgādina, ka Ventspils Augstskolas bibliotēka pieejama ne tikai studentiem un mācībspēkiem – tajā bez studijām noderīgās literatūras pieejams arī plašs daiļliteratūras grāmatu klāsts un tiek gaidīts ikviens iedzīvotājs. Augstskolas bibliotēkā dibināts grāmatu klubiņš Impulss, bet Pārventas bibliotēkas lasītāju klubiņā Book Club pulcējas angļu valodā lasošie. Informācijai par lasītāju klubiņu tikšanās reizēm var sekot līdzi bibliotēkas mājaslapā.

Ventspils bibliotēkas krājums tiek regulāri papildināts ar jaunāko un aktuālāko literatūru. Divas reizes mēnesī, ceturtdienās plkst. 17, notiek grāmatu jaunumu apskats – visi interesenti aicināt nākt uz Galveno bibliotēku, kur kāds no bibliotekāriem iepazīstina ar stāstījumu par jaunākajām grāmatām. Nereti jaunās grāmatas ir tik pieprasītas, ka uz tām veidojas rinda – tajā var iestāties, atnākot vai piezvanot uz bibliotēku vai pašam veicot pasūtījumu bibliotēkas elektroniskajā kopkatalogā, autorizējoties ar savu lietotājvārdu un paroli. Attālinātā pieeja kopkatalogam reģistrētājiem lasītājiem sniedz arī iespēju grāmatas un citus materiālus ērti rezervēt un pagarināt to atdošanas termiņu, nenākot uz bibliotēku. Reģistrētajiem lasītājiem bez maksas ir pieejama 3td e-grāmatu bibliotēka.

Ventspils slimnīcā darbojas Galvenās bibliotēkas ārējais apkalpošanas punkts, kur bez medicīnas nozares literatūras, ko izmanto slimnīcas personāls, lasītājiem pieejamas arī daiļliteratūras grāmatas, avīzes un žurnāli. Reizi nedēļā bibliotēkas darbiniece veic pacientu apkalpošanu slimnīcas palātās, palīdzot piemeklēt katra lasītāja – slimnīcas pacienta – interesēm atbilstošāko lasāmvielu.

Visās Ventspils bibliotēkas struktūrvienībās pieejams kopskaitā vairāk nekā 130 dažādu nosaukumu preses izdevumu – laikraksti un žurnāli. Šī gada periodisko izdevumu eksemplārus var lasīt bibliotēkā uz vietas, bet daudzi pieprasītākie žurnāli Galvenajā bibliotēkā abonēti arī divos eksemplāros, tādējādi nodrošinot iespēju lasītājiem tos uz vienu nedēļu paņemt lasīšanai uz mājām. Tāpat lasīšanai mājās var saņemt visus bibliotēkā pieejamos iepriekšējo gadu žurnālu numurus. Bibliotēka piedāvā arī maksas pakalpojumu Nakts abonements, svētku un izejamo dienu abonements – tā ir iespēja iespieddarbus un citus materiālus, kas citkārt ir pieejami tikai lasīšanai uz vietas bibliotēkā, saņemt uz mājām darba dienas beigās līdz nākamās darba dienas rītam vai nedēļas nogalēs – līdz pirmdienas rītam.

Pieejami daudzveidīgi pakalpojumi

Bez grāmatām un periodiskajiem izdevumiem bibliotēkā pieejamas arī notis, DVD, CD, skaņuplates, filmas, 3D brilles, spēles, audiogrāmatas un dažādi citi materiāli, ir iespēja izmantot bibliotēkā abonētās elektroniskās datubāzes – Letonika, EBSCO, Britannica, LETA, Lursoft laikrakstu bibliotēka News.lv, Medici u. c. Galvenajā bibliotēkā atrodas ED Ventspils punkts, kas sniedz iedzīvotājiem informāciju par Eiropas Savienībā aktuāliem jautājumiem.

Bibliotēka piedāvā nomāt Galvenās bibliotēkas pasākumu zāli un aprīkotu Mācību centra datorklasi, kā arī Pārventas bibliotēkas amfiteātri dažādu semināru, nodarbību u. c. pasākumu rīkošanai.

Galvenās bibliotēkas Novadpētniecības sektorā var uzzināt informāciju par Ventspils pilsētu un novadu – vēsturi, ievērojamiem novadniekiem, iestādēm un uzņēmumiem u.c. Interešu loks, par ko Novadpētniecības sektorā tiek meklēta informācija, ir ļoti plašs – medicīnas vēsture pilsētā, atkritumu apsaimniekošana, pieminekļi pilsētā un novadā, atsevišķu novada pagastu vēsture u.c. Bibliotēkā var iesniegt tematiskas uzziņas pieprasījumu un saņemt informāciju par interesējošo tēmu.

Daudzi apmeklētāji izmanto iespēju bibliotēkā gan strādāt, gan gatavot darbus studijām – bez maksas pieejami publiskie datori un internets, tāpat iespējams bibliotēkā uz vietas strādāt, ņemot līdzi savu datoru un izmantojot pieejamo wi-fi tīklu.

Bibliotēka piedāvā izmantot kopēšanas, drukāšanas, skenēšanas, laminēšanas, dokumentu iesiešanas, mācību grāmatu ievākošanas pakalpojumus. Galvenajā bibliotēkā pieejams 3D printeris, ar kura palīdzību var izdrukāt prototipus, kā arī dažāda izmēra priekšmetus – rotaļlietas, suvenīrus, rotājumus u. c. lietas dažādās krāsās. Tuvojoties svētkiem, tā ir lieliska iespēja, piemēram, izgatavot piparkūku vai cepumu formiņu, kādu pasaku varoni, svētku dekoru u. tml.

Mūzikas bibliotēka piedāvā pakalpojumu Mūzikas instruments mājās – pašreiz apmeklētāju lietošanai mājās pieejami sintezators, blokflauta, akordeons, kokle un ģitāra, bet uz vietas apskatāmi vairāki vēsturiski instrumenti – cītara, mandolīna un trompete.

Iespēja apgūt jaunas iemaņas

Mūsdienu strauji mainīgajā pasaulē, kad komunikācija un saziņa, kā arī daudzu praktisku jautājumu kārtošana notiek, izmantojot modernās tehnoloģijas, ir svarīgi zināt to piedāvātās iespējas un prasme tās pilnvērtīgi izmantot. Tajā gan senioriem, gan jebkuram citam interesentam talkā nāk Reģionālais mācību centrs – ar datoriem u. c. tehniku aprīkota mācību klase, kas atrodas Galvenajā bibliotēkā. Mācību centra pakalpojumi ir bez maksas – iespējams saņemt gan individuālas konsultācijas tehnoloģiju un e-pakalpojumu jautājumos, gan iesaistīties kādā no Mācību centra piedāvātajām grupu nodarbībām. Gan grupās, gan individuāli seniori un citi interesenti apgūst viedtālruņu sniegtās iespējas, mācās izmantot e-pakalpojumus, internetbanku, rēķinu apmaksu internetā, dažādas saziņas iespējas. Tā, piemēram, viena grupa apgūst viedtālrurņu funkciju izmantošanu – telefona programmatūras atjaunināšanu, mobilo lietotņu veikala izmantošanu, bilžu galeriju kārtošanu telefonā, mobilās saziņas lietotnes Whatsapp iespējas u. c. Whatsapp lietošana viedtālrunī daudziem senioriem ir ļoti noderīga, jo tas ir veids, kā viņi ikdienā sazinās ar saviem bērniem un mazbērniem.

Citas grupas Mācību centrā apgūst darbu ar grafiskā dizaina platformu Canva, kurā ērti var veidot dažādus vizuālos materiālus – piemēram, infografikas, personalizētus nākamā gada kalendārus ar pašu atlasītiem fotoattēliem, tai skaitā bildēm no ģimenes albuma, vai oriģinālas Ziemassvētku apsveikuma kartītes. Mācību centra rīkotājā nodarbībā dalībnieki mācās arī, piemēram, izgatavot atstarotāju. Mācību dalībniekiem ir iespēja pašiem apgūt skenēšanu, kopēšanu u. c. biroja tehnikas izmantošanu.

Vēl citā grupā dalībnieki apgūst nevis kādu vienu konkrētu programmu, bet to, kas pašiem tajā brīdī šķiet aktuālāks – dažādu noderīgu interneta vietņu, internetveikalu, tarifu salīdzināšanas platformu vai biļešu servisa izmantošanu u. c.

Interesenti, kuri vēlas iesaistīties kādā no Mācību centra piedāvātajām apmācībām, aicināti zvanīt uz Mācību centra tālruni 26603666 vai pieteikties uz vietas Galvenajā bibliotēkā. Tāpat iespējams pieteikties individuālām konsultācijām, kur var uzzināt visu neskaidro par viedtālruņa, datora un e-pakalpojumu – internetbankas, e-paraksta u. c. – izmantošanu. Konsultācijas var saņemt arī attālināti Zoom platformā. Mācību centrs strādā darba dienās no plkst. 8.30 līdz 17.00.

Mācību centrs nodrošina arī dažādas citas apmācības, pieaicinot konkrētu nozaru speciālistus – tā, piemēram, nesen notika attālinātais seminārs par kiberdrošību, ko vadīja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV speciālists. Decembrī sadarbībā ar Ventspils Jauniešu māju Mācību centrā sāksies franču valodas nodarbības – divi brīvprātīgie jaunieši no Francijas piedāvās apgūt gan franču valodas pamatus, gan iepazīstinās ar savu kultūru. Pirmā nodarbība paredzēta 1. decembrī plkst. 17.

Informācija par Mācību centra piedāvātajiem aktuālajiem kursiem pieejama vietnē muzizglitiba.ventspils.lv, kur var arī aizpildīt pieteikumu mācībām. Pašlaik var pieteikties tādiem kursiem kā Datorprasmes senioriem, Datubāzes un e-pakalpojumi, Infografikas izveides apmācības, Pirmie soļi «Canva» lietošanā un Individuālās apmācības tehnoloģiju jautājumos.

Bibliotēka sadarbojas ar pilsētas izglītības iestādēm, gan vadot dažādus pasākumus un nodarbības skolās un bērnudārzos, gan aicinot bērnus un jauniešus pie sevis. Jauns piedāvājums ir izzinoša nodarbība Presei pa pēdām. Latvijas avīžniecībai 200, kurā skolēniem ir iespēja uzzināt par Latvijas preses vēsturi un žurnālistu darbu, kā arī izveidot prezentāciju par savu iztēloto nākotnes redakciju. Tāpat bibliotēka skolēniem piedāvā apmācības, kā mācību procesā pielietot programmas Kahoot!, Quizz, Canva, izmantot bibliotēkas kopkatalogu un datubāzi Letonika u. c.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: